Samsung Galaxy Note 5 ve iPhone 6 Plus Kameralarını Karşılaştırdık

Akıllı telefon karşılaştırmaları yapılırken ilk olarak kameraların incelenmesi artık kaliteyi belirleyen kriterlerden biri oldu. Bunu aynı anda piyasaya çıkan akıllı cihazlarla ya da rakip cihazları yan yana getirmek olarak gerçekleştiriyoruz. Apple ve S

Samsung Galaxy Note 5 ve iPhone 6 Plus Kameralarını Karşılaştırdık

Akıllı telefon karşılaştırmaları yapılırken ilk olarak kameraların incelenmesi artık kaliteyi belirleyen kriterlerden biri oldu. Bunu aynı anda piyasaya çıkan akıllı cihazlarla ya da rakip cihazları yan yana getirmek olarak gerçekleştiriyoruz. Apple ve Samsung arasındaki sonu gelmez rekabetin de kamera kaliteleriyle karşılaştırıldığını biliyoruz.

Bundan dolayı piyasaya yeni çıkan Samsung Galaxy Note 5 ile iPhone 6 Plus’un bu kulvarda yarıştırılmıyor olması düşünülemezdi. Aşağıda kesinlikle aynı ayar, aynı mekan, aynı ışık kaynağı ve zaman dilimi içinde hem Samsung Galaxy Note 5, hem de iPhone 6 Plus ile çekilmiş enstantaneleri bir araya getirdik. Biz bir yorum yapmayıp sadece sonuçları gösteriyoruz. Yorumlarınızı siz bizimle paylaşabilirsiniz.

Galaxy Note 5 16MP, ƒ/1.9 apertür, OIS faz sensörlü AF (otofokus) 4K video çekebilen bir kamera alt yapısına sahip. iPhone 6 Plus ise yenilenmiş 8MP iSight kamerası ile ƒ/2.2 apertür ve Auto HDR özelliklerini taşıyor.

Renk Paleti

Aşağıda iPhone 6 Plus ile çekilmiş bir taksi fotoğrafı göreceksiniz. Bu fotoğrafta renkler keskin, renk gerçekliği ise son derece doğru olarak algılanabiliyor. 

Samsung Galaxy Note 5 ile çekilmiş olan aşağıdaki fotoğraf ise renkleri tamamen farklı gösteriyor. Sarı daha bir baskın, beton ise daha gri ve parlak görünüyor. 

Derinlik ve parlaklık

Daha önce de söylediğimiz gibi, her iki cihazında apertürlerinin ayarları aynı, aynı ışık altında çekimler yapılıyor. Aşağıda iPhone 6 Plus ile çekilmiş kalabalık bir cadde görüntüsüne göz atalım. Özellikle uzakta kalan trafik işaretleri ve cadde tabelalarındaki rakamlarla harflerin netliği göze çarpıyor. Derinlik ise ışığın şiddetini, dereceli olarak son derece doğru bir şekilde yansıtıyor. 

Samsung Galaxy Note 5’in aynı noktada verdiği performans ise aşağıdaki gibi oldu. Oldukça net ancak biraz daha parlak. Tabelalardaki yazılar ise o kadar net okunamıyorlar. 

Portre 

Aşağıda iPhone 6 Plus ile çekilmiş portrede dikkat edilmesi gereken detaylar kızın elbisesindeki desenler, arka planda kalan binaların ışığı alışı ve modelin hemen yanında duran yeşillikler. Bu resim oldukça başarılı bir portre çalışması olmuş. 

Gelelim Samsung Note 5’in portre sonuçlarına burada da her şey yerli yerinde ancak yeşilin birbiriyle biraz karıştığı dikkat çekiyor. Modelin ten renginde de biraz sıkıntı var gibi görünüyor. 

Durağan objeler - zemin renk geçişleri

Bu örnek koyu bir zemin üzerinde hem canlı hem de yapay objelerin nasıl göründüğü ile ilgili. Samsung Galaxy Note 5 dergilerin renklerini çok canlı olarak yansıtamadığı gibi koyu zeminde karanlık bir sonuç elde ediyor. 

iPhone 6 Plus özellik koyu zeminden açığa kayarken masa üzerinde bulunan dergilerin renklerini son derece canlı bir şekilde fotoğrafa yansıtabildiğini görüyoruz. WIRED dergisi üzerinde Rashida Jones resmini referans alabilirsiniz.

Son söz

Yine de mobil cihazları bir tek özelliği ile karşılaştırmanın, hatta bunu kameralar üzerinden değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Piyasadaki fiyatlarına bakacak olursak iPhone 6 Plus ve Samsung Galaxy Note 5 ucuz telefonlar değil. Bu telefonları almak için kamera özelliklerini birinci sıraya koymak ise son derece mantıksız. İyi fotoğraf çekmek isteyen biri bu parayla zaten başlangıç seviyesi bir SLR ya da DLSR kamera alabilir. 

Phone 6 Plus Tamindir İncelemesi

Phone 6, iPhone 6 Plus, Galaxy Note 4, HTC ONE M8 Karşılaştırması

Samsung Galaxy Note 5'ten 5 Süper Özellik

YORUMLAR