Windows 8 Mi Windows RT Mi?

Windows 8 hızlı bir şekilde bilgisayarlardaki yerini almaya başladı. Uygun fiyatlı yükseltme avantajı sayesinde özellikle de kısa bir süre önce Windows 7 işletim sistemli bilgisayar alan kişilerin ilgisini çeken yeni işletim sistemi bir konuda kullanıcıl

Windows 8 Mi Windows RT Mi?

Windows 8 hızlı bir şekilde bilgisayarlardaki yerini almaya başladı. Uygun fiyatlı yükseltme avantajı sayesinde özellikle de kısa bir süre önce Windows 7 işletim sistemli bilgisayar alan kişilerin ilgisini çeken yeni işletim sistemi bir konuda kullanıcıların kafalarında soru işareti oluşturmaya da neden olmadı değil. Bu soru işaretinin kaynağını ise Windows 8 ve Windows RT oluşturuyor. Acaba Windows 8 mi tercih edilmeli yoksa Windows RT mi?

Öncelikle Windows 8 ile Windows RT arasındaki farkı oluşturan unsurlar bahsedelim. Windows 8 klasik seviyede sunulan işletim sistemidir. Yani standart masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda tercih edilir. Windows RT ise ARM işlemciye sahip giriş seviyesi bilgisayarlar ve tabletler için kullanılır. Yani az enerji tüketen ve yüksek performans gerektirmeyen amaçlar kurgulanan klasik bilgisayar ve tablet bilgisayarlar için düşünülmüştür.

Windows 8 Windows RT
Artıları Artıları
  • Giriş seviyesinden üst seviyeye kadar her bilgisayarda kullanılabilir
  • Sıfırdan ya da işletim sistemi üzerine yükseltme yaparak kurulum imkânı
  • Hem modern metro arayüzü hem de klasik Windows Gezgini arayüzü ile kullanılabiliyor.
  • Hem Windows Uygulama Mağazası üzerinde yer alan uygulamalar hem de klasik Windows programları kullanılabiliyor
  • Uzak Masaüstü ve Gelişmiş ağ bağlantısı seçenekleri mevcut
  • Windows Media Player ve Windows Media Center var
  • Çok hızlı
  • ARM yonga seti sayesinde düşük pil tüketimi
  • Az enerji ile Windows uygulamalarını kullanabilme
  • Internet Explorer 10
  • Özelleştirilebilir dinamik, sezgisel ve kullanımı son derece kolay arayüz
  • İstendiğinde fare ve klavye ile kullanabilme
  • Windows Update ve Windows Defender
  • BitLocker ile veri koruma
  • MS Office uygulamalarının önizleme sürümlerinin gömülü gelmesi
Eksileri Eksileri
  • Başlat tuşu gibi yoğun kullanıcı alışkanlığı bulunan özellik artık yok
  • Sadece giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlar (netbook, notebook) ve tabletlerde çalışabiliyor
  • Sadece ARM tabanlı yonga setine sahip bilgisayarlarda
  • Harici olarak satın alınamıyor
  • Sadece Windows Uygulama Mağazası üzerinde yer alan uygulamalar kullanılabiliyor, Windows programları kullanılamıyor
  • Windows Media Player ve Windows Media Center yok
  • Uzak Mastaüstü bağlantı özelliği yok
  • Ev Grubu ağı oluşturulamıyor
Editörün Yorumu Editörün Yorumu

Windows 8, gelişmiş arayüzü ve altyapısı ile başarılı bulunan Windows RT'ye göre daha iyi bir işletim sistemi. Bilgisayarların sahip oldukları donanım yapısı ne olursa olsun, yazılım bütünlüğünü sağlayıp hızlı bir bilgisayar deneyimi ortaya koyuyor. Klasik bilgisayar programlarının yanı sıra metro arayüz ile birlikte kullanılan Windows Uygulamaları da kullanılabiliyor. Kısacası var olan Windows işletim sistemi deneyiminin en güncel ve hızlı hali.

