iPhone'unuzu Hızlandırma Yolları

iPhone'unuz son zamanlarda çok yavaş çalışmaya başladıysa yazımızda yer verilen yöntemleri kullanarak cihazınızı hızlandırabilirsiniz.

iPhone'unuzu Hızlandırma Yolları

Sistem temizleme ve hızlandırma araçları daha çok Android işletim sistemi kullanan cihazlar için yaygın olsa da iPhone’ların da bakıma ihtiyacı var ve ne yazık ki bu amaç için kullanılabilecek çok fazla alternatif yok.

Neyse ki bu konuda uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var ve bu yöntemlerin hepsi pratik adımlardan oluşuyor. Pahalı yazılımlara ve teknik bilgiye ihtiyacınız olmadan gerçekleştirebileceğiniz bu adımlar sayesinde daha hızlı bir iPhone’a sahip olabilirsiniz.

Şimdi sizlere Tamindir ekibi olarak derlediğimiz iPhone hızlandırma yollarını sunalım.

1- Eski fotoraflardan kurtulun

İhtiyacınız olmayan dosyaları silmek iPhone’unuzu hızlandırmanın en etkili yollarından bir tanesidir. Eğer siz de cihazınızda yüzlerce fotoğraf tutuyorsanız, cihazınızın yavaş çalışma sebebi bu olabilir. Merak etmeyin bu fotoğrafları silmenize gerek yok.

Bu aşamada iPhoto programını kullanarak fotoğraflarınızı bilgisayarınızda depolayabilir veya iCloud servisini kullanarak tüm fotoğraflarınızı Apple’ın bulut servisinde saklayabilirsiniz. Emin olun ki cihazınız bu işlemlerden sonra bir hayli hızlanacak.

2- İhtiyaç duymadığınız uygulamaları silin

iPhone’unuzun hafızası ne kadar geniş olursa olsun çok fazla uygulama yüklemek cihazı bir hayli yavaşlatır. Birçok kullanıcı ücretsiz olan veya indirime giren uygulamaları fırsatı kaçırmamak adına cihazlarına yüklüyor ve birkaç kullanımdan sonra bir daha yüzüne bile bakmıyor.

Bu uygulamalar zamanla birikerek iPhone’un hafızasında gereksiz yer kaplıyor ve cihazı azımsanmayacak derecede yavaşlatıyor. Bu konuda size önerim, yüklü olan tüm uygulamalarınıza göz gezdirin ve gerçekten ihtiyacınız olmayanları silin.

3- Eski mesajlarınızı silin

En fazla gözardı edilen konulardan birisi de bu! Zararsız bir takım metin dosyaları gibi görünseler de mesajlar cihazı yavaşlatan etmenlerden bir tanesi.

iPhone’unuzda çok sayıda mesaj tutuyorsanız hemen temizliğe başlayın ve önemli bilgiler içerenler hariç diğerlerini silin veya ilgili programları kullanarak yedekleyin. Bu noktada mesajlarınızı silmek istemiyorsanız, ekran görüntülerini alarak fotoğraf olarak da tutabilirsiniz.

4- Safari önbelleğini temizleyin

Tıpkı bilgisayarınızda yaptığınız gibi iPhone’unuzda da tarayıcı önbelleğini temizlemek gerekiyor. Yaptığınız gezintiler tarayıcı önbelleğinde tutuluyor ve zamanla dolan bellek cihazın yavaşlamasına sebep oluyor.

Safari önbelleğini temizlemek için;

Ayarlar > Safari > Geçmişi Temizle

5- Otomatik güncellemeleri kapatın

iPhone’unuz birazcık yavaş çalışıyorsa bunun sebebi o an arkaplanda yapmaya çalıştığı güncellemeler olabilir. Bu durumu engellemek için otomatik güncelleme seçeneğini kapatabilir ve belirli periyotlar halinde gerekli güncellemeleri manuel olarak yapabilirsiniz.

Otomatik güncellemeleri kapatmak için;

Ayarlar > iTunes & App Store > Otomatik İndirmeler > Güncellemeler (kapatın)

6- Arkaplanda çalışan uygulamaları kapatın

Arkaplanda çalışır vaziyette unuttuğunuz uygulamaları kapatmak iPhone’unuzun daha sorunsuz ve akıcı çalışmasına yardımcı olabilir. Tıpkı bilgisayarda olduğu gibi arkaplanda çalışan uygulamalar RAM’i gereksiz yere meşgul ederek cihazın yavaşlamasına sebep olur.

7- Cihazınızı yeniden başlatmayı ihmal etmeyin

iPhone’unuzu en son ne zaman kapatıp açtınız? Eğer cihazınızı aldığınız ilk andan beri bunu hiç gerçekleştirmediyseniz şimdi yapmanın tam zamanı. Belirli periyotlar dahilinde cihazınızı yeniden başlatmak daha hızlı ve akıcı çalışmasına yardım edecektir.

8- Güncellemeler, güncellemeler, güncellemeler

Bilgisayarlarda olduğu gibi güncellemeler mobil cihazlarda da çok önemli bir yere sahip. İşletim sisteminin problemlerini ve aksak noktalarını gideren güncellemeleri yakından takip ederek cihazınıza hemen yüklemenizi tavsiye ediyoruz.

Elbette cihazınızla uyumluluğunu kontrol etmeniz yerinde bir davranış olacaktır.

9- Sistem Geri Yüklemeyi Deneyin

Cihazınızı yeniden başlattığınız halde yavaşlık ve takılmalar hala devam ediyorsa sistem geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir bilgisayara ihtiyacınız var.

iPhone’unuzu bilgisayarınıza bağlayın ve iTunes yardımıyla en son yedeklediğiniz sistemi cihazınıza geri yükleyin.

YORUMLAR