İzniniz Dışında Gönderilen Reklam SMS'leri Nasıl Şikayet Edilir?

İznini olmadan gönderilen reklam SMS'lerinden bıktıysanız yeni çıkan TİSS sayesinde hemen şikayet ederek kurtulabilirsiniz. Detaylar yazımızda.

İzniniz Dışında Gönderilen Reklam SMS'leri Nasıl Şikayet Edilir?

1 Mayıs 2015'te hayatımıza giren yeni E-Ticaret Kanunu ile birlikte firmaların isteiğimiz dışında bizlere reklam SMS'i göndermesinin de önüne geçildi. Pek çok kurumsal firma bu kararı dikkate alarak izinsiz SMS göndermeyi bırakmasına rağmen, bu şekilde firmalardan izinsiz olarak gönderilen SMS'lerden bunalan kişiler hala bulunuyor. Bu nedenle bu mesajları gönderen firmaları nasıl şikayet edebileceğinizi öğreeceğiniz bir yazı hazırlamayı düşündük.

Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden yaklaşık 2 ay sonra çıkan "Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik" ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, izinsiz gönderilen SMS'lerin şikayet edilebileceği "Ticari Elektronik İleti Şikayer Sistemi"ni çalışmaya koydu. Kısaca TİSS olarak adlandırılan yeni servis sayesinde artık kullanıcılar izinleri olmadna aldıkları reklam SMS'lerini kolayca şikayet edebiliyor.

TİSS sistemi sayesinde artık sizi rahatsız eden ve izninizin olmadan gönderilen tüm SMS ve E-posta'ları TİSS üzerimnden şikayet ederek gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Peki TiSS ile nasıl şikayet ederim diye merak ediyorsanız, yazımızın geri kalan kısmında TİSS Nasıl Kullanılır? ve TiSS ile Reklam SMS'leri Nasıl Şikayet Edilir? sorularına yanıt bulabilirsiniz.

TİSS Nasıl Kullanılır? (İzinsiz Gönderilen SMS'leri Şikayet Etme)

TİSS Adresihttp://tiss.gtb.gov.tr/

İzinsiz aldığınız reklam SMS'lerini engellemek istiyorsanız ilk olarak yukarıdaki adrese tıklamalı ve sonrasında yukarıdaki ekranda gördüğünüz TC Kimlik No, Doğum tarihi ve cep telefonu boşluklarını doldurmanız gerekiyor. Bu bilgiler girildikten sonra telefonunuza bir aktivasyon kodu gönderiliyor ve bu aktivasyon kodunu girdikten sonra 4 farklı işlem ile devam edebiliyorsunuz. Bu işlemler:

  • Kısa mesaj (SMS) şikayeti yap
  • Sesli arama şikayeti yap
  • E-posta şikayeti yap
  • Şikayet durumu takibi

Yukarıda listede yazılı olan işlemleri ekran görüntüsü üzerinde de solda görebilirsiniz. Burada size izinsiz olarak gelen içeriğin türüne göre seçiminizi yaparak işlemleri başlatabilirsiniz. SMS, Sesli Arama ve E-posta şikayet etme seçeneğinizin olduğu sistemde şikayet işlemine geçmek için istediğiniz menüye tıklamanız yeterli.

Şikayet etme ekranında sizden e-posta adresi ve açık adres gibi bir takım bilgileriniz isteniyor. Bunun dışında bir takım evet ve hayır olarak yanıtlayacağınız sorularda şikayet ekranında yer alıyor. Bu sayfa üzerinde yazılı olan her şeyi dikkatlice okuyarak gerekli olduğu şekilde doldurmanız önemli.

Gerekli soruları yanıtladıktan sonra size SMS, sesli arama veya e-posta gönderen kişi veya kuruluşun telefon numarasını, iletinin başlığı, iletinin saat ve tarihini girmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra şikayetin konusunu da seçerek son olarak istenen ekran görüntüsünü de yükleyip şikayetinizi tamamlayabiliyorsunuz.

Şikayet Sonucunu Öğrenme

Şikayette bulunduğıunuz durumla ilgili yanıtı TİSS üzerindeki ilk sayfada bulunan "Şikayet durumu takibi" menüsünden öğrenebileceğiniz gibi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şikayet formunuzun sonucunu açık adresinize tebligat olarak ya da e-posta yoluyla size iletiyor.

Firmaların çok kolay bir şekilde iletişim bilgilerimizi kullanarak bizlere yani tüketicilere ulaşması milyonlarca kişiyi bezdirmişken gelen bu yeni yasa ve sistem sayesinde bir nebze rahatladık fakat buna devam eden firmaları da şikayet ederek tamamen sonra erdirebiliriz. SMS atmayı bırakıp sesli aramalar ile izinsiz olarak sizi tacize devam eden firmaların sizi arayan görevlilerine de 1 Mayıs'ta bu şekilde bir yasa çıkarıldığını ve onlar tarafından izinsiz aranmanızın yasak olduğunu belirterek, veri tabanlarındaki iletişim bilgilerinin silinmesini rica ya da talepte bulunabilirsiniz. Henüz çok yeni bir yasa olduğu için firmaların bazıları da yeterli bilgiye sahip değiller. Bu nedenle telefonda konuştuğunuz firma temsilcilerinin bazıları sizden korkabilir fakat bazıları da cevval çıkarak sizi bastırmaya çalışabilir. Bu nedenle telefonda gereksiz bir kargaşaya girmeden güzel bir dille derdinizi anlatıp bir daha aranmak istemediğinizi dile getirin. Yine aramaları durumunda hemen TİSS üzerinden şikayette bulunabilirsiniz.

Umarım bu yazı istekleri dışında  SMS, sesli arama ve e-posta almaya devam eden kişiler için yararlı olur. Bizi takip etmeye devam edin!

Windows 10 Güncellemesi İçin Yaşadığınız Sorunları Çözüyoruz

YORUMLAR