iOS 7 İncelemesi

Dünyanın en popüler işletim sistemi iOS 7'yi inceledik.

iOS 7 İncelemesi

Dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olarak lanse edilen iOS 7, dün itibariyle yayınlandı. Altı beta sürüm ve Golden Master sürümün ardından beta sürecini tamamlayan iOS 7, şimdiye kadarki en kapsamlı iOS güncellemesi diyebiliriz. Yeniden tasarlanan simgeler, sistem kontrollerine hızlı erişim, yeni bildirim seçenekleri, uygulamaların otomatik güncellemesi, AirDrop dosya paylaşım servisi, hareketli duvar kağıtları iOS 7 ile gelen yeniliklerden ilk göze çarpanlar. Tabii ki yenilikler bunlarla sınırlı değil. Dün akşam saatlerinde indirilmeye açılan iOS 7 güncellemesini hemen Apple cihazımıza kurduk ve inceledik. Bakalım tepeden tırnağa yenilenen iOS 7, bizlere neler sunuyor?

Herşey Olabildiğince "Sade":

iOS 7 güncellemesini Apple cihazınıza kurduğunuzda ilk gözünüze çarpan yeni görünüm kazanmış simgeler olacaktır. Ana ekranınızda önceki iOS sürümlerine göre daha yumuşak, sade görünümlü simgeler sizi karşılıyor. Uygulama simgeleri ile beraber menülerin de sadeleştirildiğini görüyoruz. Kişileriniz, mesajlarınız, menüler.. Kısacası sadelik tüm cihazınızı kaplayacak. Bu yenilik kulağa hoş gelse de, Apple’ın sadelik oranını iyi ayarlayamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Gereğinden fazla sadeleştirilen simgelerin ana ekranda çok ta iyi durduğunu söylemeyeceğiz. Şimdi dilerseniz Ana Ekran ve Kilit Ekranındaki tasarım değişikliklerine kısaca göz atalım:

Ana ekran üzerine getirilen yenilikler simgelerle sınırlı değil. Eğer telefonunuzda arkaplana önem veriyorsanız sizin için iyi haberimiz var. Artık ana ekranınızı durağan resimler yerine animasyonlu duvar kağıtları ile süsleyebileceksiniz. Çeşitli renklerdeki hareketli duvar kağıtlarınıneklenmesi ile birlikte sabit duvar kağıtlarının sayısının azaltıldığı, yenilerinin eklendiği de gözümüzden kaçmadı. Duvar kağıtlarından söz etmişten iOS 7 ile gördüğümüz “Paralaks” efektinden kısaca bahsetmemiz gerekirse; Apple cihazınızı sağa, sola, yukarı veya aşağı çevirmeniz durumunda farkedeceğiniz bu efekt, üç boyut havası veriyor ve oldukça etkileyici. Yalnız bu özelliklerin cihazınızın bataryasına olumsuzkatkıda bulunduğunu söyleyelim. Dilerseniz paralaks efektiniGenel – Erişebilirlik – Hareketi Azalt(Açık konuma getirin.) yolunu izleyerek kapatabiliyorsunuz.

Simge ve duvar kağıtlarından bahsetmişken ana ekranda en çok kullanılan, Apple cihazımızdaki tüm verilere kolayca ulaşmanızı sağlayan Spotlight ta yeniliklerden nasibini almış. Artık ana ekrandayken –sola kaydırma yapmanıza gerek kalmadan- hafif bir aşağı kaydırma hareketiyle Spotlight’a erişmeniz mümkün. Bu hareketi ekranın en üstünden yapmamanız gerektiğini söylememize gerek yok sanırız. Zira Spotlight yerine yeni Bildirim Merkezini açabilirsiniz.

Ana ekrandan sonra dikkatinizi çekecek diğer bir yenilik te Kilit Ekranı tasarımı olacaktır. Yeniden tasarlanan kilit ekranı da sadelikten nasibini almış, kenarlıklar kaldırılmış. Artık Apple cihazınızın ekranının kilidini açmak için alttaki bölümü kullanmak yerine, parmağınızı ekranın herhangi bir yerinde soldan sağa kaydırarak açmanız mümkün. Bunun yanı sıra cihazınızı paraloyla koruyorsanız parola girme ekranın da tamamen değiştiğini göreceksiniz. Kilit ekranından ana ekrana geçiş efekti de oldukça etkileyici ve beğendiğimiz unsurlardan.

