3000 TL'lik Bilgisayar Toplama Rehberi - Aralık 2015

3000 TL'lik bütçe ile oluşturabileceğiniz oyun bilgisayarına göz atabilirsiniz

3000 TL'lik Bilgisayar Toplama Rehberi - Aralık 2015

Mevcut bilgisayarınızı topladığınız günden itibaren uzun bir süre geçtiyse güncel oyunları tatmin edici bir performansla oynayamamanız doğal bir sonuç olmakta. Güncel oyunlar yenilenen teknoloji ve bilgisayar donanımları ile uyumlu olacak şekilde geliştiriliyorlar. Bu nedenle oyunların sistem gereksinimleri giderek yükseliyor. Eğer yeni oyunları akıcı bir şekilde oynamak istiyorsanız kendinize yeni bir bilgisayar toplama zamanı gelmiş demektir. Yılbaşının da yaklaşmasından ötürü güzel bir oyun bilgisayarı ideal bir hediye seçeneği olarak öne çıkıyor. Piyasada farklı fiyat aralığında bilgisayar parçaları bulunmakta. Eğer bilgisayar donanımlarıyla pek haşır neşir değilseniz hangi parçayı seçeceğiniz konusunda kararsız kalabilirsiniz. Bu nedenle bilgisayar toplama rehberi niteliğindeki bu yazımızı hazırlıyoruz.

Oluşturacağımız bu toplama bilgisayarda 3000 TL civarında bir bütçeye sahip olduğumuzu varsayıyoruz. Sistemimize göz atmadan önce şu ön bilgilendirmeleri yapmakta fayda var:

  • Sistemimiz sadece bilgisayar kasasını kapsamakta. Yani monitör, hoparlör, klavye ve fare gibi çevre birimlerini hesaplamaya dahil etmiyoruz
  • Birleştireceğimiz sistemde CD - DVD ya da Blue-Ray gibi optik sürücülere yer vermiyoruz; çünkü güncel anakartlar USB belleklerden işletim sistemi kurulumunu destekliyorlar ve optik medyaların kullanımı giderek azalıyor
  • Hesaplamalarımızı yazıyı hazırladığımız tarihteki dolar kuruna (1 $ = 2.97 TL) göre yapmaktayız. Bu dolar kurundaki değişim parçaların fiyatlarının da değişmesine neden olacaktır.

Bu noktaların altını çizdikten sonra dilerseniz inşa edeceğimiz sistemde yer alan donanımlara kısaca göz atalım:

İşlemci

3000 TL bütçe ayırdığımız sistemde Intel'in yeni nesil Skylake mimarisini kullanacağız. İşlemci olarak Intel i5 6600 günümüz oyunları için ortalamanın üzerinde bir performans sergilemekte. 3.3 GHZ hızında çalışan bu 4 çekirdekli işlemci Turbo Boost özelliğiyle 3.9 GHZ'e kadar çekirdek frekansını yükseltebiliyor.

Eğer bütçenizi biraz esnetebilirseniz ve overclock da yapmak isterseniz Intel i5 6600 yerine Intel i5 6600K işlemciyi tercih edebilirsiniz. Fakat Intel i5 6600K kkullanabilmek için bir de bu işlemciyle uyumlu bir işlemci fanı satın almanız gerakiyor; çünkü Intel Intel i5 6600K'nın kutusunda herhangi bir işlemci soğutucuya yer vermemekte.

Intel i5 6600'ı piyasada 820 TL - 880 TL arasında değişen fiyatlar ile temin edebilirsiniz

Anakart

LGA 1151 soket yapısına sahip Skylake işlemcimizle uyumlu olacak şekilde MSI B150 Gaming M3 anakartı tavsiye edebiliriz. DDR4 RAM'leri destekleyen bu anakartın üzerindeki 7.1 ve 5.1 analog çıkışlar ile optik ses çıkışı eğer özel bir ses sistemi ya da surround kulaklık kullanacaksanız işinize yarayyacaktır. Eğer bu tür bir ses sistemi kullanmayacaksanız daha makul fiyatlı DDR4 ve 1151 soket yapısını destekleyen bir anakart tercih edebilirsiniz.

MSI B150 Gaming M3'ü piyasada 405 TL'den başlayan ve 450 TL'ye kadar değişen fiyatlarla satın alabilirsiniz.

RAM

Toplama bilgisayarımızda RAM olarak 8 GB DDR4 RAM'leri tercih edebiliriz. Güncel oyunların önerilen sistem gereksinimleriyle örtüşen bu kapasite şu an için gayet yeterli. İleride anakartınızın boş RAM yuvalarına ek RAM ekleyebilme imkanınızda var.

DDR4 RAM'leri seçerken frekanslarına aldanmayın. Çünkü yüksek RAM frekansı maalesef ki yüksek performans anlamına gelmiyor. Bunun yerine RAM'in CL değerinin düşük olmasına dikkat edin. DDR4 RAM'ler için CL14 ideal bir değer.

