Teamspeak Katili Discord Oyuncular İçin İletişimin Yeni Adı Oluyor

Discord tamamen ücretsiz bir grup sohbet çözümü sunuyor

Teamspeak Katili Discord Oyuncular İçin İletişimin Yeni Adı Oluyor

Merhaba Tamindir takipçileri. Birçoğumuz bilgisayarlarımız üzerinde CS: GO, Battlefield, Call of Duty, League of Legends, DOTA, World of Warcraft, Starcraft gibi çeşitli online oyunları oynamaktan keyif alıyoruz. Bu oyunları oynarken takım çalışması gerektiren maçlarda ve raid gibi etkinliklerde sesli sohbet bir ihtiyaç haline geliyor. Online oyunları oynarken grup sohbet yapabilmek için son zamanlara kadar Skype, Teamspeak ve Mumble gibi çeşitli sesli iletişim programlarından faydalanıyorduk. Fakat Discord adıyla yayınlanan yeni bir sesli sohbet ve anlık mesajlaşma programı saydığımız diğer yazılımlara göre büyük avantajlara sahip. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarların yanında mobil cihazlarınızda da kullanabileceğiniz Discord oyuncuların ihtiyaçları göz önünde tutularak tasarlanmış bir sistem. Discord'un oyunculara sunacağı avantajları şu şekilde listeleyebiliriz: 

  • Herhangi bir sunucu kirası ödemeniz gerekmiyor ve ücretsiz olarak kanal açabiliyorsunuz. Programın bütün özellikleri ücretsiz olarak kullanıcılara sunuluyor
  • Açtığınız kanalları yönetebiliyor, kimlere hangi izinleri verebileceğinizi ayarlayabiliyorsunuz
  • Modern bir mesajlaşma arayüzüyle yazışabiliyor, resimler, GIF animasyonları, video ve internet sitesi bağlantıları paylaşabiliyorsunuz
  • Oyun peformansınızı en yüksek seviyede tutmak için program düşük kaynak tüketimine sahip
  • Discord ile davet edildiğiniz kanallara katılmak için programın bilgisayarınızda kurulu olması gerekmiyor, internet tarayıcınız üzerinden iletişim kurabiliyorsunuz

Görüleceği üzere kullanıcılar Teamspeak gibi ücret ödemeden, Skype gibi bilgisayarlarının performanslarını düşürmeden Discord kullanarak oyunlarda iletişim kurabiliyorlar. Bu yazımızda Discord'u nasıl kullanabileceğinizi anlatan bir rehberi size sunacağız. Discord'u indirmek için bu bağlantıları kullanabilirsiniz:

Discord Hesabı Açma:

Discord'u yukarıdaki bağlantılardan birini kullanarak bilgisayarınıza yükledikten sonra karşınıza yukarıdaki resimde yer verdiğimiz pencere çıkacak. Bu pencere üzerinde işaretlemiş olduğumuz "Register" tuşuna tıkladığınızda hesap yaratma ekranı karşınıza çıkıyor. Bu yeni pencerede bir e-posta adresi giriyorsunuz, kullanıcı adı ve şifre belirliyorsunuz ve Discord'u kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Discord ile Kanal Açma:

Discord üzerinden kendinize bir hesap açtıktan sonra karşınıza yukarıdaki resimde yer alan pencere gelecek. Bu pencere üzerindeki "Create a Server" tuşuna tıkladığınızda kanal açma işlemini başlatıyorsunuz.

Kanal yaratma ekranında kanalınıza bir ad belirliyorsunuz. Sonrasında sağ taraftaki yeşil ile işaretlenmiş bölüme tıklayarak kanalınıza bir logo ekleyebilirsiniz. Bu pencerede en önemli ayar kırmızı ile işaretlenmiş alan içerisindeki "SERVER REGION" bölümü. Buradaki aşağı doğru açılan menü üzerinden kanalınızın hangi sunucuya bağlı olacağını seçiyorsunuz. Burada seçim yaparken coğrafi olarak ülkemize en yakın sunucuyu (Amsterdam, London gibi) seçmenizi tavsiye ediyoruz. Yakın bir sunucu seçmeniz ses iletiminde daha az gecikme ve daha yüksek ses kalitesi anlamına geliyor. Seçiminizi yaptıktan sonra Create tuşuna tıklayın ve işlemi tamamlayın.

