Nexus 5 Bilinmeyen Gizli Özellikleri ve İpuçları

Google ve LG'nin birlikte üretmiş olduğu Nexus 5 model akılı telefon hakkındaki gizli özelliklere ve ipuçlarına değindiğimiz yazımızı mutlaka okumalısınız.

Nexus 5 Bilinmeyen Gizli Özellikleri ve İpuçları

Merhaba sevgili Tamindir ziyaretçileri. Bugün sizler için Google ve LG iş birliği ile üretilen Nexus 5 model akıllı telefonun sahip olduğu fakat pek çok kullanıcısı tarafından bilinmeyen gizli özelliklerini yazacağım.

Bildiğiniz üzere günümüzde akıllı telefon ve tabletler artık herkesin elinde. Özellikle teknoloji hızla gelişmeye decam ettikçe, fiyatları düşen bu ürünleri çocukların ellerinde bile görmeye başladık. Satın alınan bu cihazlar hem donanım olarak hem de yazılım açısından pek çok özelliği bizlere sunuyor. Fakat bu özelliklerinden ne kadar yararlanıyoruz yada haberdarız sorusu da akıllara gelmiyor değil. Bir çoğunuz arkadaşınızın telefonu ile oynarken yaptığı bir şeyi gördüğünde hadi ya böle bir özellikmi var bunda demişsinizdir. Ben de sık sık söylerim çünkü bu cihazların özellikleri keşfet keşfet bitmiyor. Hele teknik özelliklere meraklı olmayıp telefonu kurcalamadıysanız, gördüğünüz şeyler sizi şoke edebiliyor.

Akıllı telefon ve tabletler ülkemizde malesef birer sosyal medya aracı olarak kullanılıyor. Çok az kullanıcının cihazlarından gerçek anlamda yararlanarak tüm özelliklerini kullandığını gördüm. Bu nedenle bukadar yüksek fiyatlar ödenerek alınan cihazların su üstüne çıkmamış fakat oldukça kullanışlı özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.

Eğer sizde bir Nexus 5 telefon sahibiyseniz yazımızı okuyarak bir çok yararlı bilgi sahibi olabilir ve cihazınızı yakından tanıyabilirsiniz. Android 4.4 sürümü bulunan cihazın yazılımsal özelliklerinin bir çoğu Nexus 4 için de geçerlidir. Zira aralarında sadece donanımsal açıdan fark bulunuyor. Nexus 4 sahibiyseniz aşağıdaki sıralayacağımız özellik ve ipuçları sizin de işinize yarayacaktır.

1) HDR Kamera

Nexus 5 model telefonunda 8 megapiksellik gelişmiş ve son derece net fotoğraflar çekmenizi sağlayan bir kamera bulunuyor. Muhtemelen beklentileriniz uçuk boyutlarda değilse cihazınızın kamerasından memnun olduğunuzu düşünüyorum. Fakat bir çok kullanıcının fotoğraf çekerken hiç bir ayar yapmadığını ve hatta ayarlar menüsünü sadece flaşı açıp kapatabilmek için kullandığınızı gördüm.

Resimde görmüş olduğunuz ekran, standart kamera uygulaması ekranı ve okla işaret ettiğim HDR özelliği kapalı durumda. Fakat CNT İnteraktif bünyesinde çalışan sevimli programcılarımızın bulunduğu bu kareyi yakalarken HDR özelliğini açmam gerekirdi. Bunun nedeni durağan fotoğraflar çekerken HDR ile çok daha net görüntüler elde edilmesidir.

Durağan fotoğraflar dışında hareketliyken çekeceğiniz fotoğraflarda HDR'ı kapatmalısınız. HDR özelliği açıkken fotoğraf çekimi yaptığınızda Nexus 5 cihazınız çektiğiniz fotoğrafı 2 kere çekme işlemi yapar. Bunun biri yüksek kalite iken diğeri ise düşük kalite. Bunları otomatik olarak eşleştirerek en iyi sonucu ortaya çıkartan kamera, muhteşem fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Sabit durarak çekerken HDR özelliğini açmanız gerekliliği tam da bu yüzdendir. Çünkü hareketli halde ard arda çekilen fotoğraflar tam olarak eşleşemez ve ortaya daha kötü bir fotoğraf bile çıkabilir.

