Super Mario Run Oyunu Nasıl Oynanır? İpuçları ve Püf Noktaları

Super Mario Run, iOS için artık indirilebilir. Yeni oyun modlarından Android platformuna çıkış tarihine her şey yazımızda.

Super Mario Run Oyunu Nasıl Oynanır? İpuçları ve Püf Noktaları

Özellikle eski nesil oyuncuların sabırsızlıkla beklediği Super Mario Run oyunu Nintendo’nun söz verdiği 15 Aralık’ta Türkiye dahil 150 ülkede indirilmeye açıldı. İlk olarak iOS platformuna çıkış yapan efsane oyunu iPhone’a hemen indirip oynadık.

Yenilenen Grafikler, Oynanış Dinamikleri ve Oyun Modları:

Nintendo tarafından geliştirilen, atarilerden PC’ye şimdi de mobil olmak üzere tüm platformlarda oynanabilir olan Mario oyununun akıllı telefonlara uyarlanmış sürümü Super Mario Run, nihayet çıkışını yaptı.

Bir süredir test sürecinde olan, dün akşam da dünya genelinde indirilmeye sunulan ve daha ilk günden milyonların tanıştığı Mario, her ne kadar görsel ve oynanabilirlik yönünden tamamen yenilense de eski günlere götürmeye başarıyor. Oyuna ismini taşıyan karakterimiz yine prensesi kaplumbağa görünümlü karakterden kurtarma yolunda borulardan çıkan zehirli bitkilerden kendisinin iki güç katı büyülükte vahşi hayvanlarla yüz yüze geliyor. Ne karakterlere ne de çevreye dokunulmadığından bir an eski oyunun yenilenmiş hali düşüncesi oluşuyor ancak oynamaya başladığınızda değişen tek şeyin grafikler olmadığını anlıyorsunuz.

Super Mario Run Nasıl Oynanır?

Aktif internet bağlantısı gerektiren yeni Super Mario oyunu ücretsiz gelmesiyle sevindirse de aslında belli bir noktaya kadar ücretsiz oynayabiliyorsunuz. İlk üç bölümün ardından Nintendo’nun acımasız fiyatlandırmasıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Super Mario oyununda yeni ne var, farklı nedir? sorusunun yanıtını almak isterseniz 26.99 TL ödemeniz gerekiyor. Amerika App Store üzerindeki ücretlendirmenin 9.99 dolar olduğunu da söyledikten sonra neden bu ücreti vermeniz gerektiğini de söyleyeyim. Yenilenen Mario, üç oyun modu sunuyor: World Tour, Toad Rally ve Kingdom Builder. Şimdi bu modlara yakından bakalım.

World Tour Mode: (Tek Oyuncu)

World Tour Mode, klasik Mario oyununun oynanışı ile (side-scrolling) koşu oyunlarının stilini bir arada sunan mod. 6 dünyada geçen 4 seviye toplamda 24 aşamadan oluşan tekli oyuncu modu. Yeni Super Mario’yu oynamaya başladığınız fark edeceğiniz ilk detay karakterin otomatik koşması oluyor. Klasik Mario’da karakterin hangi yöne gideceğine hatta attığı adım sayısına kendiniz karar verebiliyorken diğer deyişle Mario’nun tüm kontrolü sizin elinizde iken Super Mario Run’da gerekli dokunuşları yapmadığınız sürece bölüm sonundaki bayrak direğini görmeniz mümkün olmuyor.

  • Zıplama Stiliniz Önemli!

Karakter kendiliğinden koştuğundan bölümleri kolaylıkla tamamlayabileceğiniz fikri oluşabilir ancak öyle değil. Zıplama stiliniz oldukça önemli. Bazı noktalarda kısa atlayışlar yapmanız, bazı yerlerde de uzun atlamadaki üstün başarınızı göstermeniz gerekiyor. Gerek yolunuza bolca çıkan coins’leri toplarken gerekse de düşmanların başına çıkarak yaptığınız ölümcül vuruşlarda dokunma sürenizi iyi ayarlamanız gerek. Coins demişken her bölümde pembe, mor ve siyah renkli özel olanları toplarsanız (bazıları gizlenmiş) bölümün bir başka versiyonunun kilidini açmış oluyorsunuz.

  • Dur Mario!

Peki Mario’yu hiç mi durdurma şansımız yok? Çok nadir çıkan üzerlerinde durdurma sembolü olan kırmızı blokların üzerinde durmayı başarırsanız karakter koşmaya ara veriyor. Bir süreliğine soluklanma; hangi yoldan gideceğinizi ve düşmanları nasıl geçebileceğinizi hesaplamanız için ek süre kazandırıyor.

