Skype'ın Yeni Nesil Sürümü Skype for Web İle Tanışın

Skype for Web ile web tarayıcınız üzerinden anlık mesajlaşma, görüntülü konuşma gerçekleştirebilirsiniz.

Skype'ın Yeni Nesil Sürümü Skype for Web İle Tanışın

Skype’ın web tarayıcılarımız üzerinden sevdiklerimizle anlık mesajlaşmamıza, görüntülü konuşmamıza ve sesli çağrı yapmamıza olanak tanıyan servisi Skype for Web (Web için Skype), beta olarak herkesin kullanımına açıldı. Bizler sizler için Skype’ın yepyeni web uygulamasını denedik. İşte Skype for Web hakkındaki düşüncelerimiz.

Dostlarımızla, ailemizle, iş arkadaşlarımızla sohbet etmek için kullandığımız Skype, tüm platformlarda kullanılabilir durumda. Mobil cihazlarımızda, bilgisayarımızda, hatta televizyonlarımızda gerek anlık mesajlaşmak için gerekse de görüntülü olarak konuşmak için en sık kullandığımız servis konumunda olan Skype’a son getirilen güncelleme sayesinde kurulum da ortadan kalkıyor. Skype’ı indirmemize gerek kalmadan uygulamanın tüm özelliklerinden faydalanma lüksü sunan yeni servisin adı ise Skype for Web Türkçe adıyla Web için Skype. Skype’ın yüklenmesine izin verilmeyen veya yüklenmeyen bilgisayarlarda Skype görüşlerimizi yapabildiğimiz uygulama şu anda beta yani geliştirilme aşamasında ve Skype’ın temel işlevlerini kullanmamıza izin veriyor. Şimdi dilerseniz servisi biraz daha yakından tanıyalım:

Skype for Web (Web için Skype) Nedir?

Web için Skype, girişte de belirttiğim üzere Skype’ı indirmemize gerek kalmadan doğrudan internet tarayıcımız üzerinden (Internet Explorer, Chrome, Safari ve Firefox tarayıcıları destekleniyor.) anlık mesajlaşma veya görüntülü görüşme / sesli çağrı yapmamıza izin veren ve masaüstü / mobil ile senkronize olarak çalışan ücretsiz bir servis.


Web için Skype Nasıl Kullanılır?

  • Başlamadan Önce:

Skype for Web, şu anda İngiltre ve Amerika’daki kullanıcılara açık durumda ve ülkemize ilerleyen birkaç ay içerisinde gelecek. Lakin ZenMate, Hotspot Shield gibi VPN eklentileri / yazılımları ile kullanmaya başlayabilirsiniz. VPN’i sadece oturum açma esnasında açık tutmanız yeterli. Sonrasında yani sohbet esnasında kapatmanız bir sorun teşkil etmeyecektir.

Arayüz:

Web için Skype, Windows 8 üzeri cihazlarda önyüklü gelen modern Skype’ı kullanıyorsanız yabancılık çekmeyeceğiniz, Skype masaüstü sürümünü kullanıyorsanız biraz garipseyeceğinizi düşündüğüm, kısacası günümüz tasarım diline uygun bir arayüz ile geliyor. Arayüzün basit olmasından dolayı Skype’ın sık kullandığınız özelliklerinin kırpıldığı düşüncesine varabilirsiniz lakin değil. Her ne kadar şu anda sadece anlık mesajlaşma ve görüntülü / sesli çağrı özelliği kullanımımıza sunulsa da ihtiyaç duyacağımız tüm özelliklerin yakın bir zamanda eklenecek. Peki oldukça sadeleştirilmiş arayüz bizlere neler sunuyor? 

