iPhone'larınızı Daha Hızlı Şarj Etmenin Yolları

iPhone'larınızı daha hızlı şarj edebilmek için kullanabileceğiniz en etkili yöntemleri kullanarak hem zaman tasarrufu sağlayabilir hem de kısa sürede daha fazla pil ömrü elde edebilirsiniz.

iPhone'larınızı Daha Hızlı Şarj Etmenin Yolları

Günümüzde bir çok kişinin elinden düşürmediği akıllı telefon ve tabletlerimizin zaman içerisinde oldukça gelişim göstermesine rağmen, pil ömürleri malesef hala kullanıcıların canını sıkabiliyor. Son teknoloji donanımlar ve akıl almayacak özellikler eklendikçe, cihazlarımızın pil ömürleri de daha kısa sürede bitmeye devam ediyor. Ayrıca akıllı cihazlar hayatımızın içine daha çok girmeye başladıkça pil ömürleri de daha hızlı bitmeye devam edecektir. Fakat cihazlarımızı daha hızlı şarj edebilmenin bazı yolları bulunuyor.

Kendi etrafımda gördüğüm kadarıyla neredeyse hiç bir kullanıcı bu koşullara dikkat etmeyerek gelişi güzel şarj etse de, bu koşullar oldukça yarar sağlamaktadır. Aşağıda açıklayacağım koşullar sayesinde iPhone'larınızı daha hızlı şarj edebilir ve bazılarını uygulamanız halinde ise daha uzun pil ömrüne sahip olabilirsiniz.

Pil ömürlerinin kullanım alışkanlıklarına ve cihaz farklılıklarına göre değişim göstermesine rağmen, bu süre ortalama 1 - 2 gün ile sınırlıdır. iPhone'larınız üzerinde hiç oyun oynamıyorsanız, gereksiz uygulamalar çalıştırmıyorsanız ve sık sık ekran kilidini açarak kontrol yapmıyorsanız pil ömrünüz daha uzun süre dayanacaktır.

Dünya'nın en çok kullanılan akıllı telefonlarından bir tanesi olan iPhone'lar da yavaş şarj olma konusunda sıkıntılı. Özellikle USB bağlantısı ile şarj ediyorsanız, sanki etmiyormuş gibi hissetmişinizdir. Bu durum sadece iPhone'lar için geçerli değil elbette. Aynı durum Android ve diğer cihazlar içinde tamamen aynı. Fakat daha hızlı şarj ederek, en azından günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar pil ömrü elde edebilmenin bazı püf noktaları bulunuyor. Şimdi gelin hep birlikte bu yöntemlere göz gezdirelim.

Cihazınızı Şarj Olurken Kapatma

Bundan yıllar önce cep telefonlarının kullanımı hızla yayılmaya başladığında, ilk aldığımız cep telefonlarını kapatarak şarj ederdik. Tabi üzerinden yıllar geçti ve o cep telefonları akıllı cihazlara dönüştü. Pil dayanıklılığı için artık bunu yapmanıza gerek yok. Fakat kısa sürede daha fazla şarj olmasını isterseniz bu en önemli etkenlerden bir tanesi diyebilirim. Bunu yolculuk öncelerinde, uzun süre tekrar şarja takamayacağınız durumlarda uygulyarak şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Kendi tecrübelerime dayanarak sölemem gerekirse, bunu yapan hiç bir tanıdığımı görmedim. Fakat yaptığınızda farkı görebilirsiniz. Acil durumlar için daha büyük önem taşıyan bu yönteme, işiniz düştüğünde kesinlikle başvurmanızı tavsiye ederim. Cihazınız açıkken şarj ettiğinizde, cihazınız enerji tüketimine devam edecek ve dolayısıyla daha az pil dolumu gerçekleşecektir. Tamamen kapatarak cihazınızın şarja takılı kaldığı sürede maksimum şarj olmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer telefonumu kapatamam, mutlaka açık kalması gerekiyor diyorsanız, en azından şarj olurken kullanmamanızı öneririm. Ekran kilidine alarak cihazınızı şarj süresi boyunca ellemezseniz, daha fazla pil ömrü artışı görebilirsiniz.

Şarj Etmek için Priz Kullanın

iPhone'larınızı en hızlı şarj etmenin yolu şehir elektriği tüketen bir priz kullanmak. Bir çoğumuz artık evde veya iş yerlerinde bilgisayarımız üzerinden USB ile şarj etme seçeneğini kullanıyoruz fakat sizinde bildiğiniz üzere bu şarj işlemi çok yavaş gerçekleşiyor. Bu nedenle cihazınızı alırken yanında gelen adaptörü kullanarak cihazlarınızı priz üzerinden en hızlı şekilde şarj edebilirsiniz. Bu yöntemi ilk yöntem ile birlikte uygulamayarak en hızlı şarj etme süresine ulaşabilirsiniz.

