iOS İçin En İyi Platform Oyunları

iOS cihazlarınız üzerinde oynayabileceğiniz en iyi platform oyunlarını sizler için derledik.

iOS İçin En İyi Platform Oyunları

Mobil cihazlarımız üzerinde en sık yaptığımız aktivitelerden bir tanesi de hiç şüphesiz ki oyun oynamak. Giderek taşınabilir oyun konsollarının yerini alan akıllı telefonlar ve tabletler sahip oldukları donanımsal üstünlük sayesinde konsolları aratmayan bir deneyim sunmakta güçlük çekmiyorlar. Hal böyle olunca üreticiler de mobil oyun dünyasına daha fazla önem vererek karşımıza hayranlık uyandıran oyunlarla çıkmaya başladı.

Onlarca farklı kategori olmasına rağmen bana kalırsa platform oyunları mobil kullanıcılar için özel bir yere sahip. Özellikle tabletlerin ve akıllı telefonların doğası gereği platform oyunları bu cihazlara çok yakışıyor.

Dokunmatik ekranların görece olarak kısıtlayan bir yapısı olduğu gerçeğiyle yüzleşmemiz gerekiyor. Fiziksel tuşlara sahip (D-Pad) bir konsol kumandasına sahip olmasak da dokunmatik ekranlar için optimize edilen oyunlar, oyun keyfini düşürmeden eğlendirmeyi başarıyor. Aslında mobil cihazlara uygun birçok kol ve kumanda üretiliyor fakat kullanıcı sayısı çok az rakamlarda seyrettiği için geneli göz önünde bulundurup yorum yapmak daha doğru olur.

Lafı daha fazla uzatmadan sizleri iOS için en iyi platform oyunları listemizle baş başa bırakalım.

1- The Cave

Ron Gilbert ve Double Fine Productions imzası taşıyan The Cave, platform oyunları denince akla ilk gelen yapımlardan birisi. Bir mobil oyun için yüksek sayılabilecek ücretini ödedikten sonra oyuna başlıyor ve anlıyoruz ki her kuruşunu hak ediyor.

Oyunda ilk olarak her biri kendine özgü karakterlere sahip olan kişilerden oluşan bir grup topluyoruz. Toplamda yedi farklı karakter mevcut ve biz bunlardan üçünü seçmekle yükümlüyüz.

Yolculuğumuz esnasında karşımıza çok sayıda bulmaca çıkıyor. Elbette bunları çözebilmek için grubumuzdaki kişilerin yeteneklerinden faydalanmamız gerekiyor. Egzotik mekanlarda ilerleyen oyunda, benzersiz bir atmosfer yaratan modelleme konseptine yer verilmiş. Son derece akıcı ilerleyen ve oyun esnasında en ufak bir memnuniyetsizl yaratmayan The Cave, platform oyunları konusunda iyi bir şeyler denemek için kesenin ağzını açanların mutlaka denemesi gereken yapımlardan.

2- LIMBO

İkinci oyunumuz aslında hemen hemen her oyunseverin bildiği bir yapım: LIMBO. Kızkardeşine neler olduğunu öğrenmek için Limbo'ya giden bir karakteri yönettiğimiz bu oyun melankolik atmosferiyle tüylerimizi diken diken ediyor.

Adeta bir film noir atmosferine sahip olan oyunda karanlık ve gizemli bir ormanda ilerlemeye başlıyoruz. İlginç yapılar ve makinalar arasında ilerlerken karşımıza çok sayıda bulmaca çıkıyor. Herhangi bir rehbere veya tutorial tarzı bir alıştırma evresine sahip olmadığı için tüm bu bulmacaları deneme yanılma yöntemiyle çözmemiz gerekiyor.