Sadece tablet ve ARM tabanlı dizüstü bilgisayalarda kullanılabiliyor. Bu da beraberinde giriş seviyesi bilgisayar performansı demek oluyor. Her ne kadar ARM yongası düşük enerji ile başarılı pil ömrü ve performans ortaya koysa da klasik bilgisayar kullanıcıları için yeterli değil. Windows programlarının çalışamaması ise başlı başına bir seçim konusu. Bilgisayarı yormayacak uygulamalar ve temel iletişim için kullanılabilir.

Windows 8 – Windows RT: Ücret ve Edinme Yolları

Windows 8 var olan Windows 7 işletim sistemi üzerinden yükseltilebilir ya da doğrudan sıfır bilgisayara kurulabilir. Bunun için 79 TL’den başlayan bir ücret ödenmesi gerekir. Eğer yeni bir bilgisayar alınıyorsa bu bilgisayar büyük olasılıkla hâlihazırda Windows 8 işletim sistemine sahip olacaktır. Windows RT ise giriş seviyesi dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayarlarda gömülü olarak gelir. Herhangi bir harici yolla satın alınmaz.

Windows 8 – Windows RT: Donanım Cephesi

Windows 8, sıradan bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayara ya da son derece güçlü, en son çıkan donanımlardan oluşan bir sisteme Windows 8 kurabilirsiniz. Ancak Windows RT, sadece ARM tabanlı sistemlerde çalışabilir. Bunun amacı da hem giriiş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda (notebook, netbook) hem de tablet bilgisayarlarda çalışan bir Windows denemeyi ortaya koymaktır. ARM işlemciler, düşük pil tüketiminin yanı sıra mobil ağırlıklı ürünlerde kullanılan bir mimari yapıdır.

Windows 8 – Windows RT: Arayüz

Her iki işletim sistemi sürümü de yeni metro arayüzü kullanıyor. Bununla birlikte Windows 8 yeni arayüzün sahip olduğu bazı ek özelliklerin kullanılmasına da izin verir. Windows RT üzerinde bunları gerçekleştirmek mümkün olmamakla beraber sadece Windows’un kendi uygulamaları kullanılabilir.

Windows 8 – Windows RT: Yazılım ve Uyumluluk

Windows 8 ile Windows RT arasında gözle görülen en önemli farklılıklar bu konuda yaşanmaktadır. Windows RT cihazlarda gömülü olarak gelir, sonradan yüklenemez ya da yükseltme işlemi ile kurulamaz. Bununla birlikte Windows RT, MS Office uygulamaları ile birlikte gelir. Windows 8’de ise böyle bir şey bulunmamakla birlikte var olan bilgisayara sıfırdan da kurulabilir işletim sistemi yükseltilebilir de.

Windows RT sadece ve sadece Windows Mağazası üzerindeki uygulamaları edinip kullanabilir. Bildiğimiz bilgisayar programları Windows RT üzerinde çalışmaz. Uygulamalar da mutlaka metro arayüzü ile uyumlu olmalıdır. Yani Windows RT sadece Windows uygulamalarını, Windows 8 ise hem Windows uygulamalarını hem de Windows programlarını çalıştırır.

Windows RT ile Windows Media Player, Windows Media Center kullanılamaz; bağlantı olarak ev grubu oluşturulamaz ve uzak masaüstü ile bir başka bilgisayara bağlanılamaz.

Peki, Hangisini Seçmeli?

Sürekli hareket halinde iseniz, taşıması kolay ve batarya süresi uzun bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız; bilgisayarı iletişim, e-posta kontrolü, not tutma, sohbet etme, metin tabanlı iş amaçlarına yönelik kullanacaksanız ve oyun olarak da Angry Birds, sudoku seviyesinde performans gerektiren oyunları tercih ediyorsanız Windows RT size yetecektir. Ancak bu saydığımız özelliklerin üstünde bir ihtiyaç ve beklentiye sahipseniz, bilgisayar taşımak, sürekli hareket halinde o bilgisayarı kullanmak bir elzem değilse Windows 8’i tercih etmelisiniz.

Microsoft kullanıcıların hangi işletim sistemini seçmeleri konusunda yardımcı olmak adına "Bilgisayar Seçiçi" bölümü kullanıcılara açtı. Bu sayfa üzerinden kullanıcılar bilgisayarı hangi amaçlarla kullanacaklarını belirtiyorlar ve sistem onlara ideal sistemi çıkarıyor.

YORUMLAR