iPhone ve iPad'inizde Maillerinizi Yönetirken Zaman Kazandıracak 10 İpucu

iOS cihazlarınızda mail uygulamasını kullanırken işinize yarayacak 10 ipucu.

iPhone ve iPad'inizde Maillerinizi Yönetirken Zaman Kazandıracak 10 İpucu

Apple’ın Mail uygulaması iOS 8 ile karşılaştırdığımızda iOS 9’da büyük yeniliklerle gelmedi ancak e-postalarınızı yönetirken zaman kazandıracak ufak değişiklikler bulunmakta. Biz de mail trafiği yoğun olan iPhone ve iPad kullanıcılarımız için faydalı, zaman kazandıran bu değişiklikleri listeleyelim dedik.

iPhone ve iPad’inizde önyüklü gelen mail uygulamasını kullanıyorsanız işinize yarayacağını düşündüğümüz ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz:

E-postalarınıza yüksek boyutlu dosyalar ekleyin:

iOS 9 güncellemesiyle birlikte karşımıza çıkan yeni iCloud Drive uygulaması ile kişisel iCloud depolama alanımızda sakladığımız dosyaları görüntüleyebiliyor ve organize edebiliyoruz. E-postamıza burada tuttuğumuz dosyaları (mailimize eklediğimiz dosyanın boyutunun 5GB'ı aşmaması gerekiyor) kolaylıkla ekleyebiliyoruz. E-posta yazma ekranında ekrana basılı tuttuğumuzda görünen Seçenekler menüsünden İlişik Ekle (Add Attachment) seçeneğine (iPad’in ekranı büyük olduğundan tek seferde görebilirsiniz ancak iPhone’unuzda minik oka dokunmanız gerekiyor) dokunduğumuz iCloud Drive uygulaması açılıyor ve dosyalarımızı seçtikten sonra Mail uygulamasına döndüğümüzde ilgili dosya mailimize eklenmiş oluyor.

Mailimize başka bir yöntemle de dosya eklememiz mümkün. iCloud Drive uygulamasını açıp maile bağlayacağımız dosyaya dokunuyoruz ve seçenekler menüsünü açıyoruz. Daha fazla - Öğeyi Paylaş – Mail simgesine dokunduğumuzda Mail uygulamasına yönlendiriliyoruz ve dosyamız eklenmiş olarak karşımıza geliyor.

Aradığınız e-postaya hızlıca ulaşın:

Bazen onlarca mail arasından özel bir kişiden gelen maili bulmak için arama yapma ihtiyacı duyuyoruz. Maillerimiz arasında arama yapmak istediğimizde Mail uygulamasını açmamız gerekmiyor. Parmağımızı aşağı kaydırarak veya soldan sağa kaydırma hareketiyle erişebildiğimiz arama aracını kullanarak ta aradığımız maile ulaşmamız mümkün. Arama aracında iPhone ve iPad’inizdeki dosyalardan uygulamalara aklınıza gelebilecek her türlü bilgiye buradan hızlıca ulaşma şansına sahipsiniz.

Maillerimizi aramamızın diğer bir yolu akıllı asistan Siri’yi uyandırmak Siri’ye vereceğimi basit bir komutla özel bir kişiden gelen tüm e-postaların karşımıza çıkarılmasını sağlayabiliyoruz. Aynı zamanda tamamlamadığımız maillerin sonradan hatırlatılmasını da sağlayabiliyoruz. Siri, arama konusunda oldukça başarılı.

Birden fazla işi aynı anda yapın:

Bir yandan maillerimizi kontrol ederken, diğer yandan başka bir iş yapmamız mümkün. Örneğin; mailde gönderilen adresin nerede olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Haritalar uygulamasından adresi check etmek için haritalar uygulamasını açıp mail uygulamasına geri dönmemiz gerekmiyor. iPad kullanıcısı olarak aynı anda iki uygulamayı çalıştırabildiğimizden bir yandan mailimize bakarken diğer yandan başka bir uygulama açık kalabiliyor. Eğer iPad Air 2 ve yeni iPad Pro kullanıcısı isek ekranı eşit şekilde bölüp mail uygulamasının yanına dilediğimiz bir uygulamayı mail uygulamasını kapatmadan konumlandırabiliyoruz.