LIMBO'da herhangi bir konuşma veya hikaye gidişatı hakkında bilgi veren bir detay bulunmuyor. Aslında bu yönüyle hikayenin biraz hayalgücümüze bırakıldığını söyleyebiliriz. Özet olarak LIMBO oynayabileceğiniz en iyi platform oyunları arasında yer alıyor. Biraz yüksek sayılabilecek bir fiyat etiketine sahip olsa da kesinlikle verilen parayı hak ediyor. Listemizin iki ücretli oyunundan biri olan LIMBO'dan sonra ücretsiz platform oyunları üzerinde duracağız.

3- The Boxtrolls

Sıradaki oyunumuz The Boxtrolls ve tamamen ücretsiz olarak indirebiliyoruz. Açıkçası bu kadar kaliteli grafiklere ve orijinal bölüm tasarımlarına sahip olan bir oyunun ücretsiz olarak sunulması oyunseverler için büyük bir nimet. Grafik konseptine bir de ses efektleri ve müzikler de eklenince oyun en iyi platform oyunları arasına adını zorlanmadan yazdırıyor.

Oyunda arkadaşlarını kötü kalpli Red Hats'ten kurtarmaya çalışan karakterlere yardım ediyoruz. Binaların çatılarından yeraltı tünellerine kadar uzanan bu macerada karşımıza farklı tipte engeller ve düşmanlar çıkıyor. Klasik platform oyunlarında yapmaya alıştığımız koşma, zıplama, kayma gibi hareketlerin her birini The Boxtrolls'de de gönlümüzce yapabiliyoruz.

Toplamda 50 farklı bölüm bulunduran oyunda 5 farklı mekan sunuluyor. Bu da oyunun daima orijinal bir çizgide ilerlemesini ve uzun süre boyunca oynanabilir olmasını sağlıyor. İlginç efektlerle zenginleştirilmiş olan The Boxtrolls, ilginç bir macera yaşamak isteyen platformseverlerin denemesi gereken yapımlar arasında.

4- King of Thieves

Aramıza yeni katılan ve ilginç dinamikler barındıran bu oyunu belli bir kategoriye sokmak doğru olur mu bilmiyoruz fakat kesinlikle orijinal bir yapıya sahip olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Her ne kadar platform oyunu olarak kabul etsek de King of Thieves PvP savaşlara katıldığımız bir multiplayer oyunu atmosferi de taşıyor.

Oyundaki yegane amacımız rakiplerimizin zindanlarına sızarak sahip oldukları altınları ve değerli eşyaları çalmak. Elbette bizim de savunmamız gereken bir zindanımız var. Bunu gerçekleştirebilmek için tuzakları akılcı bir şekilde yerleştirmeli ve düşmanın nereden gelebileceğini hesaplamalıyız.

Oyunun en güzel yanlarından bir tanesi de karakterimizi dilediğimiz gibi giydirebilme şansına sahip oluşumuz. Seçebileceğimiz çok fazla alternatif var ve her oyuncu kendi orijinal çizgisini yakalayabiliyor. 80 farklı görevin sunulduğu oyunda orijinal bir platform oyunu arayanların tercih etmesi gereken seçeneklerden biri.

5- Bloo Kid 2

İki boyutlu retro atmosferiyle öne çıkan Bloo Kid 2 pek çok dalda ödüle layık görülmüş bir oyun. Oyunda sevgilisini kötü niyetli bir büyücüden kurtaran Bloo Kid'in yeni macerasına konuk oluyoruz. Pink Kid adında çocukları olan bu çift beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan bu macera karşısında harekete geçmekte geç kalmıyorlar ve bize de bunun keyfini çıkartmak kalıyor.

Retro oyunlar oynamaktan keyif alanların denemesi gereken yapımlar arasında yer alan Bloo Kid 2'de beş farklı devasa dünyada mücadele ediyoruz. Mekan tasarımları olsun, karakter tasarımları olsun Bloo Kid 2 akıllarda olumlu ve kaliteli bir izlenim bırakmasını başarıyor. Chiptune ses efektleri ve müziklerle zenginleştirilen oyunda her şey uyum içerisinde ilerliyor.

