Kablosuz Ağ Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Kablosuz ağınızı daha güvenli hale getirmek için uygulamanız gereken adımları sizler için anlattık.

Kablosuz Ağ Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Kablosuz ağınızı daha güvenli hale getirmek, başkalarının internetinizden faydalanmasını önlemek için yapmanız gerekenleri anlattık.

Kablosuz ağların sayısı her geçen gün artıyor ve bu sayı arttıkça bu ağlar üzerinden ücretsiz olarak internete bağlanmayı da alışkanlık haline getirenlerin sayısı da aynı hızla artmaya devam ediyor. Mobil internetimizin olmadığı zamanlarda çevrede şifresiz olarak yayın yapan kablosuz ağları taradığımız kaçınılmaz bir gerçek. Ancak, şu zamanda kablosuz bağlantıyı şifresiz olarak kullananların sayısı yok denecek kadar az. Zira artık modemler bile kutudan çıktığında rastgele bir şifre atanmış olarak geliyor. Biz de şifreli kablosuz ağınızı daha güvenli hale getirebileceğiniz adımları sizler için paylaşıyoruz.

Kablosuz ağınızı daha güvenli hale getirmekteki amaç internetinizi korumak değil. Kablosuz bağlantınızı kullanan kişiler sisteminiz açısından güvenlik açığı oluşturmaktadır. Ağınızı kullanan kişiler, paylaşılan klasörlere erişebilirler. Bunun ötesinde, ileri düzey kullanıcılar bilgisayarınızdaki her bilgiye tereyağından kıl çeker gibi uzanabilirler. Bu yüzden, sizi zora sokabilecek durumların önlemini almakta her zaman fayda var. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Güçlü Bir Şifre Belirleyin

Güçlü bir şifre, kablosuz ağınızın güvenliği açısından önemli bir husustur. Pek çok kişi, kolay hatırlanması açısından şifrelerini doğum tarihi, ismi, evcil hayvanı, takım gibi isimleri kullanmaktalar. Herkesin öğrenebileceği bu bilgilerin, sisteminize sızmak isteyen davetsiz misafirlerin de deneyecekleri ilk seçenekler olduğunu unutmayın. Üreteceğiniz şifrenin içinde rakamlar, harfler ve hatta üst karakterler de bulunmalıdır. Hatırlayamayacağınzı düşünüyorsanız, şifrenizi bir kağıda yazabilirsiniz.

Paylaşmak Her Zaman Güzel Değildir

Kablosuz ağınıza bağlı tek bir bilgisayar varsa, paylaşılan klasörleri kapatabilirsiniz. Birden fazla bilgisayarın bağlı olduğu bir kablosuz ağda olsanız bile dosya paylaşımını farklı bir şekilde nasıl yapabileceğinizi düşünün derim. Eğer bu konuda alternatifiniz varsa klasörleri paylaşmamanız yerinde bir karar olacaktır.

Şifreleme Metodu

Kablosuz ağınızın güvenliği açısından WPA2 şifrelemesini kullanmak en doğru karar olacaktır. WEP şifreleme metodunun modasının geçmesinin yanı sıra, kırılmasının da saniyeler sürdüğünü belirtmekte fayda var. Yani bu yüzden mümkün olduğunca WPA2 şifrelemesini tercih edin.

Ücretsiz Ağlar

Halka açık mekanlarda sunulan ücretsiz ağları kullanırken de çok dikkatli olmanız gerekiyor. Bu ağları kullanırken mecbur kalmadıkça, şifre gerektiren sitelere girmemenizi tavsiye ederiz. Özellikle bankacılık işlemleri gibi hassas işlemleri bu ağlara bağlıyken yapmak son derece tehlikeli olabilir. Bu ağlarda avlanan hacker’ları göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz.

Tüm bunlara ek olarak verebileceğim başka bir tavsiye de, bilgisayarınızda bir antivirüs yazılımı bulundurmanız olacaktır. Bazı antivirüs yazılımları, ağınıza bağlanan cihazları size uyarı şeklinde göstermektedir.

En İyi Antivirüs Programları

Google Inbox Nedir, Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR