2016 Yılının En Kötü YouTube Eğilimleri

YouTube her zaman popüler kalacak. Bunu nereden mi anlıyoruz? En kötü ve en iyi eğilimlerin bir arada, bu kadar iç içe olabildiği başka bir sosyal mecra daha yok çünkü. YouTube üzerinde hızla yükselip, bir görünüp bir kaybolan moda eğilimler içerisinde n

2016 Yılının En Kötü YouTube Eğilimleri

YouTube her zaman popüler kalacak. Bunu nereden mi anlıyoruz? En kötü ve en iyi eğilimlerin bir arada, bu kadar iç içe olabildiği başka bir sosyal mecra daha yok çünkü. YouTube üzerinde hızla yükselip, bir görünüp bir kaybolan moda eğilimler içerisinde neler yok ki? En çirkininden, en ucubesine, en inanılmazından, en yalancısına kadar her şey yine 2016’da YouTube’taydı. Biz de aradan en kötü 6 trendi seçip paylaşmak istedik.

Meydan Okuma Eğilimi

Dünyanın en acayip iddialarına YouTube üzerinde girildi. İnsanlar birbirlerine meydan okurken neredeyse hayatlarını kaybedeceklerdi. “Benim yaptığımı yapar mısın?” eğilimiyle başlayarak, gittikçe çıta yukarı doğru çekildi ve insanlar artık sadece iddiaya girmiş olmak için bile acılar çekmeye başladılar. Bu “Meydan Okuma Eğilimi” adeta YouTube’un Fear Factor yarışma setine dönüştü. İşte 2016 yılında YouTube üzerinde insanın inanası gelmeyen meydan okuma videolarından “Acı Biber İddiası” videosu.

Durmaksızın Tanıtım ve Beğeni İsteği

2015 yılından başlayarak YouTube kanalları çılgın bir rekabete girdiler. Tamam, rekabet güzeldi iyiydi de o her programın sonuna gelindiğinde “ne olur beni beğenin” faslı gittikçe can sıkar oldu. Hatta çığırından çıkarak hastalık derecesinde YouTuber’lar tarafından benimsendi. YouTube’da kanal kurgulamak elbette kolay değildi, bir şekilde her kanal sahibinin kendi kanalından başka kendini tanıtacağı bir başka şansı da yok. Bu yüzden 2 dakikalık bir videonun neredeyse iki misli uzunluğunda beğeni ve tanıtım promosyon monologlarıyla karşılaşabiliyoruz. 2016 yılında mecraya yeni dahil olan hevesli YouTuberlar bu konuda çok can sıkıyorlar.

YouTube Dram ve Nefret Şov

YouTube’da drama yaratmak, hali hazırda çok hızla yükselen yeni bir trend gibi görünse de uzun süredir vardı. Zaten YouTube üzerinde çalıntı fikir, marka çatışması, siber zorbalık, aşağılayıcı videolar (şişmanlık aşağılamak, zihinsel özürlülerin aşağılanması), tepki videoları, ırkçı videolar gibi çeşitli söylemlere sahip milyonlarca videonun olması yeni bir trend daha yarattı. Kullanıcılar artık doğrudan nefretlerini, dertlerini, şikayetlerini YouTube’a kusuyorlar. Bu da 2016’nın yükselen YouTube değerlerinden biri oldu.

Yalan mı Yoksa Gerçekten mi Şaka Yapıyorlar?

Pek çok şaka kanalının katlanarak çoğaldığı YouTube’ta artık neyin gerçek, neyin mizansen olduğunu anlayabilmek neredeyse mümkün değil. Artık YouTube üzerinde espri kalitesi o kadar düşmüş durumda ki, yolda birbirinin ayağına basan ve birbirine küfreden insanlara gülüyor ve bunu şaka olarak bize sunuyor olmalarına ses çıkarmıyoruz. Bir kızı sizi öpmesi için zorlamak bir şaka olamaz, bu düpedüz tacizdir diye düşünüyor olsanız da artık bu sınır çoktan kalkmış vaziyette. Bir insanı sokak ortasında rahatsız etmek şaka olarak algılanabiliyor. Böylece milyonlarca YouTuber aynı konuyu farklı kılmadan, üst üste temcit pilavı gibi sunarak bir de “en şakacı” oldukları için “beğeni” ve “üyelik” talep edebiliyorlar.

Ölüme Meydan Okuyan Akrobatik Trendler

Ölüme meydan okuma trendi yeni bir akım olmasa da özellikle 2016 yılında artarak YouTube köşelerini işgal etmeye devam etti. Öyle ki, sanki aralarında görünmeyen bir rekabet varmışçasına sınırları zorladılar, Dünyanın en yüksek gökdelenlerinin ölümcül yüksekliklerinde tepe takla atmayı artık leblebi çekirdek tüketmek gibi tükettiler. Dolayısıyla biz de onlarla beraber heyecan mefhumumuzu kaybettik. Artık böyle görüntüler bizi çok etkilemez oldu. Bu yüzden de onlar gibi olmak isteyen birkaç YouTuber artık aramızda değil. “Gibi” yaparken hayatlarını kaybettiler.

Suç Mahallinden Canlı Yayın Eğilimleri

Bunun için fırsat kollayan YouTuberlar var. Her an nerede ne oluyor takip edebilmek için canlarını dişlerine takıyorlar. Çevrimiçi suç mahalli canlı yayınları 2016’nın yükselen yeni YouTube eğilimlerinden biri oldu. Polis saldırılarını kayıt etmeye çalışanlardan tutun da mahalle kavgalarını yakalamaya çalışanlara kadar bu çılgın olay yeri raportörleri, her şeyi kaydetmekte bir beis görmüyorlar. Ancak olayın bir üst seviyesi daha var. Bir YouTuber’ın ya da Hollywood yıldızının öldürüldüğünü kayıt edebilmek tutkusu. İşler bu noktada biraz amatör kameramanlıktan çıkarak daha ürkütücü bir hale dönüşüyor. Turbofortune Dergisinin araştırmasına göre, omuzuna kamera alarak Beverly Hills sokaklarında bir ünlü cinayetine tanık olmak için dua edip, pusuda bekleyen onlarca YouTuber var. 

YouTube HDR Videolara Destek Verecek

YouTube Türkiye'nin En İyi Reklamlarını YouTube Ads Leaderboards ile Sıraladı

YORUMLAR