Cihazınızı Serin Yerlerde Tutun

Cihazınızın şarj olurken anlık sahip olduğu sıcaklıktan etkilendiğini biliyormuydunuz? Bir çok kullanıcı bu bilgiye sahip değil fakat bu da önemli etkenlerden bir tanesidir. Apple yaptığı açıklamada pil performansını düşüren en büyük etkenlerden bir tanesinin sıcaklık olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle cihazlarınızı sıcaktan korumalısınız. Güneşli ortamlar ve sıcak arabalar bu listenin ilk başında geliyor.

Sıcak araba ve odalar dışında, iPhone'larınızın üzerine taktığınız bazı kapak ve kasalar da problem olabiliyor. Eğer kapak kullandığınız iPhone'unuzun şarj olurken ısındığını fark ederseniz kapaksız deneyerek aradaki farkı göreceksiniz.

iPhone'larınızı şarj etmek için kullandığınız ortamın ideal sıcaklık oranı 22 derece olarak belirtilmektedir. Bu sıcaklığa yakın değerlerde herhangi bir problem yaşamazsınız. Fakat bu sıcaklığın çok daha üzerinde bir sıcaklıktaki odada şarj etmek isterseniz hem daha yavaş şarj olacak hem de pil performansınız düşecektir.

USB ile Şarj İşlemini Hızlandırma

Bildiğiniz Üzere cihazlarımızı şarj ederken USB kullanırsak, şarj süreleri oldukça uzun sürüyor. Bu işlemi normal priz kullanarak şarj etme işlemi ile karşılaştırmak gereksiz fakat bu işlemi de hızlandırmanın bazı püf noktaları bulunuyor.

Eğer USB ile şarj etme tek seçeneğiniz ise belirteceğim yöntemleri kullanarak USB ile daha hızlı şarj etme imkanı bulabilirsiniz. USB ile şarj etme işlemi sırasında bilgisayarınızın uyku yada bekleme moduna geçmesine izin vermeyin. Geçmesi durumunda şarj etme işlemi durabilir yada oldukça yavaşlayabilir. Bununla birlikte iPhone'larınızı USB ile şarj ederken bilgisayar ile senkronize etmeyin. Birbiriyleriyle bağlanmalarını durdurduktan emin olduktan sonra, bilgisayarınıza USB ile bağlı olan diğer cihazları da çıkarmak şarj etme süresini kısaltacak ve zaman tasaruufu yapmanızı sağlayacaktır.

Pil Bakımı

Apple, daha öne pik bakımı için kullanıcılara herhangi bir öneride bulunmuyordu. Fakat sonunda kullanıcıların pillerine düzenli olarak bakım yapmalarını gerektiğini açıkladı.

Pil bakımı nasıl olur diye merak ediyorsanız, pil bakımını ayda en az bir kere olmak şartıyla pilinizi yüzde 100 oranında doldurarak yüzde 0 yani tamamen bitene kadar kullanarak yapılıyor. Bu işlem pil içerisinde yer alan elektronların ufak hareketler etmesini sağlayarak daha sağlıklı bir pil ömrü elde etmenizi ve pilinizin gelecekteki performansının daha iyi olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle her ay en az bir kere iPhone'unuzun şarjını tamamen doldurak sonuna kadar kullanmalısınız.

Bonus Bilgi

iPhone'larınızı daha hızlı şarj edebilmenin en etkili yolları yukarıda belirttiğim işlemler. Fakat iPhone'larınızın şarjlarını daha idareli ve düzgün kullanarak daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bunun ise en etkili yolu, kullanmadığınız ve gereksiz uygulamaları cihazınızdan kaldırmak. Dikkatsiz kullanıcılar zaman içerisinde yükledikleri uygulamaları cihazlarındna silmeyerek hem cihazlarının daha fazla pil tüketmesini hem de zaman içerisinde performans kaybı yaşamasını sağlamaktadır. Gerçek anlamda sürekli kullanmadığınız fakat arka planda düzenli olarak çalışan uygulamaları kapatarak yada silerek cihazlarınızın hem performansını arttırabilirsiniz hem de pil ömrünü ciddi boyutlarda arttırabilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olabilecek olan Battery Doctor uygulamasını aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ücretsiz indirebilirsiniz.

Ayın En İyi iOS Oyunları (Mayıs 2014)

YORUMLAR