Mobil İmza Nedir? Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza nedir, mobil imza nasıl alınır? Bu sorulardan yola çıkarak nasıl mobil imza alabileceğinizi yazımıda açıkladık.

Mobil İmza, isminden de anlaşılabileceği üzere dijital ortamda imza atmak için kullanılmaktadır. Kullanım oranı ise kullanıcılara sağladığı kolaylıktan ve imkânlardan ötürü giderek artıyor. Elinizde bir kâğıt ve kalemle imza atmaya başladığınız günleri geride bırakmanızı sağlayacak mobil imza Türk Telekom, Turkcell ya da Vodafone operatörlerinden alınabiliyor.

Mobil imzanın nasıl alındığına geçmeden önce kısaca ne olduğundan, ne işe yaradığından ve nerelerde kullanıldığından bahsedelim.

Elektronik İmza Nedir? Nasıl Kullanılır?
NASIL YAPILIR

Elektronik İmza Nedir? Nasıl Kullanılır?

Elektronik İmza Kanunu ile hayatımıza giren elektronik imza, e-imza ya da sayısal imza uygulanmaya başlamasının üzerinden uzun sayılacak bir süre geçmesine rağmen birçok kişinin aşina olmadığı bir uygulama.

Mobil İmza Nedir?

Mobil imza, dijital ortamda evrakları imzalamanızı sağlayan bir sistem. 2004 yılında kabul edilen 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip oldu.

Dijital ortamda imzalanması gereken belgeler, söz konusu sistem ile hızlıca imzalanabilir. Bu imzalar ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip olduğu için elle imzalanan belge ile aynı hukukî sonuçlara yol açar.

Bu hizmetten yararlanmak isteyenler, GSM operatörlerinden yararlanabilir. Bu hizmetten nasıl yararlanılacağına geçmeden önce hizmet karşılığında her ay belirli bir miktarda ücret ödemeniz gerektiğini de aklınızda bulundurmanız gerekiyor.

Mobil İmza Ne İşe Yarar?

  • Elektronik ortamda oluşturulan belgelerin imzalanmasını sağlar.
  • Belgenin gönderim sırasında herhangi bir değişime uğramadığını gösterir.
  • Belgenin gönderen tarafından oluşturulduğunun kanıtı olarak kullanılır.
  • Belgenin gönderen tarafından gönderilmediğinin belirtilmesini engeller.
  • Elle atılan imzanın yerini alır, onunla aynı sonuçları doğurur.
  • Kâğıt ve kargo masraflarından kurtarır.
  • Zaman ve mekan sınırlamalarını ortadan kaldırır.

Mobil imza çok fazla işlemde kullanılır. Örneğin e-Devlet Kapısı'na cep telefonunuz ve hattınıza kayıtlı mobil imza ile kimliğinizi doğruladıktan sonra giriş yaparken kullanabilirsiniz. Bu, şifre belirtmek ile uğraşmak istemeyenlerin çok sevdiği bir özellik. Sadece T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve GSM operatörünü belirterek giriş yapabiliyorsunuz. Ekstra bir işleme gerek yok.

Mobil imzanın kullanıldığı başka bir alan da elektronik ortamda oluşturulan belgeleri imzalamak. Bu imza, ıslak imza ile eş değer olarak kabul görür. Bu da mobil imza ile gönderilen ve imzalanan belgelerin ıslak imza ile aynı hukukî sonuçları doğuracağı anlamına gelir.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

  • İnternet bankacılığı işlemlerinde,
  • e-Devlet Kapısı uygulamalarında,
  • Finans ile ilgili işlemlerde,
  • UYAP vatandaş portalına girişlerde,
  • e-Belediye girişinde kullanılır.

Mobil imza oldukça çeşitli alanlarda kullanılmaya açık bir sistem olsa da en çok kamu hizmetlerinde kullanıldığı görülür. Bunların başında e-Devlet Kapısı gelir. e-Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile girmek istemeyenler, mobil imza ile giriş yöntemini kullanarak giriş yapabilir.

Mobil imzanın kullanıldığı diğer yerler arasında ise e-Belediye, UYAP, finansal işlemler, internet bankacılığı yer alır.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

  • İlk olarak mobil imza ile uyumlu bir SIM kartı alın.
  • Aşağıdan operatörünüzü seçin.
  • Operatör tarafından belirlenen adımları takip edin.

Mobil imza Türk Telekom, Turkcell ya da Vodafone operatörlerinden herhangi birinden alınabilir ancak bundan önce mobil imza ile uyumlu SIM kartı satın almanız gerekiyor. Başvuru yapmadan önce evinize en yakın bayi üzerinden SIM kartı değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.

SIM kartını aldıktan sonra hangi operatörü kullanıyorsanız o operatörün belirlediği adımları takip etmeniz gerekiyor. Bu hizmeti her operatör aynı fiyat ile sunmadığı için kendi operatörünüz ne kadar talep ediyorsa o kadar ücret ödemeniz gerekiyor.

Turkcell Mobil İmza Nasıl Alınır?

Turkcell, mobil imza hizmeti için 8 farklı paket seçeneği sunuyor. Bunlardan ilki 3 aylık başlangıç paketi. 25 TL karşılığında satın alınabilen bu paket sadece ilk kez mobil imza kullanacaklar tarafından alınabiliyor. Turkcell'in ücretlendirme tablosunda yer alan bilgilere göre 3 ayın sonunda aylık standart paket aboneliği ile devam ediliyor.

Diğer paket aylık standart paket. Bu paketin fiyatı 12 TL. Tüm kullanıcıların başvurusuna açık. Bu paketten yararlanabilmek için herhangi bir mesleği icra etmek gerekmiyor. İptal edilene kadar her ay yenilenir.

