Her İşi Robotlar Yapacaksa Biz Ne Yapacağız?

İnsanların yaptığı hangi işleri robotlar da yapabilir diye düşündünüz mü? İşte merakınızı giderecek cevaplar.

Her İşi Robotlar Yapacaksa Biz Ne Yapacağız?

Bir ara evden çıktığınızda, yolda dolaşırken etrafınıza dikkatle bakın. İnsanların harıl harıl çalıştığı yerler göreceksiniz. Peki, bu şekilde dolaşırken, insanların yaptığı "hangi işleri robotlar da yapabilir" diye düşündünüz mü hiç? İşte merakınızı giderecek cevaplar.

Bindiğiniz toplu taşıma aracını bir robot kullanabilir mi? Alışveriş yaptığınız mağazada robotlar size hizmet verebilir mi? Gittiğiniz bir lokantada robotlardan servis görebilir misiniz?

Bunlar asla boş sorular değil. Cevaplarını hemen veriyoruz. 

Temizlik işleri

Evlerde kullanılan pek çok dip köşe temizlik aracı artık neredeyse tamamen otomatik oldu bile. Artık sıra daha detaylı temizlik yapabilen makinelere geldi. 2015 yılında evimizin temizliğin üstlenebilecek son derece modern cihazlarla karşılaşmamız sürpriz olmayacak. Bu cihazların akıllı telefonlarımızdan da izlenerek kontrol edilebileceği fikri de uzak değil. 

Öğretmen

Belli konularda, belli seviyeye kadar insanlardan öğrenim görme devri yavaş yavaş kapanıyor. Her ne kadar robot öğretmen düşüncesi biraz “garip” gelse de bunun örneklerine Japonya’da ilk ve ortaokullarda rastlıyoruz. 2015 yılında Avrupa ülkelerinde de benzer programların başlaması planlanıyor.

Sporcu

Belki tamamen sporu robotlara emanet etmek iyi bir fikir değil. Ancak “robotlar ligi” gibi bazı denemelere rastlayacağımız kesin. Öte yandan sabit noktalarda duran sporcuların ileri alana çekilebilmesi için Amerikan Beyzbol liginde “vurucu” noktaları için robot sporcu denemeleri mevcut. Aşağıda videosunu izleyebilirsiniz. 

Hastane çalışanı – hemşire

Hasta bakıcılık ve hemşirelik gibi pek çok medikal konuda, robotların faydası 2015 yılında kesinlikle hissedilecek. Özellikle hemşirelik son derece yorucu ve uzun iş saatleri gerektiren bir iş kolu. Hastaların odalrını değiştirmek, onlara saatlik bakımlarını sağlamak için elektronik-mekanik yardımcılara ihtiyaç duyulabiliyor. 

Satış, tanıtım ve tezgahtar robotlar

Robotların kapı kapı ürün tanıtıp satış yapmalarını henüz beklemiyoruz. Ancak alışveriş merkezlerinde tüketicinin arasına karışıp ürün tanıtan, onları dükkanlara yönlendiren robotların varlığı yeni bir şey değil. 2015 yılında birçok firma bu tür müşteri karşılayan robota sahip olacak. Bu robotlar AVM’lerde dolaşarak sizi satışa yönlendirebilecekler. Alışveriş yaparken peşinizde bir robotun dolanıyor olması ne kadar sevimli olur bilemiyoruz ama gidiş bu yönde. 

Öte yandan kasiyerlerin ve tezgahtarların yerini de robotların alması planlanıyor. Tüketimde insan insana iletişim faktörü çok önemli olsa da, bizi bekleyen robotik sürprizlerin neler olacağını henüz kestiremiyoruz. 

Aktör

Aktörlerin yerin robotların aldığı filmler neredeyse yok gibi. Fransa’da Franz Kafka’nın Dönüşüm isimli romanından uyarlanan tiyatro oyununda oynayan Repliee S1 belki türünün tek örneği. Oyunun büyük bir kısmı bu robot kullanılarak gerçekleştirildi. Buradan izleyebilirsiniz.

Pilot

Oto pilot terimi zaten bir şeylerin son derece otomatik gittiğine dair bir işaret veriyordu. Ancak uçağın oto pilota geçip geçmemesi hakkında verilmesi gereken kararın insanlardan alınarak robotlara verilmesi, durumu daha karışık hale getiriyor. Buradaki yeni terimimiz PiBot, pilot robotlar yakında uçuşlarda bize hizmet etmek üzere eğitilmeye başlandı bile

Örnekler bu kadarla sınırlı kalmıyor tabi. Ancak düşündürücü olan şu ki; bu kadar işi robotlar yapacaksa insanlar ne yapacak, eğitim almayacaklar mı, bir konuda uzman olamayacaklar mı? Bunun cevabı henüz verilmiş değil. 

Büyüleyici Robot Dünyası

Robot Maymunun Robotİnsana Evrimi

Yılan Robot

Yapay Zeka Ne Değildir?

Yapay Zeka İnsanlığın Sonunu Getirebilir

YORUMLAR