USB Bellek Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu rehberde, USB bellek satın almadan önce dikkat etmeniz gereken unsurlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz

Her bilgisayar kullanıcısının mutlaka yanında bulundurduğu bir USB belleği vardır. Bu bellekler, küçük boyutlu olması ve binlerce veriyi yanınızda taşıma imkanı sunması ve her an bu verilere ulaşabilir olmamız en büyük tercih sebeplerindendir. Sadece veri saklamak için değil, bazı uygulamaları USB sürücüsüne kopyalayarak hızlı erişim sağlayabiliyor, işletim sisteminizi hızlandırmak için kullanabiliyorsunuz.

Arızalı USB Bellekteki / Hafıza Kartındaki Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
NASIL YAPILIR

Arızalı USB Bellekteki / Hafıza Kartındaki Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Pek çoğumuz dosyalarımızı harici belleklerde saklamayı ve taşımayı seviyoruz ancak fiziksel araçların tümünde olan bir kural gereği, bu cihazlar da gün geçtikçe bozulma eğilimi gösterir.

Ne kadar basit görünse de bu ürünleri alırken de belli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Sadece bellek kapasitesi ve hızını incelemek yeterli olmuyor. USB belleğin markasına ve tasarımına da dikkat etmek gerekiyor.

USB Bellek Satın Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler

  • Kapasite
  • Okuma-Yazma Hızı
  • USB 2.0 ve USB 3.0
  • Güvenlik
  • Hızlı Erişim
  • Marka
  • Fiyat/Performans
  • Tasarım

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz5

Kapasite

İşinizle ilgili verilerinizi taşıyacaksanız (dosya, doküman, fotoğraflar gibi) 1-8 GB arası USB bellekler mevcut. Eğer bu tür dosyalarınızın daha fazla yer kaplayacağını düşünüyorsanız, daha yüksek kapasiteli modellere bakmalısınız.

USB Belleklerde Nasıl Daha Fazla Yer Açılır?
NASIL YAPILIR

USB Belleklerde Nasıl Daha Fazla Yer Açılır?

Günümüzün popüler depolama servisleri artık bulut teknolojileri. Hızlı ve her yerden ulaşılabilir olması nedeniyle tercih edilen bu yeni yöntemin yanı sıra, hala eski yöntemler de tercih ediliyor.

Son yıllarda çeşitli ihtiyaçlar doğrultusunda 1 TB (1024 GB) gibi devasa boyutlarda USB bellekler üretiliyor. Kullanım senaryolarınızı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak kendinize uygun bir kapasitede cihaz almanız son derece önemli. Zira daha fazla depolama alanı demek daha fazla ücret ödemek demek.

Okuma-Yazma Hızı

USB bellek satın alırken kapasiteleri kadar, veri okuma-yazma hızları da dikkat edilmesi gereken bir unsur. Ne kadar büyük boyutlu olursa olsun, yazma hızı düşükse dosya kopyalarken geçen sürede sabırsızlanabilirsiniz.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz1

Yazma hızı, USB belleğinize dosya kopyalamada, okuma hızı da bellekten veri okuduğumuz durumlarda ön plana çıkıyor. İkisi de önemli ve dikkat edilmesi gereken bir nokta. USB 2.0 ve 3.0 olarak iki arabirim teknolojisi bulunuyor. Ancak hangisini tercih edecek olursanız olun, unutmamanız gereken nokta, her modelin farklı okuma ve yazma hızlarına sahip olmasıdır. Bu sebeple, okuma ve yazma hızlarına mutlaka dikkat edin.

USB Belleklerin Hızını Test Edebileceğiniz 5 Windows Programı
YAZILIM

USB Belleklerin Hızını Test Edebileceğiniz 5 Windows Programı

USB bellekler, küçük ve taşınabilir olmasıyla birçok iş için büyük kolaylık sağlıyor. USB belleklerde taşınabilirliğin yanında, en önemli özelliklerden biri de hızları.