Daha Fazla Bildirim:

iOS 7 ile Apple cihazımıza gelen yeniliklerden en önemlileri diyebileceğiniz Bildirim Merkezi ve Denetim Merkezi. Ekranın en üstünden aşağıya doğru çekme hareketiyle açacağınız Bildirim Merkezi, Bugün, Tümü ve Cevapsız olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Bugün sekmesinden o günün tarihi, hava durumu, borsa bilgilerinin yanı sıra yaklaşan etkinliklerinizi görebiliyorsunuz. Tüm sekmesinde yeni gelen bildirimler, Cevapsız sekmesinde yeni gelen ancak henüz bakmadığınız bildirimler yer alıyor. Bildirim Merkezine dahil edeceğiniz ve etmeyeceğiniz uygulamaları yine Ayarlar – Bildirim Merkezi'nden seçmeniz mümkün. Bildirim Merkezi'nin rengi o an bulunduğunuz arkaplana göre değişiyor. Bildirim Merkezine cihazınız kilitli konumdayken de ulaşabiliyorsunuz. (Dilerseniz Ayarlar – Bildirim Merkezi – Kilit Ekranında Erişim bölümünden farklı şekilde ayarlayabilmeniz de mümkün.) Bildirim Merkezinin tek eksiğinin, sosyal ağlarda hızlı paylaşma özelliğinin kaldırılması olmuş. iOS 7 ile birlikte Bildirim Merkezinden yeni Tweet oluşturma mümkün değil. Ancak bunun önemli bir eksiklik olmadığını düşünüyoruz.

Tek Dokunuşla Ayarlara Erişin:

Bildirim Merkezinin yanı sıra Denetim Merkezi'nin de oldukça yararlı olduğunu belirtmemiz gerek. Ekranın en altından yukarı doğru kaydırma hareketiyle karşımıza çıkan Denetim Merkezi, ayarlar ekranına gitmeden telefonunuzun ayarlarını hızlıca değiştirme imkanı sunuyor. Bu bölümden Wi-Fi ve Bluetooth’u tek dokunuşla açıp kapatabilir, ekran parklaklığını ayarlayabilir, kamerayı açabilirsiniz. El feneri simgesine dokunarak Apple cihazınızı üçüncü parti uygulama yüklemeden el feneri olarak kullanabilirsiniz. Denetim Merkezinde yararlı kısayolların yanı sıra AirDrop uygulaması gözünüze çarpacak. iOS 7 ile gelen yeni uygulamalardan biri olan AirDrop ile fotoğraflarınızı, videolarınızı, resimlerinizi kısacası her şeyi Wi-Fi ve Bluetooth üzerinden güvenli şekilde paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliğini kullanabilmeniz için iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C, 5.nesil iPod Touch, 4.nesil iPad cihazlarından birine sahip olmanız gerekiyor. Unutmadan Denetim Merkezinin de kilit ekranından kullanılabilir olduğunu belirtelim. 

Yeni Çoklu Görev Yöneticisi:

iOS 7 ile birlikte Çoklu Görev Yöneticisinin (Multitasking) de yenilendiğini farkedeceksiniz. Görev yöneticisine home tuşuna iki kez hızlıca dokunarak ulaşabilirsiniz. Yenilenen çoklu görev yöneticisinde açık tüm uygulamalarınızı simgeleri ile birlikte yan yana sıralı şekilde görüyorsunuz. Dilediğiniz uygulamayı sonlandırmak için ise tek yapmanız gereken kapatacağınız uygulamanın üzerine gelip parmağınızı yukarı doğru hızlıca kaydırmanız. Bu özellik oldukça kullanışlı. Zira önceki iOS sürümlerinde herhangi bir uygulamayı sonlandırmak için kısa süre dokunmanız gerekiyordu. Bir telefonunuzda o an açık olan uygulama sayısı çoksa.. iOS 7’nin çoklu görev yöneticisindeki yenilik bununla sınırlı değil. Yeni görev yöneticisi sık kullandığınız uygulamaları otomatik olarak algılıyor ve başlatmadan önce içeriklerinizi yeniliyor. Bu durum cihazınızın pilini olumlu yönde etkiliyor. Akıllanan çoklu görev yöneticisi tüm uygulamaları tek seferde sonlandırma özelliği içermese de beğenimizi kazandı.

