Windows 10 'Başlat' Menüsü Yenilikleri ve Kullanım Kılavuzu

Windows 10 bşlat menüsü Windows 8 ve Windows 7 ara yüzlerinin bileşimi olarak daha fazla kolaylık sağlıyor.

Windows 10 'Başlat' Menüsü Yenilikleri ve Kullanım Kılavuzu

Windows 10 ile birlikte 'başlat' menüsünün geri gelmesi kullanıcıları yine ikiye böldü. Windows 8 ile bu menü olmadan yaşamaya alışanlar, bu sefer 'neden' diye isyan ederken, bazıları çok mutlu bir şekilde  'iyi olmuş' dediler. Ancak Windows 10'un başlat menüsü hiç eli boş dönmedi. Cebinde sürprizlerle geldi. 

Windows 10'un güncellenen teknik sürümü 9926 ilk sürümden daha fazla olanaklarla kullanıma açıldı. Sürüm 9926, Windows 10 sunumunda gösterilen özelliklerin hepsini kapsamıyor. Ancak geliştirilmiş 'Başlat' menüsü, son İnternet Explorer, Windows Mağazasının beta sürümü, Cortana ve Xbox uygulamasının beta hali bu sürümde yer alıyor. 

Başlat menüsü ise ilk teknik sürümdeki hantallığından kurtulmuş ve daha hızlı akıcı bir şekilde sisteme hizmet ediyor. Bilindik 'başlat' menülerinden çok farklı özellikler sunan Windows 10 'başlat' menüsüne şöyle bir göz gezdirelim.

Menü ilk olarak geniş bir alana yayılıyor ve Windows 8'in Metro ara yüzünü andırıyor. Kısaca, Windows 7 ile Metro UI karması işlevsel bir başlangıçla karşı karşıyayız. Başlat menü alanının sol tarafı yukarıdan aşağıya kategorilendirilmiş bir şekilde, işletim sistemi içinde kolaylıkla aradığınız uygulamalara ulaşmanızı sağlıyor. Hemen bu bilindik yapının sağ tarafında mini Metro UI benzeri bir yapıyı görüyoruz. Bu yapı tamamen kişiselleştirilebiliyor. Öte yandan kaydırma çubukları da son derece kullanışlı olmuşlar. 

Kullanıcı adı ve avatarının bulunduğu yer yine değişmezken hesap ayarlarının yine klasik bir şekilde bu avatarın üzerinden yapıldığını görebiliyoruz. 

Güç seçenekleri merkezi alt kenardan üst kenara taşınmış. Buradan Windows'u tekrar başlatmak ya da tamamen kapatmak mümkün oluyor. Hemen kullanıcı blgileri ile aynı seviyede görüntülenen bu seçeneğin yanında 'başlat' menüsünü tamamen ekran büyüklüğüne getiren bir seçenek daha eklenmiş. Belki küçük ekrana sahip diz üstü bilgisayar sahipleri menüyü daha işlevsel kılabilmek için bu seçeneği kullanabilirler. 

Kutular halinde gruplanabilir program ve kategoriler oluşturabildiğiniz yeni 'başlat' menüsünde Her bir bölümü yeniden adlandırarak, program kutularını buna göre yerleştirmenize olanak tanınıyor.

Program kutucuklarının yeri fare ile kolayca değiştirebiliyor ve kutu büyüklükleri de ayarlanabiliyor. Böylelikle düzenli bir şekilde sıkça kullanılan programları, medya kütüphane ve araçlarını, haberleri ve hava durumunu farklı başlıklar altında bulundurarak bir defada ulaşmanız mümkün olabiliyor. 

Sol tarafta bulunan listeden sağ tarafa kolayca program aktarmanız mümkün. Sol taraftaki listenin içinden istediğiniz uygulamayı seçerek 'Ekle' veya 'Kaldır' seçeneklerini kullanabiliyorsunuz. 

Tüm programlarınız Windows 10 'başlat' menüsü tarafından alfabetik olarak klasörleniyor. Böylelikle programlara daha hızlı ulaşmanız da mümkün kılınmış. 

Zamanla yeni özelliklerle süslenebilmesi muhtemel Windows 10 sürüm 9926 sorunsuz çalışan kararlı bir sürüm gibi duruyor. Üzerinde günlük pek çok işi yapmamıza olanak verebiliyor ve şimdilik oyunlarda da bir sıkıntı yaratmıyor.

Bununla beraber başlat menüsü bakalım başka sürprizler yapacak mı?

Windows 10 Teknik Önizleme Sürümü Nasıl Güncellenir?

Yeni Başlat Menüsü, Cartana ve Xbox Uygulamalarıyla Windows 10 Çıktı

Windows 10’un Spartan Tarayıcısı Her Platformda Çok Şık Duruyor

Windows 10 Klavye Kısayolları

Windows 10: Şimdiye Kadarki En İyi Windows

YORUMLAR