USB 2.0 ve USB 3.0

USB belleklerde iki farklı arabirim teknolojisi kullanılıyor. Uzun bir süre USB 2.0 teknolojisini kullanmıştık, daha sonra USB 3.0 teknolojisine geçtik. USB 3.0 özelliğine sahip olan cihazların genellikle bağlantı noktalarında mavi renk kullanır. Üzerinde de "SS" (Super Speed) ibaresi kullanılır. USB 2.0 bellekler 15-21 MB/s okuma, 5-9 MB/s yazma hızına sahipken, USB 3.0 teknolojisiyle 240 MB/s okuma ve 160 MB/s yazma hızlarına ulaştı. Şunu da bilmek gerekli; bilgisayarınız USB 2.0’ı destekliyorsa, USB 3.0 destekli bir USB bellek kullanmanız hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Yine USB 2.0 hızında çalışacaktır. Eğer bir USB bellek alacaksanız USB 3.0 teknolojisine sahip olanları tercih etmelisiniz, USB 2.0 ve USB 3.0 teknolojisine sahip bellekler arasında çok büyük fiyat farkı bulunmamakta.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz3

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık 3.0 bile kendini eski hissettirebiliyor. USB 3.1 ve USB 3.2, aktarım hızı konusunda çıtayı bir üst basamağa taşıdı. USB 3.1 saniyede 1.22 GB aktarım hızına, USB 3.2 ise bunun iki katı hıza ulaşabilmektedir. USB bellek seçerken bunlara dikkat etmelisiniz.

Yeni Nesil USB'ler İki Kat Daha Hızlı Veri Aktaracak
TEKNOLOJİ

Yeni Nesil USB'ler İki Kat Daha Hızlı Veri Aktaracak

Günden güne bilgisayarlarımız gelişirken veri depolama ve aktarmaya dair ihtiyaçlarımız da artıyor. Şu an dünyada en yaygın olarak kullanılan veri aktarma yolu olarak karşımıza çıkan USB, bazı noktalarda ihtiyacımızı karşılayamıyor.

Güvenlik

Hız, arabirim ve kapasite dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da güvenlik. Bazı USB belleklerde şifre koruma ve yazma koruma gibi özellikler bulunuyor. Bu tür USB bellekler ile dosyalarınızı koruyabilirsiniz. Bazı USB bellek markalarının online yedekleme özelliği de bulunuyor, kaybolma veya çalınma gibi durumlarda verilerinizi güvene alabilirsiniz.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz4

Verilerinizin başkalarının eline geçmemesi için güvenlik son derece önemli bir parametre. Hal böyle olduğundan diğer özellikler her ne kadar çok önemli olsa da güvenlik oldukça kritik bir öneme sahip. 

USB Bellek Şifreleme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

USB Bellek Şifreleme Nasıl Yapılır?

Geldiğimiz noktada harici bellekler yalnızca taşınabilir olmaları ile değil, aynı zamanda geniş depolama kapasiteleri ile de öne çıkıyor.

Hızlı Erişim

USB belleğinizi depolama dışında, uygulamaların taşınabilir sürümlerini edinip, yazılımlardan bir kit oluşturabilirsiniz. Ayrıca, USB belleğinizi Windows işletim sistemli bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Bellek, Ready Boost teknolojisini destekliyorsa, Windows’a hız kazandırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; USB belleğinizi bilgisayara takın ve otomatik kullan kutusundaki “Sistemimi hızlandır” seçeneğine tıklayın. Ardından gelen ekranda Ready Boost sekmesindeki "Bu aygıtı kullan" seçeneğine tıklayın ve ne kadarlık bir alan kullanmak istediğinizi belirtin ve Tamam butonuna tıkladıktan sonra işleminiz tamamlanmıştır.

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?
NASIL YAPILIR

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?

USB bellek klasörleri gizleyen virüs nasıl temizlenir? Flash belleklerle sık sık dosya alışverişi yapan kişilerin karşılaştığı ve diskin içindeki dosyaları görünmez hale getiren virüslerden şikayetçi olanlar için hazırladığımız bu rehber yazımızda çözüm yollarını anlatıyoruz.

