Sabit Diskinizin Ömrünü Uzatmak İçin 5 Altın İpucu

Sabit disklerin ömrünü uzatabilmek ve onlardan yeterince faydalanabilmek için bazı kurallara uymamız gerekiyor.

Sabit Diskinizin Ömrünü Uzatmak İçin 5 Altın İpucu

Sabit diskler verilerimiz ve uygulamalarımız için büyük önem taşıyor. Hala bulut sistem kullanmaya alışık bir kullanıcı değilseniz sabit disklerde sakladığınız veriler hep tehlike altında. Günümüzde sabit disklerin 300 bin saat ömrü var. Bu da 12 bin 500 güne denk geliyor ki bu oldukça uzun bir zaman. Ancak bir sabit diskin ömrünün bu kadar uzun kalabilmesi için son derece dikkatli kullanılması da gerekiyor.

Sabit diskler yerini yavaş yavaş SSD sistemlere bıraksa da, hala geleneksel dahili ve harici sabit disk kullananların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bu noktada sabit disklerin ömrünü uzatabilmek ve onlardan yeterince faydalanabilmek için bazı kurallara uymamız gerekiyor. 

Güç kaynaklarını dikkatli kullanmak

Voltaj değişiklikleri hala evlerimizde yaşanan bir problem. Bu güç dalgalanmaları PC’lerde güç kaynaklarını da etkiyor. Bunun için tüm bilgisayar sistemlerinin UPS güç devreleriyle desteklenmesi şart. UPS güç kaynakları cihazlarla elektrik kaynağı arasında bir güvenlik duvarı oluşturuyorlar. Ani güç düşüş ve çıkışlarından cihazları koruyabiliyorlar. Böylece PC’lere gelmesi muhtemel dalgalı akımlar ana kartı ve ona bağlı olan elemanları etkilemiyor. Dolaysıyla sabit sürücüler için güvenli çalışma koşuları da sağlayabiliyor.

Sabit disk için ortam koşulları

Nemli ve sıcak ortamlar sabit diskler için hiç elverişli değiller. Aşırı sıcak ortamlar kasa içinde sıcaklığı artırdığı gibi sabit sürücülerin mekanik aksamlarının yarattığı ısının da daha artmasına yol açabiliyorlar. Öte yandan nem de sabit sürücülerin üzerinde su damlaları oluşmasına yol açıyor ki bu da son derece tehlikeli sonuçlar verebiliyor. PC’ler normal şartlar altında 18-24 derece arasında son derece verimli çalışan cihazlar. Bu ideal sıcaklık onların ömürlerini ve buna bağlı olarak sabit sürücülerin verimliliğini de artırıyor.

Güç yönetimi

Bilgisayarları kullanmadığımız zaman mutlaka kapatmamız gerekiyor. Bu konuyla ilgili ayrıca bir yazı daha yazacağım ancak kısaca hatırlatmak istiyorum. Uzun süre bilgisayarınızı kullanmayacaksanız mutlaka kapatın. Uykuya bırakmayın.

Aman itinalı davranın

Harici sabit sürücüler ya da depolama cihazları kullanıyorsanız bunları düşürmemeye, sağa sola çarpmamaya özen gösterin. Unutmayın sabit disklerin çok hassas ve kılcal mekanik aksamları var ve bunlar en ufak bir darbede hasar görebiliyorlar. PC montajı sırasında üzerine bir şey bindirmeyin, harici disklerinizin de üzerine yük olacak objeler koymamaya dikkat edin.

Sürekli kontrol altında bulundurun

HDD bakım uygulamaları ve yazılımlarıyla sabit sürücülerinizi gözetim altında tutabilirsiniz. Bu uygulamalar sizi sabit disklerinizin durumu hakkında bilgilendirecektir. SMART teknolojiler kullanın. Bu sayede gözünüz sabit disklerinizin üzerinde olur ve başınıza bir şey gelmeden önlem alabilirsiniz.

8 Terabayt Büyüklüğünde Seagate Sabit Disk geliyor

Sabit Disk Kapasiteleri 5 Katına Çıkabilir

SSD Sabit Disk Kullananlara Bir Uyarı: PC Güç Bağlantısını Kesmeyin

YORUMLAR