Windows 10 Güncellemesi İçin Yaşadığınız Sorunları Çözüyoruz

Windows 10 yükseltmesinde yaşanan bazı sorunların çözümlerine dair küçük önlemleri bu blogumuzda paylaşıyoruz.

Windows 10 Güncellemesi İçin Yaşadığınız Sorunları Çözüyoruz

Windows 10 güncellemesi için gelen ve görev çubuğuna yerleşen güncelleme ikonunuz kaybolduysa telaş etmeyin, yapmanız gerekenleri adım adım derledik ve faydalanabilmeniz için bu blog yazısıyla sizlerle paylaşıyoruz.

“Windows 10 rezervasyon simgesi kayboldu, yükseltme yapabilecek miyim?“, “Windows 10 simgesini nasıl geri getirebilirim” gibi sorular Tamindir sosyal medya sayfalarında gittikçe artan bir sıkıntıyı dile getiriyor. Aslında çoğu bilgisayarda artık “Windows 10’u Alın” başlıklı simge görünmesi de gerekmiyor. Yani bu durum normal şartlar altında bir sorun teşkil etmiyor. Bunu daha iyi anlayabilmeniz için  “Denetim Masası / Windows Update” seçeneklerini takip ederek Windows Update penceresini açabilir, ücretsiz Windows 10’a rezervasyon durumunuzu takip edebilirsiniz.

Ancak ben böyle birşey görmüyorum diyor ve hala bir sorun olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki yöntemler faydalı olacaktır.

Windows 10 Rezervasyon sistemini onarmak

Hemen kontrol etmemiz gereken durumlar şunlar; 

  • Windows 7 ve 8.1 sistemleriniz tüm güncellemelere sahip mi? Windows güncelleme seçeneğiniz kapalı kalmışsa muhtemelen Windows 10 için gereken şartlar da oluşamıyor demektir.
  • Windows güncelleme fonksiyonlarını bloke etmiş ya da gerekli bir güncellemeyi başarıyla yükleyememiş olabilirsiniz.
  • Orijinal bir Windows 7 ya da 8.1 sürümüne sahip olmayabilirsiniz.
  • Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise veya Windows RT/RT 8.1 kullanıyorsanız rezervasyonlar henüz bu sürümler için geçerli değil.
  • Bilgisayarınız bir iş ağına bağlı olabilir, bu durumda IT departmanında güncelleme desteği almanız gerekebilir.
  • Bazı donanımlar veya bilgisayarınızı tümü Windows 10 yükseltme standartlarını desteklemiyor olabilir. Bu durumda mutlaka donanım desteği sağlamanız gerekiyor.

Tüm bu anlattıklarımızın dışında kalıyorsanız ve yukarıdaki şartlar sizi gerçekten bağlamıyorsa, Windows yükseltme ikonunu geri çağırabilmek için şu yöntemi de izleyebilirsiniz.

NotePad’inizi açın ve aşağıda İtalik yazan kısmı buraya kopyalayın.

REG QUERY "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\UpgradeExperienceIndicators" /v UpgEx | findstr UpgEx if "%errorlevel%" == "0" GOTO RunGWX reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Appraiser" /v UtcOnetimeSend /t REG_DWORD /d 1 /f schtasks /run /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser" :CompatCheckRunning schtasks /query /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser" schtasks /query /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser" | findstr Ready if NOT "%errorlevel%" == "0" ping localhost >nul &goto :CompatCheckRunning :RunGWX schtasks /run /TN "\Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig"

Yukarıda gösterdiğimiz gibi bu dosyayı ReserveWin10.cmd adıyla kaydedin.

CMD diyalog kutusunu "Yönetici" olarak çalıştırın, CMD diyalog kutusuna yeni kaydettiğiniz bu dosyanın yerini belirtmek suretiyle yazın ve “Enter” tuşuna basın.

Bu işlemi yaptıktan sonra bu 20-30 dakika kadar komutun işlemlerini yerine getirmesini beklemeniz gerekecek. Sabırlı olmanız çok önemli.

Diyelim ki bu yöntem çalışmadı!

Eğer yaptığınız bu işlem sonsuz döngüye girerse gerekli bazı Windows güncellemelerinizi yapmamış olduğunuzu anlayabiliyorsunuz. Windows 7 SP1 veya Windows 8.1 Update güncellemeleri dışında;

Windows 7 SP1 için:

KB3035583

KB2952664

Windows 8.1 Update için:

KB3035583

KB2976978

Yukarıda listelediğimiz kod adlarına sahip olan güncelleme paketlerine mutlaka ihtiyacınız var demektir. Bunları alabilmek için CMD diyalog kutunuza geri dönün ve gereken paketleri talep etmek için aşağıdaki gibi bir komut zinciri yazın. Böylelikle bu paketlerin işletim sisteminizde bulunup bulunmadığını “rakamlarını değiştirerek” anlayabilirsiniz.

Paketlerinizi güncelledikten sonra yükseltmenizi yeniden talep edin.

Son bir uyarı

Bu yöntemlerin hiç birinin Microsoft tarafından onaylanmamış çözümler olduğuna dikkatinizi çekiyoruz. Ancak pek çok kullanıcıdan güvenli ve çalışan bir yöntem olduğunun da geri dönüşü alındı. Kötücül bir yazılım ya da yöntem içermediği kullanıcılar tarafından onaylandı.

Tüm bu yöntemler bir şekilde bilgisayarınız da bir işe yaramıyorsa, Windows Insider’dan Windows 10 ISO dosyalarını edinmeniz mümkün. Bu altyapıya üye değilseniz üye olmanızı tavsiye ederiz. Ancak unutmayın ISO üzerinden yükseltme kurulumu yapmadan önce bütün gerekli dosyalarınızı ayrı bir sürücüye yedekleyin. Kullandığınız uygulamalarında adlarını bir köşeye yazın. Yükseltme de bunlara bir zarar gelmeyecek ama tedbirli olan her zaman kazanır. Yükseltmenizi ISO dosyasıyla da sürdürmeniz mümkün olabilir. (Dikkat edin yükseltme diyoruz - temiz kurulum değil)

Not: Bu anlattığımız yöntemler İngilizce güncelleme sürümleri üzerinde denenmiş ve başarıya ulaşmıştır. Türkçe güncelleme deneyimleriyle ilgili net bir geri dönüş alınmadı. Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum bölümlerimiz aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

Microsoft Edge Tarayıcıyı Kullanmak İçin 7 Önemli Sebep

Geleceğin İşletim Sistemi Microsoft Windows 10'u Mercek Altına Aldık

YORUMLAR