Türk Yapımı FPS Oyunu The Last One'ı İnceledik!

Ülkemizde yazılım ve oyun geliştirme sektörü giderek gelişmekte.

Türk Yapımı FPS Oyunu The Last One'ı İnceledik!

Ülkemizde yazılım ve oyun geliştirme sektörü giderek gelişmekte. Oyun geliştirme sektörü halen istenilen seviyede olmasa da karşımıza zaman zaman umut verici çalışmalar çıkıyor. İşte bu çalışmalardan bir tanesi de Phoenix Game and Publisher Studio adlı ekip tarafından geliştirilmekte olan The Last One adlı FPS türündeki zombi oyunu.

Phoenix Game and Publisher Studio'yu daha önceden Speed of Race, Tazorg, Labryrinth Simulator gibi projeleriyle tanımıştık. Oldukça genç bir ekipten oluşan ve 2012 yılında kurulmuş olan Phoenix Game and Publisher Studio'da halen lise öğrenimini devam ettiren geliştiriciler yer alıyor. Bu genç ekibin son projesi The Last One ise Left 4 Dead tarzı bir zombi kıyameti senaryosunu ülkemiz topraklarına taşıyor.

The Last One şu an beta sürecinde. Oyunun geliştiricisi Phoenix Game and Publisher Studio bizimle oyunun beta versiyonunu paylaştı ve oyun hakkında ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşmamıza imkan tanıdı. Bu yazımızda The Last One'ın beta sürümünü oynadıktan sonra yaşadığımız oyun tecrübesini anlatacağız. İlk önce oyundan biraz bahsetmek doğru olacaktır.

The Last One Nedir?

The Last One temel olarak dünya üzerinde ortaya çıkan bir zombi salgınını konu alıyor. Bu salgın sonucunda dünya nüfusu hızlı bir şekilde zombiye dönüşüyor. Oyunda yer alan farklı oyun modları bu zombi kıyametinin farklı evrelerini işliyor.

Hikaye modunda zombi istilasının 7 yıl ardından dünyada tek başına kaldığını sanan; fakat başka bir insanın hayatta olduğuna dair izler keşfeden bir kahramanı yönetiyoruz ve bu insanı bulabilmek için sokağa çıkarak zombilerle savaşıyoruz.

Oyunun çok oyunculu oyun modunda ise zombi salgının başlangıç aşamasına konuk oluyoruz. 8'e 8 online karşılaşmaların yapılabildiği bu modda İsyancılar veya Askeri Güçler adlı taraflardan birini seçebiliyor ve diğer oyuncularla savaşabiliyoruz.

Oyunun Dalga Modu'nda ise yine hikaye modu gibi zombi salgınının çıkışının 7 sene sonrasına gidiyoruz. Bu sefer üztümüze dalga dalga saldıran zombilere karşı tek başımıza hayatta kalmaya çalışıyoruz. Oyunun beta sürümünde de bu oyun modunu deneme imkanı bulduk.

The Last One'ın dikkat çeken yönü ise oyunun bize İstanbul'da geçen bir macera sunması. Buna bağlı olarak oyunda Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Meydanı gibi bilindik mekanları ziyaret edebiliyoruz.

Unity oyun motoru kullanılarak geliştirilen The Last One bu sayede düşük sistem gereksinimlerine de sahip oluyor.

The Last One Oyun Sistemi

The Last One'ın oynadığımız beta versiyonunda daha önceden de belirttiğimiz gibi Dalga Modu'nu test ettik. Bu modda temel olarak silahımızı seçiyoruz ve dört bir yandan bize saldıran zombileri yok ederek dalgaları atlatmaya çalışıyoruz. Bu modda 2 farklı harita seçeneğine sahiptik. Bu haritaların biraz küçük olduğunu belirtmekte fayda var. Tüm haritayı kısa bir süre içinde bir uçtan bir uca gezebilmektesiniz. İleride oyuna daha çok harita ekleneceğini göz önüne alırsak oyuna eklenecek bu haritaların biraz daha büyük olması oyunculara daha tatmin edici bir içerik sunabilir. Yine de haritaların küçük olması çok da rahatsız edici ve oynanışı baltalayacak bir durum değil.

The Last One bize farklı silah seçenekleri sunuyor. Makinalı tüfeklerin yanısıra pompalı tüfekler, keskin nişancı tüfekleri, katana, ok ve yay, el bombaları gibi çeşitli silahları kullanabilmekteyiz. Bu silahların modellemeleri de oldukça başarılı.

The Last One'ın savaş sisteminde hoş özellikler bulunmakta. Özellikle Max Payne'den alışık olduğumuz bullet time - zamanı yavaşlatma özelliği oyuna renk katıyor ve dramatik anlar yaşamanızı sağlıyor. Beta sürümde bu özelliği dilediğimiz gibi kullanabiliyor ve istediğimiz zaman aktifleştirebiliyorduk. Muhtemelen oyunun final sürümünde bu özellik belli şartlar gerçekleştiğinde aktifleşecek şekilde yapılandırılacaktır.

Oyunda zombilerin kafasına nişan aldığınızda onlara yüksek hasar veremiyor oluşunuz ise vuruş hissiyatını zayıflatmakta. Zombilerin gövdesine de, kafalarına da nişan alsanız aynı hasarı vermektesiniz. Umarız Phoenix ekibi oyunun final versiyonda bu duruma bir çözüm getirir.

Karşımıza çıkan zombiler genel olarak çok çeşitli görünümlere sahip değillerdi. Dalgaları atlattıkça yeni zombi türleri karşınıza çıkıyor. Standart zombilerin yanısra ateş eden zombilerle de karşılaşabiliyorsunuz. Daha çeşitli zombi modellemeleri oyuna renk katabilirdi. Ayrıca bölüm sonu canavarı niteliğindeki güçlü zombiler de oyunun heyecanını artırabilirdi.

Zombi animasyonlarının da biraz zenginleştirmesi daha iyi olabilirdi. Fakat bu açık kolayca kapatılabilir. Oyundaki zombilere ateş ettiğinizde parçalanan kafa, kol ve bacak gibi uzuvlar ve artırılan vahşet seviyesi animasyonların çeşitli olmamasını kolayca unutturacaktır. The Last One'da kullanılan ağır çekim modu da kanlı zombi infazlarıyla birleştirildiğinde ortaya güzel bir sonuç çıkabilir.

Bütün bunların haricinde oyunda hızlı bir oynanış yapısı mevcut. Özellikle online oyun modunda yüksek tansiyona sahip maçlar yapabileceğiz.

The Last One'ın oyun yapısı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz oyundan kaydettiğimiz bu oynanış videosuna göz atmanızı tavsiye ediyoruz:

Türk Yapımı FPS Oyunu The Last One'ın Oynanış Videosu
OYUN

Türk Yapımı FPS Oyunu The Last One'ın Oynanış Videosu

Bir süredir Phoenix Game and Publisher Studio tarafından geliştirilmekte olan The Last One adlı Türk yapımı FPS büyük başarı yakalayacak gibi görüüyor.

The Last One Grafikleri ve Diğer Teknik Özellikler

The Last One'ın grafik kalitesi açısından hiç de kötü bir oyun olmadığını belirtmekte fayda var. Oyun düşük sistem gereksinimlerine sahip olmasına rağmen makul bir grafik kalitesi yakalamayı başarabiliyor.

The Last One'da yönettiğiniz kahramanın grafikleri, silah modellemeleri, ışık yansımaları ve çevresel detaylar genel olarak tatmin edici kalitede. Sadece zombilerin biraz daha detaylı tasarlanması daha hoş bir görsel tecübe yaratabilirdi.

Oyunun beta versiyonunu test ettiğimizde tam ekranda oyunu oynamaya çalıştığımızda oyunun kilitlendiğini gördük. Fakat oyunu pencere moduna alınca bu problem ortadan kalktı. Oyunların beta sürümlerinde bu tür hatalarla karşılaşmamız oldukça doğal bir durum. Muhtemelen The Last One'ın final sürümünde bu problemler ortadan kalkmış olacaktır. Oyunun ayarlarında ekran parlaklığını ayarlayabilmek için Gamma veya Brightness gibi seçeneklere yer verilmiyordu. Bu ayarları oyuna eklemek de iyi olabilirdi.

The Last One'ın sesleri de genel olarak tatmin edici bir kalite sunuyor. Silah sesleri kulağa dolgun gelmekte. Fakat zombilerin sesleri biraz daha çeşitlendirilebilir ve oyunda daha ürpertici bir atmosfer yaratılabilirdi.

Oyunda detaylı bir fizik motoru bulunmuyor. Yani karşımıza parçalanan eşyalar, zombiler çıkmamakta. Phoenix Studio ekibi ilerleyen dönemde oyunu geliştirme planları içerisine detaylı bir fizik motorunu oyuna eklemeyi dahil ederse ortaya güzel bir sonuç çıkabilir.

Genel Değerlendirme

The Last One'ı değerlendirirken oyunun beta versiyonunu temel aldığımızı tekrar belirtmekte fayda var. Bu da oyuna birçok yeni özellik eklenebileceği, açıkların kolayca kapatılabileceği anlamına geliyor. Oyunu oldukça genç ve enerjik bir ekibin geliştirdiğini de göz önüne alırsak oyunun geleceğinin parlak olduğu söylenebilir.

Dilerseniz The Last One beta versiyonunda elde ettiğimiz izlenimlere dayanarak oyunun eksi ve artı yönlerini listeleyelim:

Artı Yönler

- Makul grafik ve ses kalitesi

- Düşük sistem gereksinimleri

- Hızlı ve yoğun aksiyon

- Farklı oyun modları

- Ağır çekim modu gibi etkileyici özellikler

- Ülkemizde geçen hikaye ve İstanbul'un farklı mekanlarını temel alan haritalar

- Eksikleri kapatıldığı takdirde büyük potansiyele sahip bir oyun olması

Eksi Yönler

- Vuruş hissinin geliştirilmesi gerekiyor, nişan alınan farklı yerlere göre daha yüksek/düşük hasar verilmesi mümkün olmalı

- Zombi animasyonları ve zombi modellemeleri zenginleştirilebilir

- Vahşet seviyesi artırılarak oyuna kopan, parçalanan kafa, bacak, kol gibi uzuvlar ve kanlı infazlar eklenebilir

- Haritalar biraz daha büyütülebilir

- Zombi sesleri çeşitlendirilerek atmosfer güçlendirilebilir

Phoenix Game and Publisher Studio'ya Destek Olun

Phoenix Game and Publisher Studio çok genç yaştaki ekip üyelerinden oluşan bağımsız bir yerli geliştirici olduğu için desteklenmeyi hakediyor. Ülkemizdeki oyun sektörünün gelişmesi için de bu tür çalışmalara destek vermemiz doğru olacaktır. Bu tür çalışmalar sayesinde ülkemizi uluslararası platformda temsil edecek projeler ortaya çıkabilir.

Phoenix Game and Publisher Studio'nun son projelerinden haberdar olmak için ekibin sosyal medya hesaplarını ve internet sitelerini takip edebilirsiniz:

www.phoenixgamestudio.net
https://www.facebook.com/phoenixgamestudiocom/

Ekibe yeni projelerinde başarılar diliyoruz.

YORUMLAR