2) Standart Mesajlaşma Uygulaması Yerine Google Hangouts

Android 4.4 KitKat ile birlikte standart mesajlaşma uygulaması yerine geçen Hangouts sayesinde tüm online konuşmalarınız ve mesajlarınız tek bir yerde görüntülenir. Bu sayede iletişimlerinizi çok daha rahat ve kolay gerçekleştirebilirsiniz.

SMS'lerinizin ve online olarak kurduğunuz iletişimlerinizin tek bir uygulama üzerinden kontrolü elbette size daha rahat bir kullanım sunacaktır. Fakat mesajlaşma için Nexus 5 cihazınıza farklı mesajlaşma uygulamaları da yükleyebilirsiniz. Kişisel olarak Hangouts benim ihtiyaçlarımı karşılıyor. Fakat daha çok özellik ve detay arayan kullanıcılar farklı uygulamalar yükleyerek Hangouts'un yerine kullanabilirler.

3) Ekran Görüntüsü Alma

Size gelen güzel bir mesajı yada iş ile ilgili gelen bir e-posta ekranını kaydetmek zaman zaman hepimizin ihtiyacı. Cihazlarınızın ekran görüntüsünü alarak arkadaşlarınız ile paylaşarak mutluluğunuzu, üzüntünüzü yada farklı yaşamış olduğunuzu duyguları onlara daha rahat aktarabilirsiniz.

İnternet üzerinde oldukça aranan konulardan biri olan ekran görüntüsü alma aslında Android cihazların büyük çoğunluğu için sabit bir tuş kombinasyonu ile gerçekleştiriliyor. Nexus 5 yada 4 cihazınız ile birlikte ekran görüntüsü almak için cihazınızın sağ üst yanında bulunan güç tuşu ile sol üst yan kısmındaki ses seviyesi düşürme tuşlarına aynı anda basmanız gerekiyor.

Örneğin Whatsapp üzerinden bir arkadaşınız, sevgiliniz yada tanıdığınız size çok güzel sözler yazdı ve bu sözleri kaydetmek istiyorsunuz. Hemen yukarıdaki yazılı tuşlara aynı basarak ekran görüntüsünü kaydedebilirsiniz. Tuşlara bastıktan sonra ekranın üst kısmındaki bildirim penceresi açılacak ve ekran görüntüsü kaydediliyor yazacaktır. Bu işlemden bir kaç saniye sonra ekran görüntünüz fotoğraf galerisindeki ekran görüntüleri dosyasında duruyor olacak. Dilediğiniz şekilde paylaşabilirsiniz.

4) Geliştirici Ayarları

Google standart kullanıcıların önemli sistem ayarlarını kurcalayarak cihazlarında bir problem yaşamamaları için geliştirici ayarları seçeneğini ayarlar menüsünden tamamen kaldırmış durumda. Fakat bu ayarlara ufak ve basit bir işlem yaparak erişebilirsiniz.

Geliştirici ayarları menüsünü görünür hale getirmek için yapmanız gereken işlem cihazınızın ayarlar menüsüne giderek en altta yer yer ''Telefon Hakkında'' bölümüne girmek. Burada sayfanın en aşağısına inerek üstte resimle gördüğünüz ''Derleme Numarası'' kısmına ard arda 7 kere seri bir şekilde dokanmanız gerekiyor. Seri dokanmalardan sonra ekranda geliştirici ayarlarının açıldığına dair bir uyarı alacaksınız. Bu işlemden sonra ayarlar menüsünün en altlarında geliştirici seçeneklerini görebilirsiniz. Fakat cihaz ile ilgili çok fazla bilginiz yok ise bu ayarları kurcalamamak sizin için yararlı olacaktır.

