Telefonunuzla Daha Hızlı Mesaj Yazmanın Püf Noktaları

Marka ve işletim sistemi farkı gözetmeden, dokunmatik klavyenizi sanki fiziksel bir klavyeymiş gibi süratli kullanabileceğiniz yöntemleri açıklıyoruz.

Telefonunuzla Daha Hızlı Mesaj Yazmanın Püf Noktaları

Bazılarımız için dokunmatik ekranlarda bir şeyler yazmak son derece zor ve yavaş bir işleme dönüşebiliyor. Ama dokunmatik klavyenizi, sanki fiziksel bir klavyeymiş gibi süratli kullanabileceğiniz yöntemler var. Hem de marka ve işletim sistemi farkı gözetmeden…

Size burada önereceğimiz yöntemler hiçbir marka ve işletim sistemi ayırt etmeksizin iş yarayacak yöntemlerden oluşuyor. Telefonunuz ister Android ister iOS olsun ipuçlarımız herkes için geçerli.  

Başparmaklar mı yoksa işaret parmağı mı?

İlk olarak telefonu kavrayış durumunuza göre hangi parmaklarınızı kullanmanız gerektiğine dikkat etmelisiniz. Size kendinizi en rahat hissettiren ve telefona hakimiyetinizi en yüksek dereceye çıkaran tutuş şekli önemli.

Buna karar verirken, telefonu yatay mı ya da, dikey mi kullanırsanız daha rahat yazıyorsunuz bir ölçümleyin. Dikine kullanılan telefon tutuşlarında iki başparmağınızı kullanmak sıkıntı verebilir. Ancak yatay duruşlarda da işaret parmağını kullanmanız çok kullanışlı olmuyor.

Bu durumda yatay pozisyonda başparmaklar, dikey durumda ise işaret parmağı çözüm olabilir. 

Otomatik düzetmeler ve kelime tahminleri

Akıllı telefonlarla beraber gelen fabrika ayarı klavyelerin hece düzenleme ya da kelime düzeltme, tahmin etme gibi özellikleri olmuyor. Bu yüzden iyi bir klavye uygulamasına ihtiyacınız olacak.

Otomatik düzeltmeleri kullanmaya alışmalısınız. Kelimeleri hızla tahmin edebilen ve otomatik düzeltmeleri yapabilen klavyeler her zaman daha hızlı yazmanıza olanak sağlarlar. Mesajlarınızda eksik ya da fazla olarak tuşladığınız harflerin yanlış anlaşılmalara yol açmamaları için bu tür klavye uygulamaları cankurtaran görevi görürler.

Bu tür uygulamalar günlük kullandığınız kelimeleri kendi veri tabanlarına atarak yeni kelimeler de öğrenirler. Bir uygulamayı ne kadar uzun süre kullanırsanız o kadar çok kelime öğrenmiş olur. 

Sesle yazı yazmak

Henüz Türkçe ile çok barışık klavye uygulamaları yok. Ancak sesten yazıya uygulamaları oldukça ilerlediler. Hemen her klavye uygulamasının bir “sesten yazıya” hizmeti bulunuyor.

iPhone ve Android telefonlarla beraber sisteme gömülü olarak gelen klavye uygulamalarında bir mikrofon ikonu var. Bu ikon ile mesaj ya da elektronik postalarınızı yazdırabiliyorsunuz. Siz konuşurken klavye kelimeleri yazıya aktararak işlemi tamamlıyor. Bu işlemi otomatik düzeltmeli olan klavye uygulamaları ile de yapabilmeniz mümkün. Böylelikle kelimeleri düzeltmek için fazla vakit kaybetmezsiniz. 

Klavye üzerinde gezinerek yazı yazmak

Parmaklarınızı klavyeden kaldırmadan, harfler arasında şekiller çiziyormuş gibi yazı yazmanızı sağlayan uygulamalar var. Bu uygulamalar hem otomatik düzeltme hem de kelime önerme seçenekleri ile beraber çalıştığında, çok verimli olabiliyor ve hızlanmanızı sağlayabiliyorlar.

“Swipe to Type” adı verilen bu klavye uygulamalara ilk başlarda alışması güç olabiliyor. Ancak zamanla ne kadar hızlı mesajlar yazdığınıza siz bile şaşırıyorsunuz. 

Klavye uygulamalarınızı dikkatli seçin

Uygulama mağazalarında birçok klavye uygulaması var.   Bunların hangisinin işinize yarayacağını anlamak için mutlaka yorumlarına bir göz gezdirin. Kullanıcıların deneyimlerine önem verin. Bir klavyeye alışmak zaman ister, hemen klavyenin size uyum sağlayacağı yanılgısına düşmeyin. Önemli olan sizin uygulamaya uyum sağlamanız. 

Android İçin En İyi 10 Alternatif Klavye Uygulaması

OS 8 için En İyi 5 Klavye Uygulaması

YORUMLAR