Fotoğraflara Instagram Dokunuşu:

Akıllı telefonlarımızda sıkça kullandığımız kamera ve fotoğraf işlevi de iOS 7 ile birlikte değişime uğrayan bölümlerden. Kamera uygulamasında video, fotoğraf ve panoramanın haricinde Instagram’dan aşina olduğumuz “kare” modu bulunuyor. Parmağınızı ekranın herhangi bir yerinde sola veya sağa sürükleyerek çekim modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Uygulamanın sağ altında bulunan üç renkli simgeye dokunarak fotoğraflarınıza çekim öncesi çeşitli filtreler uygulamanız mümkün. Dokuz farklı filtre seçeneği yer almakta. Fotoğraflarınızı çekim sonrasında düzenleyebiliyorsunuz. Düzenleme seçenekleri arasında döndürme, otomatik iyileştirme, filtreleme, kırmızı göz düzeltme ve kırpma bulunuyor. Apple cihazınızdaki hazır fotoğraflar üzerinde de düzenleme yapmanız mümkün. Kamera uygulamasının üst bölümünde ise HDR modunu ve flaşı açıp kapamanızı, arka / ön kamera geçişi yapmanızı sağlayan butonlar işinizi oldukça kolaylaştırıyor.

Asistan Siri, Artık Daha Akıllı:

Akıllı asistanımız Siri.. iOS 5 ile birlikte kullanmaya başladığımız Siri, ülkemizde yaygın olarak kullanılmasa da birtakım yeni özellikler kazandığını söylemeden geçmek olmaz. iOS 7 ile birlikte Siri artık telefonunuzun ayarlarını değiştirebiliyor. Twitter ve Facebook entegrasyonu sayesinde uygulamaları açmadan durumunuzu güncelleyebiliyorsunuz. Siri oldukça akıllı. Siri’nin desteklediği onlarca dil arasında (Çince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece) Türkçe’nin hala olmaması sebebiyle ve şarja olumsuz etkisi yönünden bizden eksi puan alıyor.

Mağazaya Yeni Seçenkler:

App Store (Uygulama Mağazası) da iOS 7 ile birlikte ufak ta olsa değişime uğramış. Tasarım değişikliğinin yanı sıra yeni seçeneklerin eklendiği görüyoruz. Yakınımda sekmesinde bulunduğunuz konumdaki Apple cihaz sahiplerinin kullandıkları popüler uygulamaları, Çocuk kategorisi sayesinde çocuğunuza yaşına uygun en iyi uygulamaları görebiliyorsunuz. App Store’daki en önemli değişiklik uygulama güncellemeleri üzerine olmuş. Artık uygulamalarınız sessiz sedasız otomatik olarak güncelleniyor.

Safari de Yenilendi:

Apple cihazları ile birlikte önyüklü gelen Safari’nin büyük değişime uğradığını farkedeceksiniz. Adres çubuğunu hem site adresi girmek hem de arama yapmak için kullanıyorsunuz. Ekranın orta bölümündeki + simgesinden yeni sekme açtığınızda adres bölümünün altında yer imlerine eklediğiniz siteler bulunuyor. Adres kutucuğuna istediğiniz terimi yazarak aratma veya doğrudan siteye gitme şansına sahipsiniz. Sekme görünümleri de farklılaşmış. Artık açık tüm sekmeleri rahatlıkla görebiliyorsunuz. Sol alt tarafa konumlandırılmış Özel butonu, iz bırakmadan internette gezinebilirsiniz. Yenilenen Safari’nin sayfaları biraz daha hızlı yüklediğini belirtelim. Bunun haricinde iCloud Keychain (Ayarlar - Safari - Paralolar/Otomatik Doldurma) özelliğini kullanarak parolalarınızı, kredi kartı numaralarınızı kaydedebiliyorsunuz. Böylece alış veriş yapacağınız zaman tüm kişisel bilgilerinizi Safari’nin otomatik olarak girmesini sağlıyorsunuz.

