Reklam SMS'leri Nasıl Engellenir?

Reklam SMS'lerini tek tıkla engellemenin yolu bu rehber yazımızda.

Reklam SMS'leri Nasıl Engellenir?

Çeşitli firmalar tarafından müşterisi olmadığınız halde yerli yersiz cep telefonunuza gelen reklam sms’leri 6563 sayılı e-ticaretin düzenlemesine ilişkin kanun kapsamında son bulacak. Firmalar şimdiden izin sms'leri göndermeye başladı. Ancak bu firmalarla tek tek uğraşmak, listelerinden çıkmak oldukça güç. Neyse ki bugüne kadar hayatınıza giren tüm firmalardan, kullandığınız tüm markalardan gelen reklam sms'lerini tek tıkla engellemek mümkün. Nasıl mı? Bu rehber yazımızda.

Sizin de cep telefonunuzun gelen kutusu ilkbahar yaz sezonunda otel fırsatları sunan, ramazan vakti pizza kampanyalarını ileten firmalarla dolup taşıyorsa yani reklam sms’lerine boğulduysanız sizin için çok güzel bir haberimiz var. 1 Mayıs 2015 gününden itibaren artık firmalar siz istemedikçe bu tür sms’leri ve e-postaları gönderemeyecek. 6563 sayılı kanun gereğince bu hareketlerine devam etmelerine halinde ciddi yaptırımları var. Bu yüzden -belki fark etmişsinizdir- firmalar hepsi olmasa da bilgilendirme e-postası ve sms’i göndermeye başladılar. Tüketici olarak bilgilendirme e-postası ve sms’i almam mutlu etti ancak düşündürücü soru tüm firmalar bu yükümlülüklerini yerine getirecek mi veya tüm firmalarla tek tek uğraşmadan hepsiyle ilişiğimizi kesmenin bir yolu var mı? İlkini bilmiyorum ancak ikincisi Telekomder’in sosyal sorumluluk projesi altında hazırladığı SMS GELMESİN web sitesi ile mümkün.

Telekomder’in sosyal sorumluluk projesi olan, Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin sponsor olarak teknik destek sağladığı SMS GELMESİN web sitesinde farklı kategorilerde onlarca firma, marka ismi yer alıyor. Tüketici olarak reklam sms’lerini engellemek için tek yapmanız gereken firma/marka logosunun hemen altındaki “X” kutucuğuna tıklamak. Bunun dışında herhangi bir şey yapmadan o firmayı artık kara listenize almış oluyorsunuz. Dilerseniz, “Tümünü Yasakla” butonunu kullanarak hiçbir firmadan reklam sms’i almamayı da seçebiliyorsunuz. Şimdi isterseniz sitenin kullanımına yavaştan geçelim.

Web sitesine girdiğimizde hemen üstte dilediğimiz firmaya anında ulaşmamız için konulmuş arama butonu, kategoriler, bilgilendirici bir yazı ve firma/marka logoları göze çarpıyor. Sanırım herkesin kullanacağı düşünülerek hazırlandığından her şey olabildiğince basit hazırlanmış. Zaten adım adım reklam sms’lerini engellemenin yolunu göreceğiz. Lafı daha fazla uzatmanın tüketici olarak yapmanız gerekenlere geçiyorum.

Herhangi bir firma/markadan veyahut tüm firmanın/markanın reklam sms’lerini engellemek için öncelikle siteye ücretsiz üye olmanız gerekiyor. Üyelik esnasında cep telefonu numaranızı vereceğinizden işlemlerin yapılabilmesi adına bu kısım oldukça önemli. Üyelik işlemini başlatmak için sayfanın en sağ üst bölümünde yer alan “Tüketici Girişi” butonuna tıklıyorsunuz ve gelen ekranda “Yeni Tüketici Kaydı İçin Tıklayınız” bağlantısına tıklıyorsunuz.

Kayıt Ol sayfasında kişisel bilgilerinizi giriyorsunuz. Burada cep telefonu numaranız son derece önemli. Çünkü üyeliğinizin tamamlanabilmesi, sms engellemeye ilişkin isteğinizin firmaya ulaşabilmesi için reklam sms’leri gelen cep telefonu numaranızı girmeniz gerekiyor. Tüm bilgilerinizi girdikten sonra “Gönder” butonu ile üyelik işleminin son safhasına gelmiş oluyorsunuz.

Cep telefonunuza gönderilen üyelik şifrenizi ilgili alana giriyorsunuz.

Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra artık dilediğiniz firmanın reklam sms’lerini engellemeye başlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken kategorilerden veya aramayı kullanarak firmayı bulmak ve logonun altındaki “X” işaretine tıklamak.

  • Not1:

Firma/markaların üzerinde yer alan “Tümünü Yasakla” ile hiçbir firmadan reklam sms’i almamayı seçebilir, “Tümüne İzin Ver” ile de hepsinin sizi reklam sms’ine boğmasına izin verebilirsiniz.

  • Not2:

Kategoriler, firmaları bulmanızda oldukça işinize yarayacaktır. Burada en sık reklam sms’i gönderen alışveriş siteleri, bankalar, gıda, giyim, internet siteleri dahil onlarca kategori yer alıyor.

  • Not3:

Gözleriniz özel bir firmayı arıyorsa sayfanın en üzerindeki arama kutucuğunu kullanmanızı öneririm. Arama fonksiyonun otomatik tamamlama özellikli olması nedeniyle firmanın isminin hepsini yazmanız gerekmiyor.

  • Not4:

Cep telefonunuza reklam sms’i gönderen firmayı site üzerinde bulamıyorsanız, “Yeni Firma/Başlık Ekle” seçeneği ile firma ekleyebilirsiniz.

Reklam sms’lerini engellemek için firmalarla tek tek uğraşma zahmetinden kurtaran SMS GELMESİN servisine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

YORUMLAR