Marka

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz2

Her üründe olduğu gibi tanıdık markaları kullanmaya yönelmelisiniz. Bu, kötü sonuçlarla karşılaşmanızı ve hayal kırıklığına uğramanızı engelleyecektir. Güvenilir markaların ürünlerini kullanmak, uzun bir süre kafanızın rahat olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, satın almak istediğiniz ürüne verilen garanti süresine de dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Fiyat/Performans

USB belleklerin fiyatına etki eden pek çok parametre bulunmaktadır. Bunların başlıcası hiç şüphesiz kapasiteleri, okuma-yazma hızları ve markalarıdır. Piyasada pek çok cihaz aynı özelliklere sahip olsa da çok farklı satış fiyatları ile karşımıza çıkıyorlar. Bu nedenle en uygun fiyatlı olan ürünleri seçmek en mantıklısı olacaktır.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz7

Fiyatı artıran en önemli bileşen kapasitedir. Eğer günlük işlerinizde kullanacağınız basit bir cihaz arıyorsanız 256 GB'lık bir USB bellek satın almak son derece saçma olacaktır. Uygun kapasitedeki bir aygıtı seçmek fiyat/performans anlamında en iyi seçim olacaktır. Hız konusu da fiyata oldukça etki eden bir bileşendir. Hız ve kapasite arasında seçim yapanız gerekiyorsa kullanım senaryolarınızı değerlendirin. Çok sık bir şekilde USB belleğinizi kullanıyorsanız, çok fazla veri trafiği oluşuyorsa hızlı olan ürünleri tercih etmelisiniz. Cihazı daha nadir bir şekilde kullanıyorsanız ve üründen beklentiniz depolama ise yüksek kapasiteye sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.

USB Bellek Kullanımının Altın Değerinde 6 Faydası
LİSTELER

USB Bellek Kullanımının Altın Değerinde 6 Faydası

  Uygun fiyatları, küçük boyutları, eğlenceli tasarımları ve kolayca kullanılabilir olmaları nedeniyle, USB’ler tüm kullanıcıların en büyük yardımcılarından biri.

Tasarım

Son yıllarda USB Belleklerin tasarımı oldukça çeşitlendi. Bazı tasarımlar daha eğlenceli yapıda olsalar da son derece karizmatik tasarımlar da görmek mümkün. Kendi tarzınıza uygun bir USB bellek satın alabilirsiniz. Bunda bir problem yok ancak dikkat etmeniz gereken bir husus bulunmakta.

usb-bellek-satin-alirken-nelere-dikkat-etmelisiniz6

Bazı USB belleklerin tasarımları kullanım zorluğu yaşamanıza ve işlevsellik kaybına neden olabilir. Örneğin çok kalın tasarıma sahip bir cihazınız varsa ve bilgisayarınızın arkasına bu belleği taktığınız zaman çevresinde bulunan diğer aygıtların uzantısına temas edebilir ya da onları esnetebilir, portların zarar görmesine neden olabilir. Aynı şekilde çok ince bir laptopunuz varsa ve tasarım olarak girintili çıkıntılı, kalın bir USB belleğiniz varsa laptopunuzun bir kenarı havada kalabilir. Bu tarz sorunlar yaşamak istemiyorsanız USB belleğinizin tasarımına dikkat edin. USB belleğin tasarımı işlevselliğin önüne geçmemeli.

USB Bellek Nasıl Formatlanır?
NASIL YAPILIR

USB Bellek Nasıl Formatlanır?

USB bellek, format atma imkânı da sunuyor. Bu sayede USB belleğin içerisinde yer alan belgeleri ve dosyaları yalnızca birkaç adımla temizleyebilirsiniz.

USB bellek satın almadan önce dikkat etmeniz gereken unsurlara değindiğimiz rehber niteliğindeki yazımızın sonuna geldik. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Sizin USB bellek satın almadan önce dikkat ettiğiniz ilk şey nedir? Yorumlarda bizimle paylaşın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR