Tatile Çıkmaya Teknolojik Olarak Hazır Mısınız?

Teknolojik olarak ne kadar donanımlıysak günlük hayatımız o kadar pürüzsüz, verimli ve eğlenceli geçiyor. Peki kendi kabuğumuzdan çıkıp gezmeye karar verdiğimizde teknolojik olarak da hazırlıklı mıyız? Bana bilgisayarımla telefonum yeter demeyin, bu ayrın

Tatile Çıkmaya Teknolojik Olarak Hazır Mısınız?

Teknolojik olarak ne kadar donanımlıysak günlük hayatımız o kadar pürüzsüz, verimli ve eğlenceli geçiyor. Peki kendi kabuğumuzdan çıkıp gezmeye karar verdiğimizde teknolojik olarak da hazırlıklı mıyız? Bana bilgisayarımla telefonum yeter demeyin, bu ayrıntıları atlarsanız tatiliniz düşündüğünüz kadar iyi geçmeyebilir!

İnsanın evi gibisi yok ama yaz gelince sıcağı tadan hormonlarımız, güneşin ışıltısı, bir grup gencin kahkaha sesi, sosyal medyada arkadaşların paylaştığı tatil fotoğrafları ister istemez bizi o kabuktan çıkmaya itiyor. Bir plan yapıp yazı eğlenceli geçirmek için her ayrıntısını düşündüğünüz tatile eğer bir teknoloji bağımlısı olarak çıkıyorsanız, işin teknik boyutunu da enine boyuna düşünmeniz o hayalini kurduğunuz günlere sizi bir adım daha yaklaştıracak.

Hattınızı Kontrol Edin

Tatilinizi ülkemizin güzide bir köşesinde planladıysanız, hat sorunu pek sizi bağlamıyor. Ama yurtdışına çıkmaya karar verdiyseniz, hattınızı yurtdışı aramalara açtırmanız gerekir.  Herkes bana ulaşmasa da olur ben birkaç kişiyi ararım yeter diyorsanız, gittiğiniz ülkenin tarifesi uygun ve mümkünse ön ödemeli bir hattını alıp kullanmak daha hesaplı olacaktır. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi Türklerin sık uğradığı yerlerde Türkiye aramalarına özel tarifeleri, internet ve mesaj paketleri olan hatlar havalimanlarında, tren garlarında ya da küçük marketlerde kolaylıkla bulunabiliyor. Her iki seçenekte de aramalarınızın dakikalarını bir yere not etmeniz süpriz faturaların gelmesini önleyecektir. Ayrıca uçağa binmeden mobil data alışverişini kapatırsanız, telefonunuzu ilk açtığınızda siz fark etmeden oluşacak veri alışverişinden kaçınmış olursunuz.

Wi-Fi Noktalarını Bulun

Eğer yurtiçi tatili planladıysanız operatörünüzün internet paketini kullanmayı sürdürebilirsiniz. Otelde kalacaksanız rezervasyon sırasında WiFi olanaklarını sormanız bilgisayar ve telefonunuzda daha konforlu bir internet deneyimini sürdürmenizi sağlayacaktır. Eğer teyzenizin yazlığına gidiyorsanız evde bağlantı olup olmadığını veya yan komşunun şifresini almanın mümkünatını sorgulayın. Planınız yurdışındaysa otel için aynı süreci tekrarlamakla birlikte, uğramak istediğiniz farklı şehir ve lokasyonlar için WiFi araştırması yapmanız işinizi kolaylaştıracak, sizi iletişimde tutacaktır.

Operatör Bağımsız Görüşmeleri Tercih Edin

Telefon görüşmeleriniz için ayrı tarife, yanında SMS, bir de İnternet paketini kapsayan ekonomik bir operatör bulmak mümkün olmayabilir. Bunun yerine en çok ihtiyaç duyduğunuz servisi kullanabileceğiniz bir çözüm arayışına girin. Skype, Google Hangouts gibi uygulamaları sesli/görüntülü konuşmalarınızda; WhatsApp, Line gibi uygulamaları sohbetlerinizde kullanabilir, Gmail ile yazışmalarınızı yönetebilirsiniz. 

Özel İşlerinizde VPN Kullanın

Başkalarının eline geçmesini istemediğiniz bilgi paylaşımlarınızı şifrelemek adına Sanal Özel Ağ (VPN) servislerinden yararlanmanız güvenliğinizi arttıracaktır. Böylece bilgilerinize erişmek isteyen kötü niyetli şahıslar anlamsız şifreli bir veri görecektir. Bunun yanında adres çubuğunun başında HTTPS protokolü olup olmadığını kontrol edin, böylece siteyle olan alışverişin güvenliğinden de emin olursunuz.

Şarj Aletinizi Kontrol Edin

Yurtiçi tatil planınızda şarj aletinizi unutursanız tek derdiniz "ince uçlu Nokia şarj aleti" bulmak olabilir; evdeki birinden, komşudan, bakkaldan isteyip geçici çözüm bulabilirsiniz. Fakat planınız yurtdışındaysa bu soruna ek olarak hayatınızda görmediğiniz şekillerde prizlerle karşılaşabileceğinizden, şarj aletinizle birlikte gideceğiniz yerdeki standartlara uyumlu bir adaptör mutlaka edinin.  

Çevrimdışı Veri Depolayın

Tatile çıkarken evdeki alışkanlıklarınızı tatil şartlarına uyarlamak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Gezi planındaki yerleri haritaya işaretlemek ve çevrimdışı harita ayarlarını yapmak, çevrimiçi dinlediğimiz müzikleri hafızaya almak, okunacak kitap ve dergileri bir e-reader uygulamaya koymak evdeki gibi olmasa da teknoloji konforuyla verimli bir tatil geçirmeyi garantileyecektir.

Bu hatırlatmaların yanında yapabiliyorsanız teknolojiden uzaklaşabileceğiniz doğayla baş başa bir tatil planını sorumluluk sahibi bir ekip olarak şiddetle tavsiye eder, iyi tatiller dileriz.

YORUMLAR