OS X Yosemite'nin Gizli 10 Özelliği

Apple'ın merakla beklenen işletim sistemi OS X Yosemite, birbirinden kullanışlı özellikleri beraberinde getiriyor.

OS X Yosemite'nin Gizli 10 Özelliği

Geçtiğimiz günlerde yapılan Apple etkinliğinde yeni iPad modelleri haricinde tanıtılan Yosemite işletim sistemi, birçok yeni özelliği kullanıcılarla buluşturuyor ve kullanım deneyimlerini bir adım ileri taşıyor.

Mac ve iOS cihazlar arasında kesintisiz bir bağ kuran OS X Yosemite tamamen ücretsiz olarak indirilebiliyor. Tazelenen görünümüne rağmen tanıdık bir atmosfer sunan bu işletim sisteminde zenginleştirilmiş ve günlük işleri daha kolay tamamlamaya imkan tanıyan özelliklere yer verilmiş. OS X Yosemite’ta sunulan fakat pek çok kullanıcı tarafından bilinmediğini varsaydığımız özellikleri sizler için derledik.

1. QuickType özelliği

Bu özellik sayesinde kullanıcılar herhangi bir metin editörü içerisinde yazı yazarken ESC tuşuna basarlarsa o an yazdıkları kelime için önerilerin toplandığı bir liste açabilirler.

Bu özellik Apple’ın mobil ve masaüstü işletim sistemlerini daha entegre hale getirmek için uyguladığı bir yöntem. iPhone ve iPad sahibi olanlar mesaj veya not yazarken bu özelliği hali hazırda kullanıyorlardı. Neyse ki aynı özellik artık Mac’lere de geldi ve kullanıcılara daha kesintisiz ve pürüzsüz bir deneyim sunulmuş oldu.

2. Harita üzerinde serbest gezme özelliği

Yeni işletim sisteminin en iyi yanlarından bir tanesi de kullanıcılara 3 boyutlu haritalarda serbest dolaşma imkanı vermesi.

Elbette bu özelliği kullanabilmek için seçtiğiniz şehrin desteklenmesi gerekiyor. Eğer dolaşmak istediğiniz şehir destekleniyorsa 3D Flyover Tour butonuna tıklamanız yeterli. Bu aşamadan sonra o şehir üzerinde dilediğiniz gibi dolaşabilirsiniz.

3. iOS cihazda açık olan tabları uzaktan kapatma özelliği

iPad’inizde sizi zora sokacak bir internet sayfasını açık mı unuttunuz? Merak etmeyin, tabletiniz yanınızda olmasa bile o sayfanın yer aldığı tab’ı Mac’inizden kapatabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için Mac’inizden Safari tarayıcısını çalıştırmanız gerekiyor. Bu adımı attıktan sonra yeni tab açın ve kapatmak istediğiniz tab’ların yanında bulunan X butonuna basın.

4. Mesaj seslerini kapatın

iOS cihazlar üzerinde kullanılabilen mesaj bildirimlerini kapatma özelliğini artık Mac cihazlar üzerinden yapmak da mümkün hale geldi.

Uygulaması son derece basit olan bu özelliği Details (detaylar) butonuna tıkladıktan sonra Do Not Disturb (Rahatsız Etme) seçeneğini işaretleyerek aktif edebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra o konuşma için gelecek herhangi bir mesaj size bildirim olarak gönderilmeyecek ve rahatsız etmeyecek.

5. Program alanını dilediğiniz gibi kontrol edin

Dock olarak anılan bu bölümü ekranın alt kısmından taşıyıp başka bir bölgeye alabilirsiniz. Taşıma işlemini gerçekleştirebilmek için dock üzerine gelip Shift-click yapmak gerekiyor.

Bunu yaptıktan sonra dock’u ekranın herhangi bir bölümüne taşıyabilir ve daha kişisel bir kullanım deneyimi yaşayabilirsiniz.

6. iOS ekranını kaydetme özelliği

Yosemite’ın en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de iOS ekranını video olarak kaydedebiliyor olması. Elbette bu özellik herkes için kullanışlı olmayabilir. En nihayetinde kaç kişi iOS ekranını kaydetmek ister ki?

Yine de bunu amatör veya profesyonel olarak gerçekleştirmek isteyenlerin sadece bir kabloya ihtiyacı var. iOS cihazınızı Mac’inize kablo aracılığıyla bağlayıp ekranda yapacağınız aktiviteleri video olarak kaydedebilirsiniz.

7. Spotlight’ta döviz kuru hesaplama özelliği

Spotlight’ı kullanarak döviz kurlarını dönüştürmek mümkün. Sadece ihtiyacınız olan birimleri seçin ve çevirmek istediğiniz miktarı yazın. İnternette döviz kuru hesaplama servislerine girmeden sadece Spotlight’ı kullanarak işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

8. Mesajlar uygulamasını kullanarak ekran paylaşma özelliği

Yosemite’ın en fazla öne çıktığı konular arasında ekran paylaşımı ve ekran kaydetme özelliği geliyor. Ekran paylaşımını mümkün olduğunca kolay bir hale getirmek isteyen Apple, Yosemite’ı mümkün olduğunca bu konu için optimize etmiş.

Mesajlar üzerinden ekran paylaşımı yapabilmek için Details (Detaylar) butonuna tıklayın ve ekran paylaşma özelliğini seçin. Ekran paylaşma‘yı seçtikten sonra ekranınızı paylaşmak istediğiniz kişi ekranınızı kendi bilgisayarı veya mobil cihazı üzerinden görebilecek.

9. Karanlık mod

Özellikle gece çalışmayı sevenlere hitap eden bu özellik sayesinde gözlerinize daha konforlu bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

Özelliği aktif etmek için;

Sistem Ayarları > Genel > Karanlık mod

10. Trackpad’i kullanarak mail’lere imza ekleme özelliği

İş odaklı ve profesyonel amaçlara hizmet eden bu özellik sayesinde sadece trackpad’inizi kullanarak yazışmalarınıza imza ekleyebilirsiniz.

Bu özellik için yapmanız gereken tek şey imza butonuna tıklamak ve açılan pencereye imza atmak.

Nexus 6'yı Rakipleriyle Karşılaştırdık

YORUMLAR