Telefonlarınızı Nasıl Daha Hızlı Şarj Edersiniz?

Akıllı telefonlarınızı çok daha hızlı şarj ederek bir an önce onları kullanmaya devam etmeniz için yapmanız gerekenleri listeledik.

Telefonlarınızı Nasıl Daha Hızlı Şarj Edersiniz?

Hem Android hem de iOS işletim sistemli akıllı telefonları kullananların en büyük dertlerinden birisi elbette giderek kısalan pil ömürleri. Cihazlarımızın özellikleri, görüntüleme yetenekleri, hızları ve ek donanımları arttıkça maalesef bu artışla aynı hızda ilerlemeyen batarya teknolojisi giderek yetersiz hale gelmeye başladı. Bu yetersizlik ise daha gün bitmeden kapasitesi biten pillerle bizi başbaşa bıraktı. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kendinize soracağınız en önemli soru ise elbette “Telefonumu nasıl daha hızlı şarj edebilirim?” olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sorunun cevabını sizlere verebilmek için bir kaç seçenek sunacağız ancak sunacağımız seçeneklerin daha az batarya harcama üzerine değil daha hızlı şarj etme üzerine olduğunu unutmayın. Dilerseniz çok uzatmadan hemen size en kısa sürede en çok gücü sağlayacak şarj etme seçeneklerine göz atmaya başlayalım.

Telefonunuzu Kapalı Olarak Şarj Edin

Pek çok kullanıcı maalesef telefonun açık olmasının şarj süresini değiştirmediğini sanıyor ve telefonun o anda bataryadan değil de fişten gelen elektrikle çalıştığını zannediyor. Ama aslında durum böyle değil ve telefonunuz bir yandan şarj olurken bir yandan da çalışması için gereken enerjiyi bataryanızdan almaya devam ediyor. Dolayısıyla şarj esnasında açık durması bir yandan bataryayı dolduruyor bir yandan da boşaltıyor, aynı bir dibi delik kovayı doldurmaya çalışmak gibi olduğunu söyleyebilirim.

Eğer şarj esnasında telefonunuzu kapatmak istemiyorsanız en azından onu uçak moduna alarak sinyal gücünün bataryayı tüketmesine engel olabilirsiniz. Zira arkaplanda sinyal üzerinden veri güncellemeleri yapmaya çalışan uygulamalar batarya tüketimini hızlandıracaklardır.

Uçak modunu da kullanmak istemeyen ve sinyalin yahut internetin açık kalmasını isteyenlere yapabileceğimiz en büyük öneri ise oyunlar, video kayıtları veya video oynatma işlemleri gibi çok güç harcayan işlemleri kapatmaları. Böylelikle şarj sırasında en azından güç tüketimi yüksek boyutlara ulaşabilen şeylerden uzak durabilir ve biraz daha hızlı şarj imkanı yakalayabilirsiniz.

USB Değil Fişi Kullanın

Bilgisayarlarımızda yer alan USB, USB 2.0 ve USB 3.0 bağlantı arabirimlerinin sağlayabildiği güçler maalesef fişten alabildiğimiz güçle aynı değil ve bu nedenle USB şarj olanaklarının oldukça zayıf olduğunu belirtmek gerek. Fişe taktığınız telefonlarınızın şarjı USB portundan yapılan şarja göre 2 ila 3 kat daha hızlı olacaktır.

Aynı zamanda yavaş gerçekleştirilen şarjların genellikle bataryaya daha fazla zarar verdiği ve batarya ömrünü kısalttığına dair pek çok güvenilir teori de mevcut. Bir an önce şarj olan bataryanız hem daha sağlıklı olarak tam kapasitesini daha uzun bir süre boyunca koruyacaktır, hem de değerli vaktinizden çalmayarak bir an önce kullanıma hazır olacaktır.

Hızlı Şarj Teknolojisine Uygun Şarj Cihazları Kullanın

Bu tavsiyemiz biraz daha 2015 yılına ait telefonlarda kullanmak üzere şekillendi. Zira geçmiş senelerde çıkan telefonlarda hızlı şarj teknolojisi uyumluluğu pek de mevcut değildi ancak Galaxy S6 ve dengi son model cihazların sunduğu hızlı şarj olanağını kullanarak %50'ye varan hız artışları yaşamak mümkün.

Ancak bu hızlı şarj imkanları maalesef cihazın kutusundan çıkan şarj cihazları tarafından sağlanamıyor ve telefonun üreticisinden yeni bir hızlı şarj adaptörü almak gerekiyor. Bu konuda yan sanayi şarj adaptörlerini kullanmanın hem sağlığınız hem de cihazınızın sağlığı üzerinde tehlikeli etkiler oluşturabileceğini ve kesinlikle orijinal ürün kullanımının tavsiye edildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

USB Kablonuzun Kalitesine Dikkat Edin

Pek çok kullanıcı maalesef elindeki USB kablosu bir sebepten bozulduğu zaman bulabildiği en ucuz kabloyu temin etmeye çalışıyor ve bu yan sanayi kabloların güç kapasitesi maalesef orijinal kablolar kadar iyi değil. Taşıyabildiği güç az olan USB kabloları ise maalesef bataryaya giden daha zayıf bir akım ile sonuçlanıyor ve neticede şarjınız fişten bile olsa orijinaline göre daha yavaş gerçekleşiyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için alacağınız kablonun özelliklerinin orijinal kablo ile benzer olmasına çok dikkat etmelisiniz.

Android Profesyonellerine Özel: ROM Kullanın

Android cihazların işletim sisteminin CyanogenMod gibi diğer ROM'larla değiştirilebildiği bir gerçek. Her ne kadar bu işlem cihazınızın garantisinin bitmesine neden olsa da pek çok açık kaynak kodlu ROM uygulamasında fişten veya USB kablosundan cihaza gelen gücü değiştirmek mümkün. Fakat bu işlemin uygunsuz ve aşırı miktarlarda kullanımının cihazınız üzerinde tehlikeli etkileri olabileceğini ve tetikte olmanın gerekliliğini de unutmayalım. Sadece çok acil anlarda başvurulması gereken bir opsiyon olduğunu belirtmek gerek.

Eğer ne yaptığınızı bilmiyor ve risklerden çekiniyorsanız kesinlikle voltajı yazılımsal olarak arttırma işlemine bulaşmayın.

Bahsettiğimiz bu yöntemlerin yanında bataryanızı daha verimli kullanmak için Android Batarya Ömrünü Uzatacak Uygulamalar blogumuza göz atabilirsiniz.

YORUMLAR