Yeni Periscope Kullanıcıları için 10 Pratik Bilgi

Periscope’u yeni kullanmaya başlayan kullanıcıları düşündük ve onların işine yarayacak 10 pratik bilgiyi listeledik.

Yeni Periscope Kullanıcıları için 10 Pratik Bilgi

Geçtiğimiz yılın en çok kullanılan uygulamalarından biri de Periscope uygulamasıydı. Buna rağmen, hala uygulamayı kullanmamış olan milyonlarca kullanıcı da bulunuyor. Bizler de bu makalemizde, Periscope’u yeni kullanmaya başlayan kullanıcıları düşündük ve onların işine yarayacak 10 pratik bilgiyi listeledik.

Periscope nedir?

Periscope uygulaması, Twitter’ın geliştirdiği bir canlı yayın uygulaması. Kullanıcılar, herkese açık bir şekilde canlı yayın yaparak o anki yaşadıklarını paylaşmayı amaçlıyor. İzleyiciler ise, yayıncıyla yorum yaparak iletişime geçebiliyor ve izledikleri yayını arkadaşlarıyla paylaşabiliyorlar.

Periscope Hakkında 10 Pratik Bilgi

1. Yayınınızı Planlayın

Yayına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de tam olarak ne yapacağınızı biliyor olmanız diyebilirim. Yayına başlamadan önce ayna karşısına geçerek biraz pratik yapabilirsiniz. Eğer, daha önceden tecrübeniz varsa bu bölümü pas geçebilirsiniz :)

Yayın sırasında yapacağınız şeyleri önceden planladığınızda yayınınız daha kaliteli olacaktır ve bu sayede zamanla daha çok izleyici çekecektir.

2. Periscope Ayarlarınızı Kontrol Edin

Yayına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli ikinci şey de Periscope ayarlarınızı kontrol etmek olmalıdır. Örneğin;

Konum: Konumuzu izleyicilerinizle paylaşmak isterseniz bu özelliği açık tutmalısınız. Eğer halka açık bir yerde değilseniz, konumunuzu açmanızı tavsiye etmiyoruz.

Kilit: Yayını sadece seçtiğiniz kişiyle paylaşabilir ve Dünya çapındaki yayın akışında görünmezsiniz.

Sohbet: Yayınınıza kimlerin yorum yapabileceğinizi seçebileceğiniz bölüm. Sadece takip ettiğiniz kişiler veya herkes şeklinde iki seçenek sunuluyor.

Başlık: Yayınınızın daha çok kişiye ulaşması için ilgi çekici bir başlık bulmanız gerekiyor. Yayınınızla alakalı uygun anahtar kelimeyi yazdığınızda takipçinizdeki artışı siz de fark edebilirsiniz.

3. Yayınınızı Duyurun

Takipçilerinizin yayın yaptığınızdan haberdar olduğundan emin olmak için, yayınınızı Twitter, Facebook vb. sosyal paylaşım sitelerinden paylaşarak takipçilerinizi yayınınızdan haberdar edebilirsiniz.

Yayınınızın listede görünmesi için, anahtar kelime olarak kullanılan #hashtag’leri kullanabilirsiniz. Yayınınızı paylaşacağınız linki görmek için de, yayın esnasında ekranı sola kaydırdıktan sonraPaylaş butonuna tıklabilirsiniz.

4. Yayın için Uygun Zamanı Belirleyin

İyi bir izleyici kitleniz yoksa, yayın yapmanızın da bir manası yoktur diyebiliriz. Yayın yapacağınız saati doğru seçtiğinizden emin olmanız bu konuda büyük önem taşıyor. Sosyal medyadaki önemli olayları ve güncel eğilimleri düşünmek size bir ipucu sağlayacaktır diye düşünüyorum. Eğer, yurtdışındaki izleyicilerinize yayın yapacaksanız, saat farkını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Yayınınız için Bir Görsel Belirleyin

Yayına başladığınızda kameranın ilk aldığı görüntü sizin yayınınızın “manşet” resmi olacaktır. Bu da, izleyicileri yayınınıza çekebilmek adına önemli bir ayrıntı diyebilirim. İlginç bir görsel seçimi yaparak yayınınıza normalden daha fazla takipçi çekebilmeniz mümkün. Çok yakından veya çok bulanık bir görsel seçmemeye özen göstermenizde fayda var.

6. İzleyicilerinizi Beklemeyin

Yayınınıza başlar başlamaz, ilgili konuya girmeden izleyicileri beklemek size cazip gelebilir fakat bunun hiç iyi bir fikir olmadığını söylemek gerek. Yayınınızı başlattığınızda direkt olarak konuya girmek şu iki açıdan çok önemli;

1. İzleyiciler kendilerini direkt olarak konunun içinde hissetmek istediğinden dolayı, eğer konuya girmemişseniz yayınınızı terk edebilirler. Bu yüzden direkt olarak konuya girmenizde ve tartışma ortamı oluşturmaya başlamanızda fayda var.

2. Yayınınız bittikten sonra kullanıcılar bu yayının tekrarını izlediğinde, alakasız görüntüler görmek veya sessiz bir ortamı görmek istemezler. Eğer, yayın kayıtlarınız düzenli olsun istiyorsanız yayına başladığınızda direkt olarak konuya girmeniz iyi bir fikir olacaktır.

7. Kendinizi Tanıtın

Periscope’u bir marka yaratmak için kullanıyorsanız (sosyal medyada artık kişiler de marka olarak sayılıyor) kendinizi izleyicilere birkaç defa tanıtmanız büyük önem taşımakta. Bu da izleyicilere, ne yaptığınız ve sizin kim olduğunuz hakkında fikir verecektir.

8. İzleyicilerle Etkileşime Geçin

İzleyicilerinizin sorularına ve yorumlarına sık sık cevap vererek, yayınınızın değerini artırabilir ve bu sayede takipçi kazanabilirsiniz.

9. İzleyicilerinizi Harekete Geçirin

İzleyicilerinizle sohbet ederken, ara sıra onlardan yayınınızı paylaşmalarını, sizi takip etmelerini veya arkadaşlarını yayına davet etmelerini isteyebilirsiniz. Bu sayede sosyal medyada daha aktif olabilir, izleyicilerinizle sımsıkı bir bağ kurabilirsiniz.

10. Yayınınızı Kaydedin

Periscope, otomatik olarak yayınlarınızı profilinize kaydediyor. Böylece yayınınız bittikten sonra bile yayınınız izlenebiliyor. Yayınlarınızı istediğiniz zaman silebileceğiniz gibi profilinizdeki Ayarlar seçeneğinden yayın kaydının 24 saat sonra silinmesini de seçebilirsiniz.



Android için Periscope Bildirim Ayarları Nasıl Yapılır?

Periscope'un Canlı Yayın Özelliğine İhtiyaç Duyabileceğimiz 10 An

YORUMLAR