İnternetten bulmuş olduğunuz bir işlemi yapmak için geliştirici ayarlarına girmeniz gereken durumlarda bu özelliği kullanmanızı ve ne yaptığınızı bilmeniz gerektiğini unutmayınız.

5) Pil Tasarrufu

Bir Nexus 4 sahibi olarak cihazımın pil tüketiminden gayet memnunum. Fakat bunda cihazı bilinçli olarak kullanmamnında büyük önemi var. Nexus 5'e sahip olan arkadaşlarımın da aynı cümleleri söylediğini hatırlıyorum. Fakat buna rağmen gün içerisinde çok yoğun olarak telefon kullanıyorsanız, cihazınızın pili kısa sürede tükenecektir. Bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz ufak bir püf nokta bulunuyor.

Pil tasarrufu sağlamanın en önemli noktaları ekran parlaklığı, konum belirleme, GPS, WiFi ve Bluetooth ayarlarıdır. Yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz menü cihazınızın ayarlar kısmından kişisel bölümü altında bulunan konum ekranı. Konum menüsüne gelerek en üstte bulunan ''Mod''a giriş yaptğınızda üstteki resimin sağındaki ekran ile karşı karşıya geleceksiniz. Android 4.4 KitKat ile birlikte gelen yenilik sayesinde konum belirlerken pil tasarrufunu seçebiliyorsunuz. Tabiki bu durum ihtiyaçlarınıza göre dğeişir fakat konum belirlemenin sizin için bir öenmi yoksa pil tasarrufunda kalması sizin için yararlı olacaktır. Varsayılan olarak yüksek doğruluk seçeneğini kullanan cihazlarınızın ayarını resimdeli okların gösterdiği şekilde değiştirerek pil tasarrufu sağlayabilirsiiz.

6) Yeni Çalışma Zamanı Özelliği

Nexus cihazlarda kullanılan Dalvik çalışma zamanının yerine yepyeni bir çalışma zamanı sistemi ART geliyor. Geliştirci ayarları üzerinden ulaşılabilen bu seçenek henüz Google tarafından deneme aşamasında fakat cihazlarımız üzerinde görebiliyoruz.

Ayarlar sayfasından geliştirici seçeneklerine girdiğinizde 4. sırada bulunan çalışma zamanı seçin menüsünde Dalvik ile birlikte görünen ART için şu an bir değişiklik yapmaya çalışmayınız. Eğer gerçek anlamda bir geliştirici değilseniz ART'ı kurcalamak cihazınıza zarar verebilir. Bu nedenle çalışma zamanının tamamen aktif olmasını bekleyebilirsiniz.

Dalvik'e göre uyguamaları yada diğer işlemleri daha hızlı gerçekleştirecek olan ART, ilerleyen zamanlarda Android cihazlarımızın çok daha hız kazanmasını sağlayacak olan bir çalışma zamanı seçeneği olarak karşımıza çıkacak.

7) Aynı Anda Birden Çok İşlem Yapma

Android işletim sistmei barındıran Nexus 4 ve 5 cihazlarınızın ekranlarının sağ altında bulunan çift kare simgesini kullanmayan kişilerin olduğuna eminim. Ben de ilk aldığımda pek kullanmıyordum açıkcası. Fakat sonradan hem çok kullanışlı hem de çok işe yarayan bir özellik olduğunu farkettim. Bu tuş sayesinde birden fazla işinizi aynı anda rahatça yapabiliyorsunuz.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz ekran sağ alttaki çift kare simgesine dokandığınız zaman karşılaşacağını ekrandır. Tabiki resimdeki uygulamalar benim cihazımın tuşa bastığım anda çalıştırmış olduğu uygulamalar. Buradan uygulamalar arası hızlı geçiş yapabiliyorum. Örneğin bir anda oyun oynarken Swarm uygulamasına geçerek hızlıca Check-in'imi yapıp oyunuma kaldığım yerden devam edebilirim.

