İlk Kez Android Telefon Alanların Dikkat Etmesi Gereken 9 Önemli Husus

Seçmek bir kenara, aldığınız Android telefonla ilk olarak ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

İlk Kez Android Telefon Alanların Dikkat Etmesi Gereken 9 Önemli Husus

Akıllı telefon almak kolay değil. Cebinize yeterli parayı koymak yetmiyor. Nasıl bir telefon alacağınız ve bu telefonla neler yapmak istediğinizi bilmeniz de çok önemli. Ancak çarşı – pazar karışmış vaziyette. O kadar çok çeşit var ki, ne alacağınızı bulmakta zorlanmanız işten bile değil. Seçmek bir kenara, aldığınız Android telefonla ilk olarak ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Ben size hangi telefonu alıp almamanız konusunda size yardımcı olmayacağım. Bu tamamen sizin kararınız. Ancak Android bir cihaz sahibi olduğunuzda yapmamanız gereken belki biraz kararınızda etkili olabilir. Yeni bir telefon aldığınızda etraftan birçok tavsiye ve öneri alabilirsiniz. Bu durum telefonunuzun özelliklerini çok tanıyamadan sizi yanlış şeyler yapmanıza yol açabilir. Oysa yeni bir cihaz aldığınızda yapmanız gerekenler herkesi dinlemek değil. Aşağıdaki rehber, size ilk Android telefonunuzla yapmamanız gerekenlerin kısa bir özetini sunuyor.

Güncelleme alamayan cihazlardan uzak durun

Android işletim sistemi kendisini her sene güncelliyor. Ancak biliyor ve tecrübe ediyoruz ki, bu güncellemeler ülkeden ülkeye ve cihazdan cihaza değişiyor. Bazı markaların ne zaman güncelleme alabileceği net olarak belli olurken, bazı cihazların güncellemeleri muallakta kalabiliyor. Cihazınızı seçerken geçmişe ve geleceğe yönelik güncelleme davranışlarını dikkatle incelemeniz son derece akıllı bir tutum olabilir. Diğer taraftan Android işletim sisteminden öte cihazların kendi arayüzlerini ve uygulamalarını da güncellemesi söz konusu. Bu güncellemeler güvenlik, kullanım kolaylığı gibi "özellik güncellemelerinden" oluşabiliyorlar. Satın alacağınız cihazın bu tip güncellemeleri de göreceğinden emin olun.

Google Play Store’dan başka yerden uygulama yüklemeyin

Elbette Android telefonların uygulamalara son derece açık olan arayüzü sayesinde istediğimiz uygulamaları telefonunuza kurmanız keyifli bir şey. Ancak üçüncü parti uygulama indirme sitelerine pek prim vermemeniz gerekiyor. Bu tip siteler eğer sizi Google Play’e yönlendirmiyorsa, uygulamanın güncel olmaması ve güvenlik kriterlerinden geçer not almamış olması söz konusu olabiliyor. Android işletim sisteminin kırılgan bir sistem olduğu gerçeğini kabul ederek bir Android cihaz alıyorsanız Google Play Store’u sürekli kullanmanız sizin ve telefonunuzun güvenliği için faydalı olacaktır.

İyice araştırmadan hiçbir uygulamayı yüklemeyin

Uygulamalar sizden bazı izinler isterler. Bu uygulamayı yüklerken özel bir bildirim sayfasıyla bunu size bildiriler. Bu bildirimleri dikkatle okuyun. Sizden ne tür izinler istediğinden emin olmanız kişisel bilgilerinizi afişe etmemek adına önemli olabilir. Diğer taraftan popüler ve güvenilir uygulamalardan vazgeçmemek de önemli. Google Play Store’de milyonlarca uygulama var Ancak bunların arasından sıyrılmayı başarmış, yorum kanallarında hakkında olumlu eleştirilmiş almış, yüksek puanlı uygulamaları tercih etmek her zaman daha güvenli oluyor. Diğer yandan seçtiğiniz uygulama ile ilgili internet araştırması da yapabilir ve kendinizi daha fazla garantiye alabilirsiniz.

