Ultra HD Blu-Ray Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Blu-Ray alt yapısı 4K çözünürlüğe ayak uyduruyor ancak bu medyayı kullanmak istiyorsak hakkında bazı bilgiler de edinmemiz elbette gerekiyor.

Ultra HD Blu-Ray Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Görüntü teknolojileri VR sistemlere doğru hızla kayarken, ev sineması ve eğlence adına kullanılan Blu-Ray alt yapısının da yeni 4K çözünürlüğe ayak uyduruyor olması bir sürpriz değil. Ancak bu medyayı kullanmak istiyorsak hakkında bazı bilgiler de edinmemiz elbette gerekiyor.

Ev eğlencesi denildiğinde akla gelen ev sineması kavramını bir üst seviyeye taşıyan Ultra HD Blu-Ray sistemleri hakkında meraklılarına biraz bilgi derledik. Her ne kadar ülkemizde daha ucuza kaçan derme çatma sistemler kullanmaya alışmış olsak da, elin Avrupalısı – Amerikalısı bakın UHD Blu-Ray ev sineması sistemlerle nasıl kaliteli eğleniyor.

Ultra HD Blu-Ray nedir?

Full HD çözünürlüğün 1920x1080 piksel olduğunu biliyoruz. Bugün HD Blu-Ray medyaya kayıtlı 3D ya 2D filmlerin hepsi 5.1 ses kalitesiyle Full HD olarak bu medyada satışa çıkıyorlar. Ancak UHD Blu-Ray diskler çözünürlüğün çıtasını 3840x2160 piksele çıkararak 4K medyayı evimize getiriyorlar. Bu görüntü algoritması Full HD çözünürlüğün tam iki katı.

Full HD Blu-Ray ve Ultra HD Blu-Ray farkı nedir?

Piyasada şu anda makul fiyatlara alabileceğiniz Blu-Ray diskler 25GB veri taşıyorlar. Ultra HD Blu-Ray disklerin kapasitesi ise 66 ile 100GB arasında. Yüksek çözünürlük ve 7.1'e kadar çıkabilen ses kalitesiyle elbette bu kadar verinin bir diske sığmış olması bu sonucu doğuruyor. Ancak Ultra HD Blu-Ray diskler küçük kardeşleri gibi 2 değil 3 katmandan oluşuyorlar. Bu kadar yüksek boyutlu verilerin bu medyaya sığabilmesi de bu yüzden. Ultra HD Blu-Ray diskler daha kaliteli HDR desteği verebilen 4K TV’lerde izlenince bir anlam taşıyorlar. HDR destekleyen TV’lerde de kullanılabiliyorlar.

Ultra HD Blu-Ray diske veri kaydedilir mi?

Elbette bu rakamlar geniş bir depolama alının işaret ediyorlar. Pek, neredeyse ufak bir sabit kadar veri saklama kabiliyeti olan bu medyaya veri kaydedilebilir mi? Aslında cevap basit, Ultra HD Blu-Ray’in içeriği zaten bir veri yumağı demek ki, bir şeyler kaydetmek mümkün. Ancak medya boş olarak da oldukça pahalı. Bu yüzden bir seferde 100GB veri kaydetmek zorundasınız. Ayrıca henüz piyasada bir Ultra HD Blu-Ray yazıcısı bulmak mümkün değil. En azından şimdilik bireysel kullanım için yok. 

Ultra HD Blu-Ray nasıl seyredilir?

Ancak Ultra HD Bku-Ray seyredebilmek için bu standardı destekleyen Blu-Ray oynatıcılara ihtiyaç var. Tüm bu kaliteyi tam anlamıyla tecrübe edebilmek için en az 5.1 ses sistemini destekleyen 3D destekleyen ve elbette 4K çözünürlükle uyumlu oynatıcılara gerek duyuluyor.  Bu oynatıcılar Ultra HD Blu-Ray disklerde bulunan tüm kaliteyi değerlendirebilmek için son derece önemli. Oynatıcının yanı sıra bir de 4K televizyona ihtiyaç var elbette. Tüm 4K TV’ler 3D sistemle donatıldığı için bir sıkıntı yok. Ancak Ultra HD kalitesinde eğlenmek için biraz kesenin ağzını açmak gerekiyor.

Ultra HD Blu-Ray eğlence kaça mal oluyor?

Bugün Türkiye’de bir 4K UHD 3D LCD TV ve yanında 2 adet 3D gözlük 5 bin TL fiyatla satılıyor. Ultra HD Blu-Ray oynatıcılarının fiyatı da 350 – 400 Dolar civarında. Elbette bu oynatıcıları kendi ses sistemleri var. Bu sistemler 7.1 Surround ses destekliyorlar. Aşağıda resmini gördüğünüz Panasonic DMP-UB900 Ultra Blu-Ray oynatıcısı 6 sağ-sol ve 1 orta bas hoparlör sistemiyle satılıyor. Fiyatı ise 400 dolar civarında.

1000 Yıl Dayanacak Blu-Ray Medya Geliştirildi

4K Kalitesi Sunan Yeni Nesil Blu-Ray Teknolojisi Tanıtıldı

Bildiğimiz Blu-ray Teknolojisi Yenilendi ve Ultra HD Blu-Ray Olarak Tescillendi

YORUMLAR