Daha Az Klasör Daha Fazla Uygulama:

Apple cihazınızda çok fazla uygulama barındırıyorsanız size güzel haberlerimiz var. Uygulamalarınızı kategorilendirmek için kullandığınız klasörlerdeki uygulama sınırı kaldırılmış. Artık klasörlere sınırsız sayıda uygulama taşıyabiliyorsunuz. Böylelikle onlarca klasör oluşturmanız gerekmeyecek. Klasörler için uygulanan diğer bir yenilik ise klasörlerin küçük görünümden büyük görünüme geçmesi olmuş. Herhangi bir klasöre dokunduğunuzda o klasör tüm ekranı kaplıyor. Klasör içerisindeki uygulamaları daha rahat düzenleyebiliyorsunuz.

Performans / Pil Tüketimi:

iOS 7 güncellemesini kurup kurmama arasında kalmamızı etkileyen en önemli faktörlerden birisi de yeni iOS’un cihazın bataryasına etkisiydi. Güncellemeyi iPhone 5 cihazımıza kurduk ve iOS 7’nin şu haliyle önceki iOS sürümlerine göre pili daha hızlı tükettiğini gördük. Paralaks efektinin, animasyonlu duvar kağıtlarının pili büyük oranda etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Performans konusunda ise iPhone 5’de geçişlerde, uygulama açılışlarında vs. hiçbir sorun yaşamadık. Önceki iOS sürümüne göre daha akıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Apple Cihazınız iOS 7 ile Ne Kadar Uyumlu?

iOS 7’de gözümüze çarpan yeniliklerden kısaca bahsettik. Peki mevcut Apple cihazınızla iOS 7’nin hangi özelliklerini kullanıp hangilerini kullanamacağınızı biliyor musunuz?

Panorama: iPhone 4S, iPhone 5 ve 5.nesil iPod touch aygıtlarından birine sahipseniz bu özelliği kullanabilirsiniz.
Kamera uygulamasındaki filtreler: iPhone 4S, iPhone 5 ve 5.nesil iPod touch ve iPad mini aygıtlarından birine sahipseniz bu özelliği kullanabilirsiniz.
AirDrop: 4.nesil iPad ve iPad mini, 5.nesil iPhone ve iPod touch aygıtlarından birine sahipseniz bu özelliği kullanabilirsiniz.

iOS 7'ye Geçmeli miyim?

iOS 7’nin Artıları:

• Artırılmış güvenlik, Bildirim ve Denetim Merkezi, Uygulamaların Otomatik Güncellenmesi, Hareketli Duvar Kağıtları, Airdrop, Numara Engelleme, Yeni ve canlı sesler, Geçiş animasyonu

iOS 7’nin Eksileri:

• Pil tüketimi, Simge tasarımları, Siri (Türkçe dil desteği yok.), iTunes Radio (Henüz Türkiye’yi desteklemiyor.)

Baştan aşağı yenilenen iOS 7’nin neredeyse eksiği yok diyebiliriz. Henüz iOS 7 kurulumunu gerçekleştirmediyseniz veya ilk kez iOS güncellemesi yapacaksanız sağlıklı kurulum adına "iOS 7 Nasıl Yükleniradlı blog yazımızı inceleyebilir, iOS 7 hakkındaki soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.

iOS 7 ile Birlikte Gelen Panoramik ve Animasyonlu Duvar Kağıtları
YAZILIM

iOS 7 ile Birlikte Gelen Panoramik ve Animasyonlu Duvar Kağıtları

Apple'un yeni işletim sistemi iOS 7 ile birlikte gelen panoramik ve animasyonlu duvar kağıtlarının iPhone 5 üzerindeki görünümü içeren video yayınlandı.

YORUMLAR