Tamamı el çizimi olan bölümleri oyunun orijinal bir çizgide ilerlemesini sağlıyor. Genel olarak oynamaktan keyif aldığımız bir oyun olan Bloo Kid 2 bu kategoride oynayabileceği kaliteli bir oyun arayanların mutlaka denemesi gereken bir yapım.

6- Staying Together

Listemizdeki en orijinal oyunlar arasında yer alan Staying Together'da iki sevgiliyi zamanlı olarak kontrol etmemiz gerekiyor. Bu da oyunun benzersiz bir yapıya kavuşmasını sağlıyor.

Karakterlerden herhangi biri ne yazık ki tek başına yetersiz kalıyor ve ilerleyebilmek için diğerine ihtiyaç duyuyor. Özellikle kafa bulandıran bulmacalar ve bölüm tasarımları elimizdeki karakterleri akılcı bir şekilde kullanmamız konusunda bizi sürekli zorluyor. Başarılı olabilmek için tek bir yolumuz var o da mükemmel bir senkron ile hareket etmek ve organize olmak.

Platform oyunlarında görmeye alıştığımız engeller ve tuzaklar bu oyunda da mevcut. Bizi yolumuzdan alıkoymak için ellerinden geleni yapan bu engelleri ve tuzakları hızlı reflekslerimizle aşmalıyız.

Staying Together'da muhteşem görünen ve tamamı elle yapılmış olan bölümlerde mücadele ediyoruz. Grafik kalitesi olarak beklentilerimizi fazlasıyla karşılayan Staying Together platform oyunları aktegorisinde özel bir yeri hak ediyor.

7- Platform Panic

Platform kahramanlarının birbirlerine karşı olan kıyasıya mücadelesini konu alan Platform Panic'te amansız bir rekabete tanık oluyoruz ve en iyinin hangisi olacağını biz seçiyoruz!

Platform Panic'te son derece kolay kontrol edilen bir mekanizmaya yer verilmiş. Karakterlerimizi kontrol etmek için ekranda bulunan butonları kullanıyoruz. Oyundaki nihai amacımız ise tüm karakterleri açmak ve skor tablosunun lideri olmak. Oyun retro grafikler ve özel tasarım ses efektleriyle zenginleştirilmiş. Bu da ona özel bir hayran kitlesi yaratma konusunda yardımcı oluyor. Herkesin hoşuna gitmeyebilir fakat bu tarzı seven büyük bir kitle var.

Yukarıda değindiğimiz platform oyunlarına göre biraz daha durağan bir konu akışına sahip olan Platform Panic'te genel yapı aksiyon üzerine kurulu. Sizin için aksiyon hikayeden daha önemliyse Platform Panic'i denemenizi öneriyorum.

8- The Sleeping Prince

Listemizin son platform oyunu olan The Sleeping Prince farklı oyun dinamikleriyle öne çıkıyor. Uyuyan prensi ileri doğru fırlatarak ilerlediğimiz oyunda muhteşem bir fizik motoruna yer verilmiş.

Karakterlerin düşme efektleri, tepkimeler ve çarpma dinamikleri oynayanları fizik motoruna hayran bırakacak cinsten. Şeytani bir büyünün etkisi altında olan ve sürekli uyuyan prensin macerasına tanık olduğumuz oyunda zorlu bulmacaları çözmeye ve karşımıza çıkan düşmanları yenmeye çalışıyoruz. Maceramız süresince karşımıza ölümcül tuzaklar çıkıyor. Bize düşen görevse ne pahasına olursa olsun yol almak ve bu kötü büyünün etkisinden kurtulmak.

Giderek artan zorluk seviyesinde sunulan 40 bölüme sahip olan oyunda çevre tasarımları da gerçekten mükemmel görünüyor. Oyunun fantastik bir dünyada geçmesinin avantajını sonuna kadar kullanan yapımcılar adeta görsel bir şölen sunuyorlar.

YORUMLAR