Moto X ile Lumia 920 Karşılaştırması

Moto X ile Lumia 920'nin teknik özelliklerini karşılaştırdık ve sizin için ufak bir değerlendirme sunduk.

Moto X ile Lumia 920 Karşılaştırması

Şimdiye dek sizler için pek çok akıllı telefonun karşılaştırmasını yayınladık ancak Nokia ile Motorola'nın amiral gemisi cihazlarını karşılaştırmak diğer üreticilerden biraz daha farklı koşullar altında gerçekleşiyor. Zira hem Motorola hem de Nokia akıllı telefonların piyasaya sürülmesinin ardından pazar paylarını büyük oranda kaybettiler ve piyasadaki diğer oyuncuların atılımları arasında kayboldular. İki üreticinin yeniden yükselebilmesi için ise iki farklı teknoloji devinin desteği gerekti. Google bunun için Motorola'yı direkt olarak satın alırken Nokia ise Microsoft'un işletim sistemi desteği ve işbirliği ile ayakta kalmaya gayret gösterdi. Sonuçta karşımıza Motorola'nın amiral gemisi Moto X ve Nokia'nın amiral gemisi Lumia 920 çıktı.

Temel olarak üretim felsefesine bakıldığında Moto X'in daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve Android'in gerçek gücünü göstermek için, Lumia 920'nin ise yüksek fotoğraf kalitesi ve Windows Phone 8'in nimetlerini sunmak için üretildiği bir gerçek. Bu nedenle donanım olarak karşılaştırmalarının bizi tam bir sonuca götürmesini beklemek hayal olur ancak bazı kullanıcıların bu konuya büyük önem verdiklerini bildiğimiz için size aşağıdaki tabloyu hazırladık.

Motorola Moto X Nokia Lumia 920
Boyut
129.3 x 65.3 x 10.4 milimetre 130.3 x 70.8 x 10.7 milimetre
Ağırlık
130 gram 185 gram
Ekran
4.7 inç, AMOLED kapasitif dokunmatik ekran, 720x1280 piksel, 312 piksel yoğunluğu 4.5 inç, WXGA, 1280x768 piksel HD, 332 piksel yoğunluğu
İşlemci
Qualcomm Snapdragon S4 Plus Çift Çekirdek 1.7 GHz

Qualcomm Snapdragon S4 Çift Çekirdek 1.5 Ghz

Ara Bellek (RAM)
2 GB RAM 1 GB RAM
Arka Kamera
10 Megapiksel 8.7 Megapiksel
Ön Kamera
2 Megapiksel 2 Megapiksel
Depolama
16/32 GB 32 GB
İşletim Sistemi
Android 4.2.2 Jelly Bean Windows Phone 8
Batarya
Çıkarılamaz 2200 mAh Çıkarılamaz 2000 mAh
Sim Kart Türü
Nano SIM Kart Micro-SIM
Kablosuz Bağlantılar
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, EDR Bluetooth 3.0, Wi-Fi, NFC, LTE
Bağlantı Noktası Yapısı
microUSB v2.0 microUSB v2.0
GPS
GPS, A-GPS, S-GPS, Glonass AGPS, GLONASS
GSM
850, 900, 1800, 1900 MHz 850, 900, 1800, 1900 MHz

Ekran

Ne Lumia 920 ne de Moto X ekran büyüklüğü konusunda iddialı olan cihazlar değiller. Bu nedenle her ne kadar Moto X'in ekranı daha büyük olsa da bu göze çarpacak kadar büyük bir fark oluşturmuyor. Aynı zamanda Lumia 920'nin karşısındaki cihaza göre çok daha kalın ve ağır olduğu düşünüldüğünde, daha küçük bir ekrana sahip olmasının taşınabilirliğini arttırdığını farkedebiliriz. 

Ekran teknolojilerine baktığımızda ise AMOLED ile LCD ekranlar arasında bir mücadele karşımıza çıkıyor. Zira AMOLED özellikle iç mekanlarda çok iyi sonuçlar sunarken ve batarya ömrünü arttırırken, LCD ekranlar dış mekanlarda çok daha iyi bir görüş sunuyorlar ancak bu sefer de batarya ömrünü kısalttıkları için sıkıntılar çıkabiliyor. Bu konuda hem kullanıcı alışkanlıkları önem kazanıyor hem de öncelikler. Lumia 920'nin fotoğraf çekimi için öne çıktığını düşünürsek LCD ekran doğru bir seçim.

Ekran çözünürlükleri ve piksel yoğunlukları konusunda ise her iki cihaz neredeyse başbaşa diyebiliriz. Sadece Lumia 920'nin bu konuda ufak bir liderliği mevcut ancak bunu standart kullanıcıların farketmesi neredeyse imkansız.

İşlemci

İşlemci konusunda da her iki cihazın neredeyse aynı donanıma sahip olduğu ortada. 1.5 Ghz ile 1.7 Ghz hız arasında inanılmaz bir fark mevcut değil ve bu noktada çekirdek adedi belirleyici olabilirdi. Ancak iki cihazda çift çekirdekli işlemci bulunması onları neredeyse aynı kılıyor. Windows Phone 8'in Android'e oranla daha verimli çalıştığını düşünürsek Moto X'in göreceli olarak işlem gücünün Lumia 920'nin gerisinde kaldığını bile söyleyebiliriz.

Hafıza

2 GB RAM sahibi olan Moto X hafıza konusunda rakibini oldukça geride bırakıyor. Bahsettiğimiz WP8 verimine rağmen arada bu kadar fazla fark olması ve güncel uygulama ile oyunların daha fazla hafıza gerektirmesi nedeniyle Moto X'in geçtiğimiz yıl çıkan Lumia 920'den oldukça önde olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Lumia 920 piyasaya sürüldüğünde bile 2 GB RAM sahibi olmaması nedeniyle büyük eleştiriler almıştı. Zira amiral gemisi bir cihazdan daha fazlasını bekleyen kullanıcılar bu konuda büyük hayal kırıklığı yaşamışlardı.

Batarya

Moto X batarya kapasitesi anlamında Lumia 920'nin ilerisinde. Ancak her ikisinin de çıkarılamaz bataryaya sahip olması bazı kullanıcıları rahatsız edecektir. Gün içerisinde yoğun olarak cihazını kullanan tüketicilerin çıkarılabilir bataryaları sevdikleri ortada ve hem Motorola hem de Nokia bu lüksü maalesef sunmuyor.

Kamera

Kamera konusunda Moto X'in daha fazla megapiksel sunduğu ortada ancak Nokia'nın lensleri Carl Zeiss tarafından üretiliyor ve daha az megapiksel sunmasına rağmen inanılmaz bir fotoğraf kalitesi sunabiliyor. Nokia'nın fotoğraf yazılımları ve gece çekimi özelliklerinin de onu öne çıkarması sayesinde bu alanda liderin Nokia Lumia 920 olduğunu söylemek mümkün.

Genel Değerlendirme

Her iki cihaz da kullanıcıları memnun edebilecek üst düzey cihazlar. Lumia 920 fotoğraf tutkunu olan ve Windows Phone 8'i daha kullanışlı bulanlar tarafından tercih edilebilir ve Moto X ise Android'in yüksek özelleştirilebilme gücüne sahip olmak isteyenlere iyi bir donanım sunuyor. Teknik özellikler anlamında birbirine benzeyen bu cihazların satın alınmasında esas belirleyici nokta kullanıcı talepleri yönünde gerçekleşiyor. Bu karşılaştırmanın sonucu net olarak diyebilirim ki berabere.

YORUMLAR