Windows 8 için Ücretsiz Font Yöneticileri ve Fontlar

Yazı deyip geçmeyin! Yazmış olduğunuz metin ile iliştirilen font son derece önemli bir şey. Nitekim, Comic Sans ile yazılmış ciddi uyarı notlarının hepimizi güldürdüğü gerçeği var. Unutmayın, görsel tercihleriniz de anlatmak istediğiniz şeyi ifade edebil

Windows 8 için Ücretsiz Font Yöneticileri ve Fontlar

Yazı deyip geçmeyin! Yazmış olduğunuz metin ile iliştirilen font son derece önemli bir şey. Nitekim, Comic Sans ile yazılmış ciddi uyarı notlarının hepimizi güldürdüğü gerçeği var. Unutmayın, görsel tercihleriniz de anlatmak istediğiniz şeyi ifade edebilmeniz için önemli. 


Üzülerek belirtmeliyim ki, Windows İşletim Sistemi herhangi bir font yöneticisini bünyesinde barındırmıyor. Yüzümüzü güldüren şey ise üçüncü parti yazılımlarının böyle bir fonksiyonu bize sunması.


NEDEN BİR FONT YÖNETİCİMİZ OLMALI?

Daha önce deneyimlemiş olmasanız da font yöneticisi kullanmanızı gerektirecek birkaç sebep var. Özellikle de sürekli olarak birçok font kullanımıyla uğraşan web ile grafik tasarımcıları, video prodüktörleri ve benzeri görsel içerik hazırlayanlar font yaratmak veya yüklemek konusunda bu font yöneticileri olmadan kıymetli vakitlerini kaybedeceklerdir. İstemediğiniz fontları uzaklaştırırken harcanılan süre daha da uzun olacaktır.

Windows üzerinden fontları yönetmek oldukça zahmetli bir iş. Aşina olduğunuz font klasörüne ulaşmak bile zamanınızı alıyor. Üstelik klasör açılınca tüm fontların önyüklemesi gerçekleştiği için arşivi büyük olanların bilgisayarlarının yavaşlaması kaçınılmaz.

Font yöneticilerinin bu sıkıntıları nasıl giderdiklerini anlatabilmek için size yapabileceklerinizden bahsedeyim:

  • Yeni fontlarınız için kolay bir kurulum ve kafanızda soru işareti bırakmayan bir arayüz.
  • Kaza eseri silinebilecek fontları koruyan seçenekler sayesinde paralı fontlarınızı çöpe atan olmasın.
  • Farklı kategorizasyonlar sayesinde fontları daha düzenli muhafaza edebilir ve hızlıca bulabilirsiniz.
  • Sadece o an ihtiaç duduğunuz fontların önyüklemesini gerçekleştirip sistem kaynaklarını daha az sömüren bir program.

FONT YÖNETİCİSİ OLMAYAN WINDOWS İLE YAŞANAN SIKINTILARA BİR GÖZ ATALIM
Windows için yapılması gereken standart işlem C:\Windows\Fonts klasörünü açıp fontlarınızı bu klasörün içine taşımak veya kopyalamaktır. Windows 7 ve üstü için işletim sisteminizin sizin adına kurulumu gerçekleştirmesini sağlayan bir kısayol mevcut. Ama az önce font yöneticileri için bahsettiğim fonksiyonlar olmadığı gibi pratik anlamda gerçekleştirebileceğiniz tek işlem, klasörün içinde dolaşmak.

Font Frenzy

Kolayca alışıp seveceğiniz birçok aracı barındıran ve ücretsiz olan Font Frenzy, birçok font dosyasını aynı anda ekleyip kurmanız konusunda çok başarılı. Defrenzy isimli seçenek ise programın barındırdığı fontlar dışında eklenen her fontu tek bir butonla silebiliyor. FranzySnap ile fontlarınız için bir backup oluşturmanız mümkün ve Refrenzy ile bu backup dosyalarını kolayca kurabiliyorsunuz. Font Frenzy kullanımı hızlı ve kolay olan bir program.

AMP Font Viewer

Ücretsiz olmasına karşın fazlasıyla kullanışlı araçlar sunan AMP Font Viewer, farklı gruplara ait olan fontları kurulu olanlar ve kurulu olmayan olmak üzere ayrı ayrı depolayabiliyor. Geçici kurulum işlemi sayesinde fontları test etmeniz mümkün ve kısa kullanım için yine aynı fontları kullanabilirsiniz. Etiketleme ve kategorizasyon sistemleri sayesinde aradığınız fontları kolayca bulabileceğiniz bir düzen oluşturmanız mümkün.

NexusFont

Yine ücretsiz olan bu program diğerlerine kıyasla biraz sıradışı fonksiyonlara sahip. İşletim sistemine font kurulumu yapmaktansa NexusFont üstüne kurulabilen fontlar kulağa oldukça ilginç geliyor. Nexus Font işletim sisteminde açık olduğu sürece yüklediğiniz fontları kullanabiliyorsunuz. Büyük bir font arşivi olanlar böylece sistemi yormadan sağlıklı bir bilgisayar kullanma imkanı yakalıyorlar. Nexus Font’un bir başka güzel özelliği ise kurulmak zorunda olmaması ve taşınabilir bellek üzerinden çalışması.

PEKİ, ÜCRETSİZ FONTLARI NEREDEN BULABİLİRİZ?

Eğer font arşiviniz yoksa font yönetiminin beyhude bir uğraş olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumu değiştirmek için dafont ve Font Squirrel, ücretsiz kütüphanelerini herkese açmalarıyla akla gelen ilk websiteler arasında yer alıyor. Kişisel ve ticari amaçlı kullanım arasında bir fark olduğunu belirtmekte fayda olduğunu belirtmekte fayda var. Tasarımınız ticari bir değer taşıyorsa, fontunuzu ona göre seçmenizi tavsiye ederiz. Fontlar arasında lisans farklarının bulunduğunu unutmayınız.

Bu yazıdan sonra font yönetimi konusunda işinizin kolaylaşmış olmasını umuyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılan veya çözemediğiniz bir sorun varsa bize ulaşmayı unutmayın. Hemen aşağıda yer alan yorum kutusuna fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi de ekleyebilirsiniz.

YORUMLAR