Piyasada bu özelliklerle örtüşen Corsair'in 8 GB Vengeance CL14 DDR4 RAM modelleri bulunmakta. Bu model RAM'lerin fiyatı 185 TL ile 210 TL arasında değişiyor.

Ekran Kartı

Ekran kartı seçimimizi bu segmentin en yüksek performansını sunan AMD R9 280X çipi üzerine yapıyoruz. R9 280X'in bir segment üstünde GTX 970 ve AMD R9 390 yer alıyor; fakat bu modeller ile R9 280X arasında büyük bir fiyat uçurumu var.

R9 280X'in avantajı ise 384 bitlik yüksek bir veriyolu genişliğine ve 3 GB video belleğe sahip olması. Piyasada bu özelliklere sahip olan Sapphire R9 280X Vapor-X sahip olduğu etkili soğutma sistemiyle dikkat çekiyor.

Sapphire R9 280X Vapor-X'i 915 TL - 970 TL arasında değişen fiyatlarla temin edebilirsiniz.

Sabit Disk

Toplama bilgisayarlardaki en standart birimlerden olan sabit disklerde 1 TB'lık modeller işimizi görecektir.  3.5" standardındaki 7200 RPM dönüş hızına sahip 64 MB önbellekli 1 TB sabit diskler piyasada 200 - 220 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyorlar.

Eğer bütçenizi esnetebilirseniz sisteminize bir SSD ekleyebilirsiniz veya 2 TB ve üzeri kapasitedeki sabit disklere geçiş yapabilirsiniz. Fakat SSD'lerin oyun performansınızı artırmaya faydası olmayacağını, sadece işletim sistemi açılış ve kapanış süreleri ile oyunlardaki bölümler arası yükleme sürelerini kısaltacağını belirtmekte fayda var. Topladığımız sistemde ana odağımız oyun performansı olduğu için SSD'yi bir lüks harcama olarak nitelendirebiliriz.

Güç Kaynağı

Sistemimizde 650 Watt çıkış gücüne sahip bir güç kaynağı toplam güç ihtiyacımızı karşılayacaktır. Piyasada 650 Watt güç çıkışına sahip farklı modeller yer almakta. Biz tercihimizi 80 plus sertifikasına sahip olan bir güç kaynağından yana kullanmayı tercih ediyoruz; çünkü bu sertifikaya sahip olan güç kaynakları üzerinde yazan çıkış gücünün en az yüzde 80'i oranında verimlilik sunuyor. Bu özelliklere sahip bir güç kaynağı olarak Corsair Builder VS 650W'yi tavsiye edebiliriz.

Corsair Builder VS 650W'yi piyasda 240 TL - 270 TL arası değişen fiyatlarla bulabilirsiniz.

Kasa

Kasa olarak ekran kartımıza geniş bir alan bırakacak bir kasa tercih etmemiz uygun olacaktır. 3 adet fana sahip olan ekran kartımızın boyu standart ekran kartlarından biraz uzun., bu nedenle klasik kasalara bu ekran kartını sığdırmakta problem yaşayabilirsiniz.

Aradığımız özelliklere uygun olarak Zalman Z3 Plus kasayı tavsiye edebiliriz. Ekran kartı için oldukça geniş bir boşluk bırakan bu kasa sahip olduğu soğutma seçenekleriyle de beğenimizi kazanıyor. Zalman Z3 Plus'ın makul bir fiyata sahip olması da bir artı puan.

Zalman Z3 Plus'ın siyah ve beyaz renklerini piyasada bulabilirsiniz. Kasanın Fiyatı ise 160 - 190 TL arasında değişiyor.

Genel Toplam

Sistemimizdeki parçaların minimum fiyatlarına bir göz atalım:

İşlemci - Intel i5 6600 - 820 TL

Anakart - MSI B150 Gaming M3 - 405 TL

RAM - 8 GB CL14 DDR4 RAM - 185 TL

Ekran Kartı - Sapphire R9 280X Vapor-X - 915 TL

Sabit Disk - 3.5" 1 TB 64 MB Cache 7200 RPM sabit disk - 200 TL

Güç Kaynağı - Corsair Builder VS 650W - 240 TL

Kasa - Zalman Z3 Plus - 160 TL

Toplam - 2925 TL

Toplam fiyat parçaları satın alacağınız firmaya göre değişiklik gösterebilir. Eğer 3000 TL limitini biraz aşabilirseniz işlemci ve sabit disk bölümlerinde bahsettiğimiz esnetme seçeneklerini gözden geçirebilir, SSD gibi parçalara yatırım yapabilir ya da işlemci çarpanı açık olan i5 6600K'ya geçerek hızaştırma yapabilirsiniz. 

Bilgisayar Toplama Rehberi ile Kendi Bilgisayarlarınızı Oluşturun!

YORUMLAR