Microsoft Edge Tarayıcıyı Kullanmak İçin 7 Önemli Sebep

Windows 10'un yeni tarayıcısı Microsoft Edge, bizi memnun edebilir mi? Blogumuzda Edge tarayıcısını anlattık.

Microsoft Edge Tarayıcıyı Kullanmak İçin 7 Önemli Sebep

Bundan birkaç ay önce Spartan Projesi olarak karşımıza çıkan, ancak bir şekilde ismi daha sonra değiştirilen web tarayıcısı Microsoft Edge, bizi memnun edebilir mi? Cevabım evet, eder. Çünkü Microsoft Edge, Windows 10 ile beraber geldiğinden dolayı yeni işletim sisteminin pek çok yan uygulamasını kullanabildiği gibi alıştığımız tarayıcılardan da 7 önemli noktada ayrılıyor. Bu özellikleri sizinle tek tek paylaşmak istiyorum. Sanırım siz de bana hak vereceksiniz. 

Ana sayfa tuşu, daha çok düzenlenebilir yeni sekme sayfası, otomatik şifre doldurma, favori ve yer imlerini diğer tarayıcılardan alabilme ve simge durumuna küçülmüşken müzik çalabilme gibi yeni özellikleri diğer tarayıcılarla benzeşen Microsoft Edge tarayıcı, şu noktalarda da kendini öne çıkarıyor.

Google Chrome ve Firefox’tan kat kat hızlı

Microsoft Edge tarayıcısının 64 bitlik Chakra JavaScript motoru, Google Chrome'un ve Firefox'un geliştirilmekte olan Canary ve Alpha sürümleriyle karşılaştırıldı. Octane 2.0 Benchmark yazılımıyla yapılan sonuçlarda Microsoft Edge Firefox ve Chrome’dan daha hızlı çıktı. Bu testle ilgili haberimizi “Microsoft Edge, Chrome ve Firefox'tan Daha Hızlı Çıktı!” karşılaştırma yazımızda detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Makale okumayı kolaylaştırıyor

Web sayfalarında sizin istediğiniz makaleyi okumanızı engelleyen bazı durumlar olabilir. Pop-up reklamlar, sayfa yenilemeleri gibi bu etkenlerden sıyrılmak için Microsoft Edge’in okuma modunu aşağıda gösterdiğim gibi kullanarak son derece rahat ve okunaklı bir şablon üzerinden makalenizi takip edebilirsiniz. 

Makaleleri biriktirip sonra da okuyabiliyorsunuz

Her gün internette dolaşıp ilginizi çeken makale ve web sayfalarını hemen tüketemiyorsanız sıkılmayın. Microsoft Edge sizin kendi kütüphanenizi hazırlamanızı ve daha sonra buraya yerleştirdiğiniz her makaleyi istediğiniz zaman dönüp okumanızı da sağlayabiliyor. Bunun için okuma listesi seçeneğine aşağıdaki planı takip ederek kullanabiliyorsunuz.

Oldukça güvenli

Aslında Internet Explorer’ın hizmet yılları boyunca yaşadığı tüm güvenlik sıkıntıları ve diğer tarayıcıların tecrübeleri Microsoft Edge tarayıcının dersine iyi çalışmasına sebep oldu. Microsoft Edge bir anlamda bir Sandbox mantığıyla çalışıyor. Yani ona yönelik saldırılar PC’ye bulaşamıyor. Edge’in sınırları içinde kalıyorlar. Her hangi bir saldırgan Microsoft Edge tarayıcı yoluyla sisteme saldırmaya çalıştığında, başarabilirse sadece tarayıcıya ulaşıyor. Onun sınırları dışına çıkmıyor. Bu da tarayıcıyı son derece güvenli, sistemi de tehditlerden uzak kılıyor. 

Kullanımı son derece kolay

Microsoft Edge’in ayarları hem kolay hem de açık ve net bir şekilde anlaşılacak bir dil ve tasarım kullanıyor. Hayatında web tarayıcı kullanmayan birisi bile Microsoft Edge’in ayarlarını kendine göre ayarlayabilir ve düzenleyebilir.

Cortana ile Entegre çalışıyor

Tarayıcı üzerinden yapılan aramalar Cortana ile entegre olabiliyor. Bunu “ayarlardan” düzenlemek mümkün. Ancak Türkiye için henüz bir avantaj olmaktan uzak olan bu durum, sonuç olarak var olan bir hizmet. Yani Microsoft Edge tarayıcısını diğerlerinden oldukça üstün kılıyor. Cortana siz makarna tarifi ararken size alternatif seçenekler ve bölgenize yakan market ve lokantaların bilgilerini getirebiliyor. Bir restoran sorgularsanız açılış ve kapanış saatlerini, Swarm ve Instagram bağlantılarını, yorumları ve menü seçeneklerini hemen sunabiliyor.

Sayfa paylaşımını daha anlamlı kılabiliyor

Sayfa paylaşımları üzerinde elle notlar yazmak, paragraflar işaretlemek ve bunları paylaşmak çok eğlenceli ve faydalı. Böylece karışık sayfalarda tüm paylaşımın içinde kaybolmak engellenmiş oluyor. Önemli noktaları ön plana alabiliyorsunuz. 

Microsoft Edge iyi ama bir sorunu var…

Windows 10 Microsoft Edge tarayıcısının tüm artılarına rağmen tek bir sorunu var. O da alıştığımız eklentilere henüz sahip olmaması. Evet, maalesef Microsoft Edge tarayıcı Chrome ya da Firefox’tan alıştığımız eklentileri henüz bünyesine almıyor. Bunun yine güvenlikle ilgisi var. Eklentilerin çoğunun güvenlik açıkları barındırıyor olması Microsoft’u düşündürüyor. Büyük olasılıkla Microsoft, Edge Browser için kendi eklentilerini geliştirecek. 

The Edge Browser: Microsoft'un Yeni İnternet Tarayıcısı Olacak!

Microsoft Edge Tarayıcıda Flash Player Nasıl Engellenir?

Windows 10'a Gelen Yeni Tarayıcı Microsoft Edge'i Deneyin!

YORUMLAR