Web için Skype’a giriş yaptığımızda masaüstü ve mobildekinden çok farklı bir yüz bizleri karşılamıyor. Sol bölmede kişilerimiz ve gruplarımız yer alırken, sağ bölmede en son konuşma yaptığımız kişi veya gruplar gösteriliyor. Sohbet ekranı masaüstü ve mobil ile senkronize olacak şekilde tasarlanmış. Yani masaüstü bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda yaptığınız son görüşmeler otomatik olarak buraya yansıtılıyor ve senkronize işlemi çok kısa sürede gerçekleştiriliyor. Burada dikkat çeken bir nokta daha sonra ayrıntılı olarak değineceğim “Eklentiyi edinin” uyarısı. Web için Skype’ı sadece anlık mesajlaşmak, sohbet etmek için kullanıyorsanız doğrudan hiçbir eklenti indirmeden kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Lakin görüntülü ve sesli çağrılar için bir eklenti yüklemeniz gerekiyor.

Web için Skype’ta Oturum Açma:

Web için Skype’ı kullanmaya başlamak için web.skype.com adresine gitmeniz ve Skype veya Microsoft hesabınızın kullanıcı adını yazmanız yeterli oluyor.

Web için Skype’ta Anlık Mesajlaşma:

Skype’ın web sürümünde kişisel ve grup halinde anlık olarak mesajlaşma masaüstü ve mobildekinden pek farklı değil. Mesajlaşacağınız kişiye veya gruba bir kere tıkladığınız vakit sohbet ekranı açılıyor ve konuşmaya başlıyorsunuz.

Web sitesinde gezerken Skype açıksa masaüstünde sağ tarafta anlık bildirim gösteriliyor:

Grup sohbeti başlatacaksınız sol bölmedeki “+ Yeni” butonuna tıklıyor ve sonrasında sohbete katılacak kişileri seçiyorsunuz.

Sohbet uygulamalarının olmazsa olmazı ifadelere de (smile) yer verilen web sürümünde büyük ihtimalle beta olduğundan şu an için dosya (müzik, doküman, fotoğraf) paylaşımı yapamıyoruz.

Web için Skype’ta Görüntülü Konuşma ve Sesli Çağrı Yapma:

Web için Skype’ın bu özelliğini doğrudan kullanamıyorsunuz. Öncelikle Skype Calling ve SkypeWebPlugin adında iki ufak eklentiyi bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekiyor. Bu iki eklenti başlangıç ekranında çıkan “Eklentiyi edinin” çubuğuna tıkladığınızda otomatik olarak indirilmeye başlanıyor ve kurulumu tamamladığınızda artık görüntülü ve sesli çağrı özelliği aktif hale gelmiş oluyor.

Görüntülü sohbete başlamak veya sesli çağrı yapmak için sohbet ekranında sağ üste konumlandırılmış kamera ve telefon simgesini kullanıyorsunuz. Bunlara bastığınızda aşağıdaki tanıdık ekran çıkıyor:

Web için Skype’ta Kişi Ekleme / Silme ve Engelleme:

  • Kişi Ekleme:

Skype’ın web sürümünde kişi ekleme, silme veya engelleme masaüstündeki kadar basit. Kişi eklemek için sol bölmedeki “Skype’da Ara” ardından “Skype Dizininde Ara” butonuna ve ardından kişiye tıkladığınızda ekleme ekranı geliyor:

  • Kişi Silme / Engelleme:

Kişiyi listenizden kaldırmak veya engellemek için kişinin üzerine sağ tıklıyor ve ardından “Kişiyi Engelle”, “Kişiyi Sil” seçeneklerinden birini seçiyorsunuz ve sonraki ekranda seçiminizi onaylıyorsunuz:

Web için Skype’ta Oturum Kapatma:

Web için Skype’ın kullanım alanı daha çok herkese açık bilgisayarlarda olduğundan web tarayıcısını kapatmadan önce oturumunu kapatmayı kesinlikle unutmayın. Hesabınızdan çıkış yapmak için sol bölmedeki profil resmini ardından “Oturumu kapat” butonuna tıklıyorsunuz.

Skype for Web Türkçe adıyla Web için Skype'ın beta aşamasında getirdikleri bunlar. Skype'ın yeni web servisini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak denemeye başlayabilirsiniz:

Skype'ı Daha Verimli Kullanabilmeniz için 8 İpucu

YORUMLAR