Eğer sonradan yeni bir kanal açmak isterseniz Discord ana penceresindeyken aşağıdaki resimde işaretlediğimiz tuşa tıklayın; bu tuş az önce anlattığımız kanal yaratma işlemlerini baştan başlatacaktır:

Discord ile Kanalınıza Kullanıcı Davet Etme:

Discord ile bir kanal oluşturduktan sonra kanalınıza arkadaşlarınızı davet etmek için ana pencere üzerindeki şu tuşlara tıklamanız gerekiyor:

Dikkat ederseniz Discord kanallarınız Text Channels - yazışma kanalları ve Voice Channels - sesli görüşme kanalları olarak ayrılmış. Arkadaşlarınızı hangi kanal türüne davet edecekseniz yanındaki Instant Invite tuşuna tıklayın.

Instant Invite tuşunu kullandığınızda karşınıza küçük bir pencere çıkacak. Bu penceredeki bağlantıyı kopyalayın ve kanalınıza davet etmek istediğiniz arkadaşınıza gönderin:

Arkadaşlarınız bu bağlantıya tıkadıklarında Discord'a internet tarayıcıları üzerinden erişerek programı yüklemeden sizinle yazışmaya veya sesli görüşme yapamaya başlayabilirler.

Discord Kanallarına Katılma:

Bir Discord kanalına katılabilmeniz için kanal sahibi Discord kullanıcısının sizinle az önce bahsettiğimiz gibi bir bağlantı paylaşması gerekiyor. Bu bağlantıyı dilerseniz internet tarayıcınız üzerinden açabilirsiniz, dilerseniz Discord programı açıkken program üzerinden bağlantıyı ekleyerek kanala katılabilirsiniz. Discord programı üzerinden bir kanala katılmak için işaretli tuşa tıklayın:

Tuşa tıkladıktan sonra "Join a Server" seçeneğini seçin:

Açılan penceredeki boş alana sizinle paylaşılan Discord bağlantısını yapıştırın ve Join tuşuna tıklayın:

Discord Sesli Görüşme Ayarlarını Yapma:

Discord 2 farklı yöntemle sesli görüşme yapmanızı mümkün kılıyor. Programın varsayılan ayarlarında ses aktivasyonu yöntemiyle iletişim kuruyorsunuz; yani bulunduğunuz ortamda herhangi bir ses algılandığında bu ses program üzerinden diğer kullanıcılara gönderiliyor. Bu yöntem eğer kalabalık bir yerdeyseniz veya oyun oynarken müzik dinliyorsanız problem yaratabiliyor. Bu nedenle programı bir diğer iletişim yöntemi olan push to talk - bir tuşa basarak ses iletimini aktifleştirme yöntemiyle kullanmanız gerekiyor. Bu ayarı değiştirmek için Discord ana penceresinin sol alt köşesinde yer alan ve aşağıdaki resimde işaretlediğimiz "User Settings" tuşuna tıklayın:

Ayarlar penceresi açıldıktan sonra sol taraftaki "Voice" sekmesinin üzerine tıklayın:

Bu sekmede INPUT MODE ayarını değiştireceğiz. INPUT MODE menüsünü açın ve Push to Talk seçeneğini seçin:

Bu seçeneği seçtikten sonra hemen yanında beliren bölüme tıklayarak bir klavye kısayolu girin. İşlem bitince Done tıuşuna tıklayın ve ayarları kaydedin. Belirledğiniz kısayol tuşuna bastığınızda sesiniz algılanacak ve diğer kullanıcılara iletilecek.

Discord Kanal İzinlerini Ayarlama:

Discord sahip olduğunuz kanallarda hangi kullanıcılara ne yetkiler verebileceğinizi seçmenize izin veriyor. Program ile hangi kullanıcının kanalınıza başka kullanıcıları davet edebileceğini, hangi kullanıcıların diğer kullanıcıları susturabileceğini veya kanaldaki görüşmeleri duymalarını engelleyebileceğini veya kanal izinlerini sizin haricinizde yapılandırabileceğini belirleyebiliyorsunuz. Bu iş için aşağıdaki resimde işaretlediğimiz "Edit Channel" tuşlarını kullanın:

Karşınıza çıkan pencerede sol taraftaki "Permissions" sekmesine tıklayın:

Permissions sekmesi açılınca yeşil ile işaretlediğimiz tuşa tıkladığınızda açılan menüden bir kullanıcı seçebilir ve bu kullanıcının hangi izinlere sahip olacağını sayfadaki kutuculara tıklayarak belirleyebilirsiniz. Dilerseniz @everyone bölümüne tıklayarak bütün kullanıcıların izinlerini de yönetebilirsiniz. İşlem tamamlanınca Done tuşuna tıklamanız yeterli.

Discord üzerinde yaptığımız testlerde ses kalitesinin yeterli bir seviyede olduğunu ve programın sorunsuz çalıştığını gördük. Programı ücretsiz bir grup sohbet çözümü olarak bütün takipçilerimize tavsiye ediyoruz.

YORUMLAR