Üçüncü paket, kamu paketi. Bu paket sadece KamuSM sertifikalı mobil imza talepleri için geçerli. Fiyatı 7 TL. Ücretlendirme ise aylık olarak yapılıyor.

Dördüncü paket, avukat paketi. Paketin fiyatı 9 TL. Paketin adından (Mobil İmza Aylık Avukat) da anlaşılacağı üzere avukatlara özel olarak sunulan bir paket. Paketten yararlanmak isteyenlerin avukat kimliğini beyan etmesi gerekiyor. Bu paket de iptal talebinde bulunulana kadar her ay otomatik olarak yenilenir.

Beşinci paket yine avukat paketi fakat bu paket diğer avukat paketinden farklı olarak yıllık ücretlendiriliyor. Fiyatı 70 TL. Dördüncü paketteki şartlar bu pakette de geçerli.

Altıncı paket Mios paket. Bu paket, Turkcell Kurumsal Segment müşterileri, şirket yetkilileri için sunulan bir paket. Fiyatı için müşteri temsilcisi ile iletişime geçmek gerekiyor. Mobil imza paketi, 6 ayın sonunda aylık standart paket aboneliği ile devam eder.

Yedinci paket, aylık standart paketin yıllık olarak ücretlendirildiği paket. Fiyatı 95 TL. Tüm Turkcell kullanıcıları bu paketten yararlanabilir. İptal talebi iletilene kadar her yıl otomatik olarak yenilenir.

Kullanıcılara sunulan son paket, öğretmenlere özel bir paket. Bu paket, aylık olarak ücretlendiriliyor ve fiyatı 8 TL. Paketten yararlanmak isteyenlerin öğretmen kimliğini beyan etmesi gerekiyor.

Vodafone Mobil İmza Nasıl Alınır?

  • Mobil imza başvurusu yapmak için Vodafone mağazasına gidip başvurunuzu yapın.
  • Evraklar kimlik doğrulama işlemi yapılarak teslim alındıktan sonra bekleyin.
  • 128K SIM kartınız yoksa SIM kartınız belirli bir ücret karşılığında değiştirilecek.
  • Başvuru tamamlandıktan birkaç gün sonra Vodafone Müşteri Hizmetleri sizi arar.
  • Bu arama ile kimliğiniz teyit edilir. Bununla birlikte bir şifre oluşturmanız ister.
  • Şifre oluşturmanız için ekran belirir. Ekranda gösterilen adımları takip ederek şifrenizi belirleyebilirsiniz.
  • Aktivasyon aşamasında ise SMS ile bilgilendirilirsiniz.

Vodafone'un mobil imza hizmetini 18 yaşını dolduran tüm Vodafone aboneleri kullanabilir. Hizmet, faturalı müşteriler için satışa açık ve vergiler de dahil olmak üzere aylık 5 TL karşılığında kullanılabiliyor.

Tabii ki ilk kez kullanacaksanız mobil imza ile uyumlu SIM kartı da satın almanız gerekiyor. Vodafone, sizden bunun için belirli bir ücret talep ediyor.

Mobil imza başvurusu Vodafone mağazasından yapılabiliyor. Buradan imza yapılması hâlinde notere gitmeye de gerek kalmıyor. Evraklar kimlik doğrulama işlemi yapılarak teslim alınıyor. Bu işlem sırasında 128K SIM kartınız yoksa SIM kartınız da belirli bir ücret karşılığında değiştiriliyor.

Başvurunuzu tamamladıktan birkaç gün sonra Vodafone Müşteri Hizmetleri tarafından aranıyor ve şifre oluşturuyorsunuz. Vodafone mobil imza alma adımlarının sonunda da aktivasyon konusunda SMS ile bilgilendiriliyorsunuz.

Türk Telekom Mobil İmza Nasıl Alınır?

  • Türk Telekom mağazasına gidin.
  • Gerekli belgeleri sağlayıp taahhütnameleri eksiksiz bir şekilde doldurup imzalayın.
  • Başvurunuz alındıktan sonra bir hafta içinde müşteri hizmetleri tarafından aranırsınız.
  • Kimlik doğrulama işlemi yapılır.
  • Doğrulama kısmında bir sorun meydana gelmezse mobil imza servis aktivasyonu yapılır.

Türk Telekom mobil imza almak için ilk olarak Türk Telekom mağazasına gitmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra gerekli olan şu belgeleri ve taahhütnameleri sağlamanız, doldurup imzalamanız gerekiyor:

  • T.C. kimlik numarasının olduğu resmi bir kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı, pasaport vb.)
  • E-güven NES Taahhütnamesi
  • Türk Telekom Mobil İmza Bireysel Taahhütnamesi
  • Satış sonrası işlem formu

Bu belgeleri sağlamanız, taahhütnameleri doldurup imzalamanız hâlinde başvurunuz alınır. Başvuru alındıktan sonra bir hafta içinde müşteri hizmetleri size arar. Bu aramada kimlik doğrulaması yapılır ve ardından mobil imza hizmeti aktive edilir.

Bu makalede mobil imza nedir, nasıl alınır, nerelerde kullanılır, ne işe yarar gibi soruları yanıtladık. Kafanıza takılan bir soru varsa yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.

İnternet Üzerinden Mahkeme Harç ve Masrafları Nasıl Ödenir?
İNTERNET

İnternet Üzerinden Mahkeme Harç ve Masrafları Nasıl Ödenir?

UYAP mahkeme harcı ödeme hizmeti sayesinde banka gişelerinde kuyruğa girmeden, adliye veznelerinde sıra beklemeden mahkeme harç ve masraflarını ödemek mümkündür.

YORUMLAR