Hızlı Okumanın 15 Faydası ve Instapaper'ın Speed Reader Uygulaması

Instapaper‘ın yeni hızlı okuma özelliği Speed Reader, üç kata kadar daha hızlı okuma yapmamızı sağlıyor.

Hızlı Okumanın 15 Faydası ve Instapaper'ın Speed Reader Uygulaması

Bilgi ihtiyacınızı internetten karşılayan bir kullanıcıysanız, büyük olasılıkla tarayıcınızın geçmişinin dolup taşmasına ve hala bakmadığınız adres sekmeleri arasında ‘ben burada ne arıyordum’ demeye alışmışsınızdır. Ancak incelemek istediğiniz web sayfalarına ayıracak vaktinizin kalmaması, o sayfaları tekrar bulabilmek için harcadığınız çaba sizi yoruyor ve konsantrasyonunuzu bozuyorsa, Instapaper kullanın. Hatta yeni gelen Instapaper Speed Reader  ‘hızlı okuma’ özelliği ile daha fazla araştırma yapmaya da vakit ayırabilirsiniz. ‘Peki, neden durduk yere hızlı okuyayım ki?’ diye soruyorsanız işte cevabı;

Okumak, hayatı boyunca birçok eğitim süreci geçiren insanoğlu için en kolay ve en etkili öğrenme yolu oldu. Üstelik de okul periyotları ile sınırlı değil ve her gün tekrar edilen keyifli bir öğrenme metodu. Okumak pek çok anlamda kendimizi ifade edebilmemizi geliştiren ve kelime haznemize de önemli katkıda bulunan bir aktivite. Kelime haznesi geniş insanlar daha öz güvenli iletişim kurarlar ve topluluklar tarafından dinlenme oranları hep daha fazladır.

Bu özellikleri hızlı okuyarak kazanmak daha kolay ve daha etkili. Çünkü hızlı okumak;

1-Bizi okuma yanlışlarından kurtarıyor.

2-Beyini iki yönlü kullanmamızı sağlayarak zihinsel potansiyeli artırıyor.

3-Dikkat ve odaklanma süresini yüzde 50 oranında yükseltiyor.

4-Bellek kapasitemizi geliştiriyor.

5-Okumayı, öğrenmeyi hatta ders çalışmayı bile zevkli bir hale getiriyor.

6-Göz kasları ve görme kabiliyeti geliştiği için gözler okurken yorulmuyor.

7-Stresi azaltıyor, rahatlama veriyor.

8-Zamanı daha verimli kullanmayı ve az zamanda daha çok şey öğrenmemize katkı sağlıyor.

9-Zihni geliştirerek bizi tembellikten kurtarıyor.

10-Okunanı anlama – hatırlama gücünü kuvvetlendiriyor.

11-Bireysel ve toplum içinde diyalog ve hitap kalitesini artırıyor.

12-Karar verme ve hayal etme yeteneğini geliştiriyor, canlandırıyor.

13-Eğitim ve meslek hayatında daha başarılı kılıyor. Sınav ya da toplantılarda zaman problemini ortadan kaldırıyor.

14-Okumadan hiçbir evraka imza atmamayı sağlar.

15-Sonuncusu ve en önemlisi, her yazının aynı amaçla okunmadığını ve aynı hızda okunamayacağı mantığını kurmamızı sağlar ve böylelikle esnek okuyucu olabilmemize fırsat verir.

Instapaper Speed Reader neler sunuyor?

Bütün bu avantajları size sunabilen verimli okuma araçlarından biri olan Instapaper‘ın yeni hızlı okuma özelliği Speed Reader'da, üç kata kadar daha hızlı okuma yapmamızı sağlıyor.

Instapaper'ın iOS uygulamasında ve web üzerinden de kullanılabilen bu faydalı yeniliği, okuma metni kelimelerini tek tek önümüze getiriyor. Bu sayede beynimiz kelimelere sırayla odaklandığı için aynı metni daha kısa sürede okuyabilmemizi sağlıyor. Instapaper’ın hızlı okuma eklentisinin eğlenceli bir yanı da var, metnin sonunda kendi kendinizle yarışmanız için size bazı istatistikler çıkarıyor. Okuma sürelerinizi karşılaştırıyor ve dakikada kaç kelimeyle kendi rekorunuzu kırıp kırmadığınızı bildiriyor.

Diğer yandan Instapaper kullanırken okuma hızını dakikada 250 kelime ile 650 kelime arasında belirleyebiliyor, böylece kendi sınırlarınızı da çizebiliyorsunuz. Ücretli üyeler için sınırsız olan bu özellik, ücretsiz üyelikler elbette sınırlı. Sadece 10 makale izniniz var. Bu sınırlama durumunun kullanıcılar için hüsran yarattığı gerçeği ile bu tip faydalı uygulamaların ve sağduyulu uygulama geliştiricilerinin artık yüzleşmesi lazım. Ancak 'internette bilgi arayan, parasını versin öyle arasın' mantığı biraz sert kaçıyor. Belki sınırlar kaldırılıp, reklam yoluyla uygulamanın para kazanabilmesi için bir yöntem uygulanabilir. 

Yine de Instapaper Speed Reader bilgiyi hızlı kavramak, anlamak ve unutmamak adına kullanılabilecek bir uygulama olarak öne çıkıyor. 

Android İçin En İyi Twitter Uygulamaları

Google Translate ile Sesli Çeviri Nasıl Yapılır?

Kişilerinizi Daha Kolay Yönetmeniz İçin 10 Android Uygulaması

YORUMLAR