iOS'un Android'i Nakavt Ettiği 6 Önemli Nokta

iOS’un Android’e karşı 6 avantajının neler olduğunu sıraladık, bakalım neymiş?

iOS'un Android'i Nakavt Ettiği 6 Önemli Nokta

Evet, bu kavga hiç bitmeyecek. Aylık Android ve iOS kapışma dozunuzu almaya hazır mısınız? Genellikle bu tür yazılar taraflı olarak tanımlanırlar. Çünkü bir taraftan değilseniz, mutlaka öbür taraftansınızdır ve bu da sizi bir şekilde taraf tutan editör yapar, yani bu konuda taraf tutmama şansınız olduğu pek düşünülmez. Ancak bir ürünün bir diğerinden daha üstün olduğu gerçeğini kabullenmek, seçtiğiniz markanın size yeterli olduğunu kabullenmek zor gelir insana. Mutlaka sizin seçiminizin bu savaştan galip çıkması gerektiği duygusu ağır basar. Onun içinde bu ringden inmeyi hiç istemez insan. Bu durum futbol takımları, arabalar, ayakkabılar ve elbette Android ve iOS işletim sistemleri için de geçerli. Oysa durum çok sakin bir şekilde değerlendirilebilir. 

Android ve iOS cephesinde de durum aynı. Yazacağım yazı iOS’un Android ’den üstün olduğu bazı noktaları gösteriyor. Bu Android severleri kızdıracak, iOS taraftarlarını coşturacak. Ama hemen sevinmeyin, bir bu kadar yazı da tam tersi bir durum için klasörlerimde bekliyor. Şimdi bakalım iOS’un Android’e karşı 6 avantajı neymiş. 

Kullanımı en kolay cep telefonu

Kullanımı en kolay cep telefonu olma özelliği aslında iPhone’ların belki de en önemli özellikleri. 2007’den bu yana sadece tek tuşla her şeyi idare etmenizi sağlayabiliyor. Bu özelliği ile her telefonda yeri değişen Android kontrol tuşlarına karşı bir üstünlüğü var. Bu yaratıcı olmamak anlamına gelmiyor, aksine kullanıcı alışkanlığını sürdürülebilir kılıyor. Hiçbir yeni iPhone sahibi “acaba kullanımda neyin yeri değişti” diye düşünmüyor. Eski alışkanlıklarını hiç telefon değiştirmemiş gibi sürdürüyorlar.

En iyi uygulamalar hep iOS’a çıkıyor

Bu bir gerçek. Vanglory oyunu, Periscope uygulaması, Instagram’ın Hyperlapse’i gibi sosyal medya ve eğlence dünyasının önemli uygulamaları ilk önce iOS’a çıktı. Bunlar sadece birkaç örnek, ancak Apple App Store’da daha yüzlercesini bulabilirsiniz. Google Play ve Apple App Store’un kendilerine özgü bir karakterleri var. O daha iyi ya da, bu daha kullanışlı diye tartışmaya gerek yok. Ancak uygulamaların kullanıcıya erişimi, her zaman iOS’da daha hızlı olmuştur.

Bloatware iOS’da olmaz

Android telefonlarla gelen "Bloatware" yazılımlar, sistem kaynaklarını kullanarak şişiren ve aslında hiç ihtiyacınız olmayan her türlü oyun ve uygulama olarak cihazlarda cirit atarlar. Çoğunu kaldırabilmeniz ya da kapatabilmeniz mümkün bile olmaz. iOS’un böyle bir sorunu yok. Ne isterseniz içinde vardır. Ekstra bir yazılıma rastlamazsınız. Özellikle operatörlerin Android telefonlara yerleştirdiği o "dandik" uygulamaların hiç biri iPhone’larda bulunmaz.

Kamerası daha iyi

iPhone kameraları, Android pazarında var olan kameralardan daha kararlı ve başarılı fotoğraflar çekerler. Doğrudan güneş ışığında bile daha başarılı sonuçlar alabilmek mümkündür. iOS ile beraber gelen fotoğraf işleme ve paylaşma yazılımları farklı uygulamalara ihtiyaç duymadan fotoğraflarınızı işlemenize ve hemen paylaşmanıza yardımcı olurlar. iPhone 6 ve 6 Plus özellikle kamera donanımında ve yazılımında tüm iOS cihazlardan daha üstün bir yere sahip. Aşağıda karşılaştırmayı görebilirsiniz.

Evleri de kontrol edebiliyor

Henüz bu Türkiye’de kullanılan bir özellik değil. Genel olarak Türkiye’de iPhone’lar ağırlıklı olarak "karizmayı" kontrol ederler. Sınıf atlamanın bir simgesi olarak görülürler ki, bu da üzerine çok konuşulacak, birkaç yazı yazılabilecek zavallı bir durum aslında. Ancak konumuz bu değil. iPhone’lar akılı ev cihazlarıyla daha kolay entegre olabiliyorlar. LED lambaları, termostatları, buzdolaplarını özellikle ABD’de daha yaygın bir şekilde kontrol edebiliyorlar.

Servisi ve müşteri hizmetleri kesinlikle daha iyi

Bir ürünü elbette isteyerek satın alırsınız. Satın aldıktan sonra o ürünle ilgili özel bir süreç başlar, servis ve hizmet. Apple bu konuda son derece başarılı bir müşteri hizmetleri ve servisi kurmuş durumda. Bir Android telefon aldığınızda genellikle çevrimiçi olarak servislere ulaşmaya, nerede nasıl servis alacağınızı öğrenmeye çalışırsınız. Bunda da çok başarılı olamazsınız. Apple’da durum böyle değil. Apple’ın web sitesi hem faydalanacağınız tonlarca makaleyle dolu, hem de 7/24 ulaşabileceğiniz çevrimiçi servis hatlarına sahip. Bu noktalardan canlı görüşmeleri hiç beklemeden yapabiliyor, sorununuzu giderebiliyor ya da doğru bir Apple servis noktasına yönlendiriliyorsunuz.

Son söz

Android ve iOS arasındaki rekabetin özünde yatanlar aslında bu 6 ana sebepten ibaret. Elbette Android yerlerde sürünen zavallı bir işletim sistemi değil, öyle olsaydı dünya piyasasını elinde tutuyor olamazdı. Ancak rekabetin kırılma noktaları bunlar. Bu iOS avantajlarını, Android’in kaybettiği raundlar olarak da gösterebiliriz. 

Uygulama Pazarında iOS ve Android Arasındaki Açık Kapanıyor

iOS 9 Ne Kadar Orijinal? İşte Android'de Olan iOS 9 Uygulamaları

Son Bir Yılda Türkiye'nin Gönlünde Taht Kuran 7 Akıllı Cihaz

YORUMLAR