iOS 9'un Beğenmediğiniz Özelliklerini Kapatın

iOS 9'un beğenmediğiniz özelliklerini kapatın.

iOS 9'un Beğenmediğiniz Özelliklerini Kapatın

Apple’ın yeni iPhone’larıyla birlikte önyüklü gelen mobil işletim sistemi iOS 9, dün akşam saatlerinde tüm iPhone ve iPad modellerine sunuldu. Yeni iOS sürümü ile birlikte yeni onlarca özellik geldi. Bu özelliklerden bazıları kullanım alışkanlarımızı değiştirecek şekilde karşımıza çıktı. Biz de herkesçe beğenilmeyecek yeni özelliklerin nasıl kapatılacağına ilişkin bir rehber yazı hazırlayalım dedik. İşte iOS 9’un muhtemelen sevmeyeceğiniz 7 özelliği ve düzeltilmesi.

iOS 9 güncellemesi yayınlanmadan dikkat çeken özelliklerini sizlerle paylaşmış, sonrasında da akşam saatlerinde cihazımıza indirip yükledikten sonra ilk bakışta dikkat çeken özellikleri paylaşmıştık. iOS 9 ile sunulan yenilikler çok sayıda ve harika nitelikte olsa da bu yeniliklere sıcak bakmayan Apple kullanıcıları da var. Bu noktada iOS 9’un eski alışkanlıklarınızı değiştiren yeniliklerini nasıl devre dışı bırakabileceğinizi gösteren bir yazı hazırlamak istedik. Lafı fazla uzatmadan iOS 9’da çoğumuzun hoşuna gitmeyecek özellikleri listelemeye geçiyorum.

Spotlight'ta Siri Önerilerini Kapatma:

Spotlight ve Siri, iOS 9’da bildiğiniz üzere harika bir ikililer. Soldan sağa çekerek ulaşabileceğiniz yeni arama ekranında dikkatinizi ilk Siri önerileri çekecektir. Bu alanda sık görüştüğünüz kişilerin listelenmesi, yeme – içme mekanlarının önerilmesi, sıklıkla kullandığınız uygulamaların çıkması gibi detayları görmek istemiyorsanız bu özelliği kapatmanın çok basit bir yolu var. Ayarlar – Genel Spotlight Arama menüsü altında bulunan “Siri Önerileri”ni devre dışı bıraktığınızda artık arama bölümünde Siri önerileri ile karşılaşmayacaksınız.

Klavye Küçük Harf Dizilimini Devre Dışı Bırakma:

iOS 9’u yüklediğinizde ilk dikkatinizi çekecek olan şeylerden birisi de sıklıkla kullandığınız klavye olacaktır. Klavye yeni iOS sürümünde küçük harf dizilimi ile karşımıza çıkıyor. Gözünüz tüm harflerin büyük olduğu dizilimi arıyorsa, Erişilebilirlik – Klavye menüsü altında bulunan “Küçük Harf Tuşlarını Göster”i devre dışı bırakmanız kafi olacaktır.

E-Postalarda Bulunan Kişiler Özelliğini Devre Dışı Bırakma:

iOS 9’da artık tüm e-postalarınız sorgusuz sualsiz taranıyor. Bunun sebebi bilinmeyen numaralardan aldığınız çağrıların e-postanızda yazıştığınız kişi olma ihtimalinin olabilmesi. Eğer e-posta ile iletişim kurduğunuz kişinin telefon numarası kayıtlıysa yazılım e-postalarınızı her an takip ettiğinden bu bilgiye anında hafızasına alıyor ve sonra o kişiden arama geldiğinde kişi rehberinize kayıtlı olmasa dahi kim olduğu çıkıyor. Tabii ki sistemin e-postalarınızı sürekli taramasını istemeyebilirsiniz. Bu noktada Ayarlar – E-posta, Kişiler ve Takvim yolunu izleyerek “E-postada Kişileri Bul”u kapatmanız yerinde olacaktır.

E-Postalarda Bulunan Etkinlikler Özelliğini Devre Dışı Bırakma:

iOS 9, e-postalarınızı sadece yazıştığınız kişileri ortaya çıkarmak için taramıyor; aynı zamanda etkinliklerinizi de gözden geçiriyor ve takviminize doğrudan ekliyor. E-posta veya takvimden etkinlik ekleme olayını kendiniz de yapabilirsiniz. “iOS 9, etkinliklerime dokunmasın, kendim eklerim” diyorsanız bunu Ayarlar – E-posta, Kişiler ve Takvimler” yolunu izleyerek “E-postada Etkinlik Bulundu” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırarak yapabilirsiniz.

Sallayarak Geri Almayı Devre Dışı Bırakma:

E-postayı silme gibi yanlışlıkla yaptığınız bir şeyi cihazı sallayarak geri alma özelliği iOS 9 ile gelen bir yenilik değil; daha önceki iOS sürümünde karşımıza çıkarılan bir yenilikti. Bu özellik artık iOS’un varsayılanı haline getirilmiş olacak ki iOS 9’da da karşımıza çıkıyor. iPhone’unuzu sallayarak işlemi geri alma gibi fantastik şeylere sıcak bakmıyorsanız, Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik menüsü altında bulunan “Geri Almak için Salla”yı kapalı konuma getirmeniz kafi.

Apple News ve Podcasts Uygulamalarını Gizleme:

iOS 9 ile birlikte bildiğiniz üzere Apple News altında Flipboard uygulamasına oldukça benzeyen bir haber uygulaması sunuldu. İlk olarak Amerika’daki Apple kullanıcılarına sunuldu. Apple Haberler uygulamasını görmek için bölge değişikliği yapmanıza gerek yok. Bildiğimiz haber okuma uygulamalarından farksız; sadece Apple imzasını taşıyor. Öte yandan Podcasts uygulamasını kullanan var mıdır bilmiyorum ama yeni iOS sürümünde yeniden tasarlanan Podcasts uygulaması sizleri karşılıyor. Bu iki uygulamayı hiç kullanmıyorsanız – şu an için – kaldırmanız mümkün değil ancak Ayarlar – Genel – Kısıtlamalar yolunu izleyerek her ikisini de devre dışı bırakabilirsiniz.

Kilit Ekranında Önerilen Ses - Müzik Uygulamasını Devre Dışı Bırakma:

iPhone’unuzla müzik dinlemeyi seviyorsanız, iOS 9 ile birlikte gelen bir yenilik olan kulaklığınızı takttığınız vakit veya iPhone’unuzu bir stereoya bağladığınız vakit kilit ekranında son kullandığınız müzik uygulamasının çıkması oldukça hoşunuza gidecektir. iPhone’unuzda müzik dinlemekten hoşlanmıyorsanız, Ayarlar – Uygulama ve iTunes Mağazası yolunu izleyerek “Kurulu Uygulamalar”ı kapatarak bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.

iOS 9'un Dikkat Çeken Özellikleri

YORUMLAR