Mutlaka güvenlik uygulamaları edinin

Bir kilit ekranınız olmalı. Bu ekranın bir PIN numarası, şifresi ya da şekilsen giriş parolası da bulunmalı. Telefonunuzu kaybettiğinizde nerede olduğunu sorgulayabilecek yazılımlar kullanın. Böyle web üzerinden telefonunuzu kontrole etme olanağına sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra virüs ve benzeri tehditlere karşı yazılımları da edinmeniz son derece faydalı olacaktır.

Kişi listenizi telefonda tutmayın

Eğer bir Google hesabınız varsa kişi listenizi e-posta adresiniz altında saklamanız hem güvenliğiniz hem de gelecekte güncelleme yaparken yedeğinin olduğunu bilmeniz açısından önemli. Google hesaplarında bulut sunucularda saklanan her türlü bilginizin bir değişiklik ya da aksilik anında güvende olduğunu bilmeniz içinizi rahatlatacaktır. Gmail, Google Photos veya Google Drive yedekleme için son derece güvenli olanaklar sunabiliyor. Android kullanıyorsanız telefonunuzda doküman, adres, resim, video barındırmanıza hiç gerek yok. Gmail hesabınız zaten siz yeni bir telefon kaydederken size e-posta adresiniz alında depolanmasını isteyip istemediğinizi soruyor. Bunu kabul edin.

Facebook uygulamaları yüklemeyin

Facebook uygulaması internet paketinizi ve bataryanızı son derece umarsızca tüketiyor. Facebook kullanıyorsanız bunu cihazınıza kuracağınız Chrome tarayıcı üzerinden yapabilirsiniz. Facebook uygulamasına pek yüz vermeyin. Eğer telefonunuzu ve bataryanızı yormadan bildirim almak istiyorsanız, Facebook sayfanızı ve bildirimlerinizi cihazı çok yormadan takip edebilen Metal ya da Tinfoil gibi uygulamaları deneyebilirsiniz.

Uygulama kapatan ya da batarya güçlendiren uygulamalar kullanmayın

Bilinenin aksine Android telefonlarda arkada çalışan uygulamaları kapatan programlar hiçbir işe yaramıyor. Çoğunlukla arkada çalışan uygulamaların bataryayı korumak için yaptığını iddia eden bu tip yazılımlar çok da doğruyu söylemiyorlar. Android işletim sistemi uygulamaları son derece dikkatli kontrol edebilen bir altyapıya sahip. Arkada neyin çalışacağını, ne zaman çalışacağını kendi başına başarılı bir algoritmayla takip ediyor. Batarya sorunları yaşıyorsanız hangi uygulamaların bataryanızı tükettiğini bulup onlardan kurtulmanız daha faydalı olabilir. Bu uygulamaların başında da Facebook geldiğini unutmayın.

Uygulamaları kapatırken dikkat edin

Arkada açık olan uygulamaları kapatırken bunların çoğunun Android tarafından tekrar açıldığını unutmayın. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Android’in bellek çalışma sistemi oldukça farklı. Bazı uygulamaları kapatmanız, işletim sistemi tarafından siz kapatır kapatmaz yeniden açılmasını zorunlu kılabiliyor. Bu da batarya ve RAM sarfiyatı anlamına geliyor. Bu yüzden Android işletim sistemindeki açık uygulamalar sekmesindeki uygulamaların hepsini kapatmanızın bir manası yok.

Ne yaptığınızdan emin değilseniz Root yapmayın

Root yapmak dillerde çok dolaşan bir işlem tanımı. Ancak sizin için hiçbir anlam ifade etmiyor ancak kendinizi biraz fikir sahibi hissediyorsanız bundan uzak durmalısınız. Çünkü Android telefonlara Root atmak gayet ciddi bir işlem ve fikirden çok bilgiye ihtiyacınız oluyor. Android Root İşlemi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey makalemizi mutlaka okuyun

 Piyasada Sizce Kaç Android Cihaz Var?

Kaybolan Android Telefon Nasıl Bulunur?

Son Bir Yılda Türkiye'nin Gönlünde Taht Kuran 7 Akıllı Cihaz

YORUMLAR