  • Yeni Karakterler:

Her bölümü farklı bir yoldan giderek bitirme lüksüne sahip olduğunuz oyunda ilerledikçe yeni karakterlerle tanışıyorsunuz. Daha da güzeli aralarında Prenses Peach, sevimli dinozor Yoshi’nin de bulunduğu kendilerine özel zıplama stili olan karakterlerle oynama şansına sahipsiniz. Karakter demişken Mario ile yeni tanışanlar için karakter seçim ekranında kısa açıklamalara yer verilmiş. İlgi çekici bir nokta da eğer Nintendo hesabınızla giriş yaparsanız Toad adlı oynanabilir karakterin kilidini açmış oluyorsunuz.

Toad Rally: (Multiplayer Mode)

26.99 TL ödediğinizde açılan modlardan birisi de Toad Rally. Oyunun multiplayer tarafına görmek istiyorsanız buraya giriyorsunuz. Ancak çoklu oyuncu modunda diğer oyuncularla gerçek zamanlı olarak kozlarınızı paylaşmak yerine “Kim daha yüksek yaptı?” yarışına giriyorsunuz.

  • Yeni Para Birimi: Kurbağalar

Bu modda oynarken özel bir şeyler kazanmak istiyorsanız kullanıcı adlarının yanında görünen kurbağaların (toads) rengine dikkat etmeniz gerekiyor. Oyun içinde kurbağalar para birimi olarak geçtiğinden bir öğe satın alırken farklı renkte kurbağalara ihtiyaç duyuyorsunuz. Sarı renkli kurbağa gerekiyorsa o renge sahip kullanıcıyla kapışmanız gerekiyor. Yalnız yeneceğinizi düşünmediğiniz kişilerle skor yarışına hiç girmemenizi öneririm. Çünkü kaybettiğiniz her oyun neticesinde sahip olduğunuz kurbağalar azalıyor.

  • Coins’leri Es Geçmeyin, Toplayın!

Skordan bahsetmişken sonucu etkileyen tek şey oyun esnasında topladığınız coins’ler değil. Duvarlardan zıplarken, düşmanlarınızı başını ezerken veya koşu halinde ne kadar hareketli olur; ne kadar ilginç zıplamalar gerçekleştirirseniz rakibinize göre o kadar avantaj elde ediyorsunuz. Bu arada coins’leri es geçmeyin; onlardan yeterince toplarsanız coin rush mode açılıyor ve normalden çok daha kısa sürede fazlasıyla coins topluyorsunuz.

Kingdom Builder

Topladığınız coins ve kurbağaları sadece yeni bölüm ve karakterler açmak için kendi mantar krallığınızı kurmak için de kullanabiliyorsunuz. Burada coins’ler ana para biriminizi oluştururken, Toad Rally modunda kazandığınız oyunlardan aldığınız kurbağalar krallığınızı büyütmeniz ve daha fazla yapı, dekoratif amaçlı kullanabileceğiniz nesnelerin kilidini açabilmenizi sağlıyor.

Super Mario Run Nasıl İndirilir?

Super Mario oyunu şu anda sadece iOS platformunda var. iPhone ve iPad’inize ücretsiz indirip ilk üç bölümü ücretsiz oynayabiliyorsunuz. Toplam 205MB boyutunda ancak yalnız ilk açtığınızda – bir kereye mahsus – internet bağlantınızın durumuna göre uzun/kısa süreli bir indirme işlemi daha gerçekleşiyor. Akabinde tutorial bölümüne geçiyorsunuz. Üç bölümü bitirdiğinizde yazının başında da dediğim gibi sürpriz bir satın alım penceresi çıkıyor. Tüm modları denemek için ne yazık ki satın almaktan başka seçeneğiniz yok.

Super Mario Run Nasıl Yüklenir?

Oyun 15 Aralık akşam saatlerinde dünya genelinde indirilmeye açıldı. App Store üzerinden klasik şekilde indirebiliyorsunuz. “İndir” butonu yerine “Bildir” butonunu görüyorsanız App Store hesabınızdan çıkış yapıp tekrar giriş yaparak sorunsuzca indirip oynamaya başlayabilirsiniz.

Super Mario Run Android Ne Zaman Çıkacak?

Nintendo, Apple ile anlaşarak ilginç şekilde oyunu ilk iOS platformuna çıkardı. Android, dünya genelinde en çok kullanılan mobil işletim sistemi olmasına karşın Super Mario Run şu anda sadece iOS platformuna açık. Android’e ne zaman çıkış yapacağı, indirilip oynanabilir olacağı resmi olarak belli değil ancak “2017’den önce gelmez” ile başlayan yorumların sayısı bir hayli fazla.

YORUMLAR