Cortana iOS Üzerinde Test Yayınına Başlayınca Sanal Asistan Rekabeti İyice Kızıştı

Microsoft Cortana sanal asistanını iOS üzerinde test etmeye başladı.

Cortana iOS Üzerinde Test Yayınına Başlayınca Sanal Asistan Rekabeti İyice Kızıştı

Siri Apple'ın el emeği göz nuru. iOS sistemlerin göz bebeği hatta biriciği. Yıllardır geliştirilen Siri'ye Cortana "kuma" olarak geliyor diye bir manşet atsam yeriydi aslında ama vazgeçtim. Geçtiğimiz hafta Microsoft Cortana sanal asistanını iOS üzerinde test etmeye başladı. Cortana'nın iPhone beta kayıt sürecinin üzerinden bir aydan kısa bir süre geçmesinin ardından, Microsoft teste ilgi gösteren kullanıcılar için uygulamayı yaymaya başladı.

Cortana'nın denenmesi için gereken tek şey Apple TestFlight özelliğinden faydalanmak. Siri'nin rakibi Cortana'nın OS üzerindeki bu test sürüşü 60 gün sürecek. Ancak bu beta sürümü Cortana'yı test etmek de kolay değil. Bu sürümü seçilmiş iOS kullanıcıları indirebiliyor. Bu test şimdilik ABD ve Çin sınırları içinde sayılı kullanıcıyla gerçekleştiriliyor.

Cortana iOS entegrasyonu ne kadar anlamlı?

Hemen şunu açığa kavuşturayım, "Cortana tüm Windows 10 ve Xbox alt yapısını birbirine bağlayabiliyor, bu noktada iOS cihazlarında çoklu platforma dahil olması mümkün olabilir mi" sorusunun cevabı şimdilik hayır. Cortana iOS üzerinde Siri'ye rakip olacak işlevler yerine getirebilecek ancak iOS sistemleri Windows 10 çoklu platform evrenine dahil etmeyecek. Zaten böyle ir şeye kalkışması son derece saçma da olurdu.

Microsoft Cortana'yı denemek için 2 bin iOS cihaz seçmişti. Bu deneme paketinde Cortana, Siri ve Google Now gibi işlevsellik gösteren detaylı bir arama asistanı olmaktan öteye geçmiyor.

Cortana iOS'da ne işe yarar?

iOS üzerinde Cortana’ ya ne sorabilirim diye düşündüğünüzde Siri ile farklı bir durum oluşmayacak. Siri ile hallettiğiniz her şeyi Cortana ile de yapabilmek mümkün olabilecek. Cortana'ya iOS üzerinde hisse senetlerinin durumunu, tuttuğunuz takımın lig fikstürünü, saati, bulunduğunuz konumu, yakındaki etkinlik ve restoranları sorabilirsiniz. Arama yapmak için "karımı evden ara", şeklide komut vermeniz yeterli. Aynı şekilde mesajlar göndermek de mümkün oluyor.

Siri'ye ne olacak?

Aslında Siri'ye bir şey olmuyor. Siri Apple Watch ve Apple ev eşyaları platformunda hala geçeri ve üstü bir asistan olarak işlevselliğini devam ettiriyor. Ayrıca unutmayalım Siri iOS'un varsayılan sanal asistan uygulaması. Cortana tamamen ikinci planda yer alıyor ve tercihe göre kullanılabilecek bir uygulamadan öteye gitmiyor. 

Mac Kullanıcıları da Yakında Cortana ile Konuşabilecek

Cortana, Android ve iOS'a Geliyor

YORUMLAR