E-postalarınızı hızlıca silin, işaretleyin, okunmamışlara alın:

iOS mail uygulaması maillerimizi basit hareketlerle organize etmemize olanak tanıyor. Örneğin; mailimizi soldan sağa kaydırdığımızda çıkan seçenekle okunmamış olarak işaretleyebiliyoruz. Bu hareketin tam tersini yaptığımızda mailimizi hızlıca silmiş oluyoruz. Apple’ın belirlediği bu hareketlere alışmakta zorluk çekiyorsanız Ayarlar – Mail, Kişiler ve Takvim menüsü altından Mail ayarları – Kaydırma seçenekleri altından hareketleri kendinize göre belirleyebilirsiniz.

İnteraktif bildirimlerle uygulamayı açmadan hızlıca yanıtlayın:

iOS 9 mail uygulamasıyla gelen yenilikler arasında olan interaktif bidirimler özelliği sayesinde yeni mail geldiğinde mail uygulamasını açmadan, sadece parmağımızı aşağı kaydırarak maili yanıtlama, yönlendirme, işaretleme, silme veya sonradan hatırlatılmasını sağlama şansına sahibiz. Tabii ki kısayol seçenekleri sadece mail uygulamasının bildirimleriyle sınırlı değil.

E-postanızı okuyamayacak kadar yoğunsanız, sonradan hatırlatılmasını isteyin:

Gelen maile o anda bakmamız mümkün değilse sonradan hatırlatılmasını sağlayabiliyoruz. Mail geldiğinde “Bana Hatırlat”ı seçtiğinizde kilit ekranınızda ilgili mail görünecektir. Müsait olduğumuzda hızlıca görüntüleyip yanıtlayabiliriz.

E-postanızı yazarken başka e-postadaki bilgilere mi ihtiyacınız var?

Bazen mail yazarken başka bir maildeki bilgilere bakmamız gerekebiliyor. Ekranın üstünden aşağı kaydırma hareketi yaptığımızda mevcut mailimiz gizleniyor ve gelen kutumuzda ihtiyacımız olan bilgiye bakabiliyoruz. Ekranın altında e-posta başlığına dokunduğumuzda mailimize geri dönüyoruz.

Tek dokunuşla etkinliği takviminize ekleyin:

Mail ve Takvim uygulamaları arasındaki entegrasyon iOS 8’de bildiğiniz üzere daha sıkı hale gelmişti. Tarih içeren bir mail aldığımız vakit mail uygulaması tarih ve zaman bilgisini otomatik olarak tespit ediyor ve bizim yerimize altını çiziyor. Buna dokunduğumuzda ise kısayol menüsü açılıyor ve etkinliği takvimimize hızlıca ekleyebiliyoruz.

Önemli kişilerden gelen mesajları asla kaçırmayın:

Mail uygulamasında artık önemli kişi ve mesajlar için VIP ataması yapabiliyoruz. Kişi listemizden patron ve çalışma arkadaşlarımız gibi önemli şahıslardan gelen mesajlar bildirim olarak gösteriliyor ve VIP mail kutumuza aktarılıyor. E-postalarınızı asla kaçırmamız gereken önemli kişileri VIP listemize eklemek için isimlerine, ardından VIP Ekle butonuna dokunuyoruz.

iOS cihazınızda yarım bıraktığınız işi bilgisayarınızda tamamlayın:

Devamlılık (Handoff) özelliği sayesinde iPhone ve iPad’imizde yarım bıraktığımız bir işe Mac bilgisayarımızdan devam edebiliyoruz. Bu özellik mail uygulamasıyla sınırlı değil. iPhone’umuza gelen arama ve kısa mesajları Mac’imizden görme ve yanıtlama, iPad’imizde düzenlemeye başladığımız bir belgeye Mac’imizde devam etme gibi senaryolar da mümkün.

iOS 8 ile Yapamayıp iOS 9 ile Yapabildiğimiz Şeyler

YORUMLAR