Lollipop’un Kullanıcı Dostu Ayar ve Bildirimleri

Android 5 Lollipop pek çok konuda olduğu gibi bildirimlerde de yenilikler getiriyor. İşte Lollipop'un yeni bildirim ayarları ve özellikleri

Lollipop’un Kullanıcı Dostu Ayar ve Bildirimleri

Android işletim sistemi neredeyse tüm sürümlerinde kullanıcılarını düzenli ve istikrarlı bir biçimde sistem neler olup bittiğine dair uyarılar verdi, bu bildirimlerin kullanıcılar tarafından ayarlanmasını da tamamen kendi seçimlerine bıraktı.

Android 5 olarak gelen ve Lollipop olarak bilinen yeni sürüm çıtayı biraz daha yükseğe taşıyarak kullanıcı dostu işletim sistemi bildirimlerini son derece kullanışlı bir hale getiriyor. Kullanıcılar sistem bildirimlerini ve hangi program hakkında ne zaman, ne sıklıkta uyarılar alabileceğini tek tek ayarlayabiliyorlar.

Lolipop’ta bildirimler bölümüne tıpkı eski sürümlerde olduğu gibi yine durum çubuğundan ulaşılıyor, ancak ekran kilidinden de artık bu bildirimlere ulaşmak mümkün. Bu ekran gelen her hangi bir bildirimi çift dokunuşla açarak ayarları tazelemek Lollipop’un önemli kolaylıklarından biri. Bildiriyi seçeceğiniz gibi yan tarafa sürükleyerek tamamen ekrandan silebiliyorsunuz da.

Gelen bildirimlerin adedini tamamen görebilmek için ekrana parmağınızı basılı tutarak aşağı doğru sürüklemeniz yeterli oluyor. Siz bunu yaparken “bildirimleri sil" butonu ekrandan kaybolmuyor.

Yeni fonksiyonlarının yanı sıra Lollipop bir çok yeni bildirim seçeneği ile karşımıza çıkıyor.

Yeni bildirim ayarları

Durum çubuğunu aşağı çekerseniz gelen sayfada çark ikonunu tıkladığınızda hızla genel ayarlar sekmesine yönlendiriliyorsunuz.

Buraya geldiğiniz zaman gerçekten hayatınızda yeni beyaz bir sayfa açılıyor gibi. Menü son derece net ve temiz bir şekilde tasarlanmış. Buradan yapmak istediğiniz ayarlara göre bir sekmeye devam edebilirsiniz. Mesela "Ses ve Bildirimler" ayarlarını düzenlemek istediniz…

Buradan bildirim ışığı ayarlarını, ses uyarılarını kullanmak için seçeneği tıklayarak hemen yanındaki butonu ileri geri oynatarak uyarıyı aktif ya da pasif kılmak, zamanlamasını ayarlamak, hassasiyetini belilemek tamamen sizin elinizde.

Cihaz kapalıyken sekmesi Lollipop’un varsayılan ayarlarıyla gelen ekran bildirimlerini ayarlamanızı sağlıyor. Tek bir parmak hareketiyle tüm bildirimleri kapatabilir ya da seçtiklerinizin aktif kalmasını sağlayabilirsiniz.

Lollipop bildirimlerim sayısının azaltılmasının siz telefondan uzakken özel hayatınızı koruyacağını düşünerek kilit ekranı için böyle bir önlem almış, ancak yine de seçimi tamamen size bırakmış. Bu yüzden Lollipop belki tamamen kapanmasını istemediğiniz bildirimler için uyarı zaman aralıkları belirleyebiliyor. Bildirimlerin kapanma ve açık kalma sürelerini ayarlamanıza olanak veriyor.

Tüm bu yeniliklerin yanı sıra eskiden olduğu gibi uygulama bildirimlerini teker teker de kapatabiliyorsunuz. Bunu yaparken yukarıda belirtildiği gibi zaman aralığı seçeneğiniz var. Uygulamalar için ayrıca tasarlanmış olan bildirim kontrol menüleri ise farklı seçenekler barındırıyor. Bildirimleri önemine göre ayarlayabiliyorsunuz. Önemli bildirimler cihaz kilitli dahi olsa mutlaka listede hep en üstte kalıyor.

Lollipop’un bildirim kolaylıkları ve özelleştirilebilme yetenekleri işletim sisteminin pek çok artısından sadece biri. Şu anda tüm Android cihazlar için henüz devreye girmeyen Android 5 Lollipop yeni özellikleriyle hem tablet, hem de mobil cihaz kullananların merakla tecrübe etmek istedikleri bir işletim sistemi oldu.

Kaçırmamanız Gereken WhatsApp İpuçları ve Hileleri

Kaybolan Telefonunuzu Bulmanıza Yardımcı Olacak 9 Android Uygulaması

YORUMLAR