iPhone 6s ve 6s Plus'un 5 Olumsuz Özelliği

San Francisco’da gerçekleşen Apple tanıtımın assolisti iPhone 6s ve iPhone 6s Plus oldu, ancak eleştiriler de alıyor.

iPhone 6s ve 6s Plus'un 5 Olumsuz Özelliği

Beklenen gün geldi, Apple’ın “çok muhteşem olacak” diye tanıttığı konferansı yapıldı. Benim kanımca bu Apple konferansı da diğer her Apple konferansı gibi yratıcılıktan uzak, ruhu olmayan, Apple yöneticilerinin donuk ve yapmacık sunumlarıyla geçti, gitti, bitti. Heyecansız ve ivmesi düşük tanıtım ruhu maalesef Apple’ın DNA'sında var. Ama gelin biz Apple’ın konferans performansına değil tanıttığı iPhone6’s serisine daha dikkatle bakalım.

9.9.2015 tarihinde San Francisco’da gerçekleşen tanıtımın elbette assolisti iPhone 6s ve iPhone 6s Plus oldu. Ancak iPhone 6s mükemmel bir cihaz mı? Hayır, öne çıkan ve eleştiri alan önemli 5 olumsuz özelliği var. 

iPhone 6s kalınlığı

İlk olarak göze çarpan olumsuzluk iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’un bir önceki “6” serilerinden kalın olması. Akıllı telefon endüstrisi daha ince telefonlar üretmeye çalışırken nedense Apple daha kalın bir model tasarlamış. Bunun sebeplerinden biri daha büyük batarya modeli kullandığı için olabilir. Ancak telefonun kalınlığı eleştiriliyor.

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’un Bataryası

Ancak bu kalınlığına rağmen maalesef iPhone 6s ve 6sPlus bataryaları daha küçük. Bu yüzden bu durum telefonun kalınlığı için bir mazeret teşkil etmiyor. Akıllı telefon üreticileri cihazlarda bataryaya daha çok yer açıp güçlü sistemler yaratmaya çalışırken, belli ki Apple bataryayı ufaltarak telefonun kalınlığını başka türlü değerlendirmeyi düşünmüş olmalı. Oysa Apple’ın yeni A9 yongası hızlı olduğu kadar bir o kadar da enerji tüketiyor. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus üzerinde bir yazılım optimizasyonu yapan Apple burada sağladığı avantajı küçük bataryasına A9 gibi güçlü bir yonga ekleyerek kaybediyor. Bu durum iPhone 6s serisinin batarya ömrü olarak bir önceki modellerinden farkı olmayacağı anlamına geliyor. Kısaca 1810 mAh gücünde bataryası bulunan iPhone 6S, Apple A9 işlemci sayesinde daha az enerji tüketmeyecek.

iPhone 6s serisini ekran çözünürlüğü

iPhone 6s ekran çözünürlüğü 326ppi, iPhone 6s Plus ise 401ppi ekran performansı veriyor. Elbette iPhone Retina ekranlar başarılı ancak bu piksel yoğunlukları oldukça düşük. Eğer iPhone 6 ve 6 Plus’tan daha iyi bir ekran çözünürlüğü bekliyorsanız bu konuda hayal kırıklığı yaşamanız mümkün.

iPhone 6s kamera objektif tasarımı

ƒ/2.2 apertür kullanan 12MP’lik kameranın telefonun kasasında yarattığı çıkıntı rahatsız edici. Oysa bu tasarım iPhone 6 ve 6 Plus’tan sonra oldukça eleştiri almıştı. Apple’ın bu eleştirileri göz önüne almayarak hala çıkıntılı sensör kullanıyor olması düşündürücü. Hatta iPhone 6s serisi bir önceki modellere oranla daha kalın olmasına rağmen bu çıkıntı giderilmemiş. Bu da telefonu masa üzerine bırakırken kamerayı biraz gözetmek durumunda olmamıza sebep olacak.

iPhone 6s ve depolama özellikleri

Dedikoduların aksine Apple 16GB depolama alanından vazgeçmedi. iPhone 6s cihazların hala 16GB depolama alanı seçeneği var. Fiyatlandırma açısından bakacak olursak iPhone 6S 16GB fiyatı 649 dolar, 64GB 749 dolar 128GB ise 849 dolar olarak etiketlendirilmiş.

Bu durum iPhone 6s Plus’ta da 749-849 dolar olarak devam ediyor. Cihazların arasındaki 100 dolarlık farklar Apple iPhone 6s 16GB cihazı başlangıç seviyesi cihaz sınıfına sokarken 32GB 6s’ler orta sınıf telefon olarak gözümüze çarpıyor. Aralarında sadece depolama alanı farkı olan her modeller arasındaki 100 dolarlık fark aslında anlamsız görünüyor. Yani fiyatlandırma politikasında Apple’ın hala kemikleşmiş ve anlamsız etiketlendirme mantığını görmek mümkün. 

iPhone 6 ve iPhone 6S Karşılaştırması

Apple iPhone 6S Teknik Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Apple iPhone 6S Plus Teknik Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı

YORUMLAR