Microsoft, Windows 10 Bedava Derken Bakın Aslında Neyi Kastediyor

Windows 10'un ilk kullanılacağı sene bedava olmasının bir sebebi var.

Microsoft, Windows 10 Bedava Derken Bakın Aslında Neyi Kastediyor

Windows 10 işletim sisteminin şimdiye kadar çıkmış tüm diğer sistemlerden farklı olduğu kesin. Microsoft bu ürünü bir sene boyunca bedava dağıtacak ama işin içinde bir "bit yeniği" olabilir mi?

Microsoft'un korsan olan Windows’lara bile (biraz) "anlayış" gösterdiğini biliyoruz. Bunu Korsan Bilgisayarlar İçin Ücretsiz Windows 10 Aslında Tam da Düşündüğümüz Gibi Değilmiş haberimizde irdelemiştik. Windows 10’dan işletim sistemleri Windows 7 ve Windows 8- 8.1 olanların ücretsiz faydalanacağını açıkladığında çok sevindik. Ancak bunun arkasında Microsoft’un altın kalbi değil pazarlama departmanının zekası yatıyor. Şimdi Windows 10 Yükseltmesi Ücretsiz Olacak haberimizin arkasında gizli olan Microsft'un yeni planından bahsetmek istiyoruz. 

Önce alıştır, parayı sonra alırsın

Windows 10 pek çok platformu kapsayan bir işletim sistemi. Bu yüzden kullandığımız cihazların hepsinde senkronize olabilecek yeteneklere sahip. Bu tür bir işletim sistemi günlük hayatı ve iş yaşamını son derece olumlu etkileyecek, burası kesin. Ancak bu sistemin bedava olarak dağıtılıyor olması inanılmayacak kadar güzel bir haber. Şundan dolayı da inanmıyoruz zaten.

Aslında ücretsiz olduğu iddia edilen ilk yıl tüm platformlara yerleşecek olan sistemin, kullanıcıda bağımlılık yaratarak daha sonra üyelik sistemine geçiliyor olması bir pazarlama taktiğinden başka bir şey değil. Bir sene sonra Microsoft güncellemeler için para talep ettiğinde kimse kalkıp "olmadı ama ben Windows 8’e döneyim" deme şansına sahip değil. Çünkü Microsoft Windows 7’ye desteği kaldırdığı gibi, gelecek sene içinde aynı uygulamayı Windows 8’e de uygulayabilir.

Sonuç olarak bir sene boyunca iyice sistemini oturtan, tanıyan, alışan ve kullanan herkes Windows 10’a mahkum olacak demektir. Bu yüzden Microsoft "ödeyin" dediği anda bunu yapmayacak olan kullanıcı sayısı neredeyse olmayacak gibi görünüyor.

Daha önce yapılanın daha yumuşağı

Windows 7 kullanıcıları, Windows 8’e yükselmek istediklerinde 15 dolar gibi bir para ödemişlerdi. O zaman sene 2012’ydi. O günden bu yana Microsoft daha kararlı, her şeyle entegre olabilen ve hayatı etkileyecek bir yazılım yapmasına yetecek kadar zaman bulmuş ve pazarlama taktiğini de geliştirmiş olmalı.  Bu ürünün gerek tanıtımı, gerek teknik sürümlerinin hızla çıkması, bizi ürüne karşı bağımlı yapmaya iten noktalar. Üstelik Windows 7’den Windows 8’e geçiş Microsoft’un beklediği gibi sonuçlanmamışken, değişik bir pazarlama taktiği uygulanması elbette zorunluydu.

Satış yapmak için en mantıklı yöntem

Şöyle bir düşünürsek bir ürünü deneyip ona alıştıktan, hayatımıza uyum sağlamasına izin verdikten sonra ondan vaz geçmek pek de mümkün değil. Bu her şey için geçerli. Bundan dolayı aynı markaları kullanıyor, her yıl yenisi çıktığında borç harç yeniliyoruz. Ya da yenilemeye gayret ediyoruz. Microsoft'ta aynı yoldan ilerliyor. Aslında hep yaptığını bu kez farklı uyguluyor.

Bir kaç hafta önce yazdığımız Microsoft Windows 10 İçin Neden Bu Kadar Israrcı? haberimiz, bu durumu biraz da olsa özetliyordu. Microsoft’un yeni oyunu bu. Pazarlamada oyunun kurallarını değiştiren ve şimdiden çok fazla başarılı olabileceği ön görülebilecek bir girişim. Evlerinde PC’de, ceplerinde akıllı telefonlarda, iş yerlerinde tabletlerde ve oyun konsollarında herkesin kullanmaya başlayacağı üründen sırf bir senelik bir ücret talep etti diye kimse vazgeçmeye cesaret edemeyecektir. 

YORUMLAR