SMPlayer İncelemesi

SMPlayer sayesinde bilgisayarınızda bulunan tüm video dosyalarını hiç zahmet etmeden oynatabiliyorsunuz.

SMPlayer İncelemesi

SMPlayer, son zamanların en popüler video oynatma programları arasında ve hem çok sade tasarlanmış arayüzü, hem ücretsiz olması hem de neredeyse tüm video formatlarını sorunsuz bir şekilde açabilmesi sayesinde kullanıcıların bu tercihini pek de garip karşılamamak gerek. Aynı zamanda kurulum seçeneklerinde Türkçe yer almamasına karşın Windows'unuz Türkçe ise Türkçe olarak arayüzü size sunan program, böylece tüm ayar ve araçlara en hızlı yoldan erişebilmenize imkan tanıyor.

SMPlayer'ın bu popülerliğine sebep olan bir kaç noktaya dilerseniz hep beraber değinelim.

Kurulum aşaması

Programın kurulum aşaması çok hızlı ve herhangi bir malware yahut zararlı yazılım tehdidine uğramadan tamamlanabiliyor. Böylece pek çok ücretsiz programın aksine web tarayıcımın ana sayfası değişti mi, gereksiz programlar sisteme yüklendi mi gibi sorularla muhattap olmak zorunda kalmıyorsunuz.

SMPlayer'ın kurulum kısmında bizden tam puan aldığını belirtmek gerek. Tek bir handikapı ise maalesef içerisindeki tüm kodeklerin hazır gelmesi sebebiyle biraz büyük bir kurulum dosyasına sahip olması.

Genel Arayüz

Programın genel oynatma arayüzü çok modern görünmüyor fakat tüm gereken araçlara tek bir noktadan ulaşabildiğiniz için oldukça kolay bir kullanım sunduğunu söyleyebilirim. En sık kullanılacak olan araçlar direkt olarak oynatma ekranında buton olarak yer alıyorlar ve daha fazla detaya ise üst kısımda bulunan menülerden erişebiliyorsunuz.

Tema desteğine sahip olan SMPlayer'ı illa ki kendi orijinal arayüzüyle kullanmak zorunda da değilsiniz. Bu sayede programın arayüzünden hoşlanmayanlar hazırlanmış çok daha güzel temalarla istedikleri görünüme kavuşabilirler.

Video Oynatma

SMPlayer zaman zaman yüksek çözünürlüklü videoları oynatırken performans sorunları yaşatabiliyor ve bu nedenle biraz iyi bir donanıma sahip olmak gerekebiliyor. Ancak sahip olduğu çok sayıda seçenek sayesinde videoların oynatılması esnasında tam da istediğiniz gibi bir deneyime sahip olmanız da mümkün.

Video görüntü kalitesi hiç bir video oynatıcıdan geri kalmıyor ve hatta pek çoğundan daha iyi bir kalite sunduğunu da söyleyebilirim. DVD, Blu-Ray veya klasik MP4 dosyaları gibi içerikleri oynatırken pek bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Bu bölümdeki "Filtreler" menüsü ise kesinlikle unutulmamalı.

Altyazı Seçenekleri

SMPlayer'ın altyazıları otomatik bir şekilde bulmasının yanında bu altyazılara dair onlarca seçeneği tek bir noktadan sunmasını da takdirle karşılıyorum. Kare/saniye oranları, altyazı konumlandırma, ileri ve geri alma, altyazı tarzı, ikinci altyazı gibi pek çok seçenek sadece tek bir tıklama gerektiriyor ve bir kaç tanesi için klavye kısayollarının da mevcut olması işlemleri daha da hızlı hale getiriyor.

Fakat altyazıların OpenSubtitles'dan aranması nedeniyle burada yer almayan altyazılar için yine kendiniz altyazı araması yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Oynatma Seçenekleri

Videolarınızı oynatırken sol üst menüde yer alan "Oynat" sekmesini açtığınızda, videonun oynatılma anını değiştirmekten tutun da kare kare ilerletmeye kadar pek çok özelliği farkedeceksiniz. Burada yer alan seçenekler sayesinde video oynatma hızı gibi ihtiyaç duyabileceğiniz işlevler de karşınıza çıkacaktır.

Çok fazla detay olmasa da temel oynatma seçeneklerinin unutulmaması SMPlayer'a bu konuda geçer not vermemi sağlıyor.

YouTube Videosu Oynatma

SMPlayer'ın "Aç" menüsünde yer alan "URL..." seçeneğine tıkladığınızda, o bölüme bir YouTube adresi yapıştırırsanız direkt olarak YouTube videosunu SMPlayer'ınız üzerinden oynatabiliyorsunuz. Bazı kullanıcıların medya oynatıcılarında video oynatmaktan hoşlanmaları sebebiyle bunun büyük bir artı olduğunu belirtmek gerek. Tabii ki YouTube videolarını SMPlayer'da oynatmak için internet bağlantınızın da aktif olması gerekiyor.

Özellikler ve Seçenekler

Programın seçenekler bölümünde yer alan çok sayıda seçenek ile sürücülerden tutun da ağ kullanımına kadar onlarca konuda istediğiniz ayarları düzenlemek ve SMPlayer'ı kendinize özel bir hale getirmek mümkün. Programı sildiğinizde ayarların kaybolmaması için saklanmaları opsiyonu da kullanıcılara sunuluyor ve böylece yeniden yüklediğinizde kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Video oynatma programları arayan kullanıcıların pek çok artısından dolayı SMPlayer'a göz atmak isteyeceklerini düşünüyorum. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak programı bilgisayarınıza indirmeyi unutmayın.

YORUMLAR