Multitasking olarak geçen birden çok işi aynı anda hızlıca yapabilmek için kullanabileceğiniz bu tuşu daha önce pek kullanmıyor olsanız bile elinizden geldiğine kullanmaya çalışın. Gün geçtikçe alışmaya başlayacak ve bir süre sonra ne kadar yararlı olduğunu anlayacaksınız.

8) Video Çekerken Resim Çekme

Bir çok kullanıcının haberinin olmadığı yararlı ve güzel özelliklerden bir tanesi daha. Bir çoğumuz güzel ve özel anlarımızda fotoğrafmı çeksem yoksa video mu diye kararsız kalıyoruz. Sonunda video çekimine karar vererek iş bittikten sonra neden fotoğraf çekmedik diye dert yanabiliriz. Bu öellik bunu ortadan kaldırmak için ideal.

Yukarıda görmüş olduğunuz resimdeki ekranda video kaydı yapılıyor. İşte böle bir durumda aynı zamanda fotoğraf çekebilmeniz de mümkün. Örneğin bir doğum günü partisindesiniz ve doğum günü olan kişi pastanın mumlarına üfleyecek ve siz video kaydı yapıyorsunuz ama aynı zamanda bir kaç da fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Keyfinizi bozmayın. Nexus 5 ile kamera kaydı yaparken ekrana dokunduğunuzda cihaz otomatik olarak fotoğraf çekerek galeriye kaydetmektedir. Üstelik fotoğrafların kalitesinde bir değişiklik olmuyor. Yani video çekerken yüksek çözünürlük ile fotoğraflarda çekebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken ekrana dokunarak fotoğraf çekmek.

9) Kilit Ekranında Müzik ve Kamera Özelliklerine Erişim

Çok da gizli olmayan, hatta güpegündüz ortada olan bir özellik fakat bir çok arkadaşımın bundan yararlanmadığını gördüğüm için sizlerle de paylaşma gereği duydum.

Nexus 5 yada 4 ile kilit ekranı üzerinden direk olarak cihazınızın kamerasına geçiş yapabiliyorsunuz. Kamerayı açabilmek için ekran kilidini girerek daha sonra kamera uygulamasını açmaya çalışmanız gerekmiyor. Kilit ekranı üzerindeyken parmağınızı ekranın sağına kaydırarak direk olarak kamerayı açabilirsiniz. Acil fotoğraf çekmeniz gereken durumlarda kullanabileceğiniz güzel bir özellik olan bu işlem sayesinde zaman kaybetmeden kameranızı açarak istediğiniz anları yakalayabilirsiniz.

Resimde görmüş olduğunuz üzere cihazımız kilit ekranı üzerinde ve müzik çalmaya devam ediyor. Ekranın sağ altında bulunan ve okla gösterilen kamera işareti ekranı sağa kaydırarak kameraya erişebileceğiniz gösteriyor. Üstteki kırmızı ok ise ekran kilidindeyken dinlediğiniz müziklerinizi kontrol edebileceğiniz bölümü işaret ediyor. Koyu bir Spotify hayranı olarak müzik dinlerken oldukça rahat bir kullanımı olduğunu söyleyebilirim. Üstelik şarkı değiştirmek istediğimde ekran kilidini açmadan hemen diğer şarkılara geçiş yapabiliyorum. Ayrıca resimde görmüş olduğunuz Ariana Grande'nin Problem şarkısını dinlemediyseniz mutlaka dinleyin. Hatta Spotify kullanıyorsanız istemeniz durumunda sizlerle çalma listelerimi bile paylaşabilirim.

Not: Nexus 5 ile ilgili bildiğiniz bu yazıdaki özelliklerden farklı bir özellik yada çok bilinmeyen bir gerçek varsa yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. İlerleyen günlerde yazımıızı güncelleyerek farklı özelliklere de değineceğiz.

iPhone 5S ve 5 Bilinmeyen Gizli Özellikleri ve İpuçları

YORUMLAR