Hangisi Önce Geliyor, Kariyer mi Yoksa Hayat Tecrübesi mi?

Kariyer planlamak için ciddi adımlar atılması gerekiyor. Nasıl bir iş yapacağınıza, kariyerinizin ne olacağına karar vermek için ise bazı püf noktalarına ihtiyacınız olabilir.

Hangisi Önce Geliyor, Kariyer mi Yoksa Hayat Tecrübesi mi?

İnsan genç olduğu zaman, dünyanın ileride ne kadar ciddi bir yer olabileceği hakkında sadece kulaktan dolma bilgilere sahip oluyor. Bütün bunlara kulak asmayıp, aslında hayatın fırsatlarla dolu olduğu yanılgısına düşebiliyor. Oysa kariyer planlamak için ciddi adımlar atılması gerekiyor. Nasıl bir iş yapacağınıza, kariyerinizin ne olacağına karar vermek için ise bazı püf noktalarına ihtiyacınız olabilir. 

Gelecekte ne olacağını kestirmek ya da buna karar vermek, lise sıralarından itibaren başlayarak içimizde giderek büyüyen bir soru. Neye karar verirseniz verin, aşılması gereken türlü engellerle karşılaşmak durumunda kalacaksınız. İyi bir kariyer sahibi olabilmek için yüksek eğitimin şart olduğunu düşünecek olursak, ülkemiz üniversite eğitim mekanikleri bile geleceğiniz için bir sorun teşkil edebiliyor.

Geleceği görmeniz mümkün değil

Genç yaşlarda birçok mesleğe gönül verip doktor, avukat, mühendis olmak isteyenlerin yüzde kaçı bunu başarabiliyor? Geleceği şekillendirmek çok mümkün olamıyor. Hayat ne kadar plan yaparsak yapalım kendi doğrultusunda önümüze başka fırsatlar ya da engeller çıkarabiliyor. Her şey kişinin geleceği için yaptığı seçimlerle ilgili. Karar verdiğiniz meslek için çabaladığınız süreç içinde, bu mesleği seçmenizin doğru ya da yanlış olduğunu bile ancak mesleğe başladıktan sonra öğrenebiliyorsunuz. 

Burada yapılması gereken en önemli şey asla geleceğe odaklanmamak. Şu anda yaptığınız ne ise onu doğru yapmaya çalışmak. Okuyun, öğrenin, icat edin işe yarasın yaramasın yaratıcı olmaya bakın. Bolca arkadaş edinin tecrübe ve bilgi paylaşın. Tüm bugün yaptıklarınız geleceğinizle ilgili emniyet supapları olacak. Bugün kazandığınız her tecrübe, gözü kapalı teorik bir geleceğe hazırlanmaktan çok daha iyi sonuçlar doğurur. 

Rahatsız olmaya kendinizi alıştırın

Rahatsız durumlar karşısında soğukkanlılığı korumak çok önemli. Hayatınızda iyi şeyler olacaksa bunlar hiç kolay gerçekleşmeyecekler. Buna hazırlıklı olun. Zorluklardan kaçarak ya da onları öteleyerek bir sonuca ulaşmak mümkün olmuyor. Hayatta çözmeniz gereken tüm problemler rahatsızlık yaratacaklar, buna hazırlıklı olmak onları yok saymaktan çok daha net sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Rahatsızlar her zaman olacak, yeter ki bunun farkında olun.

 

Belirsizlikler hep yanınızda

Bugün sermaye bularak bir işe başlarken türlü analizler ve hesaplar yapabilirsiniz. Ancak maalesef bunlar kağıt üzerinde olan stratejiler, çünkü hayat belirsizdir. Bu belirsizliklerin üzerine tek bir planla gitmemelisiniz ve o meşhur “B” planlarından birkaç tane edinmelisiniz. Belirsizliklerden korkmak veya yok saymak yerine onların hayatın ta kendisi olduğunu bilmek, sizi her zaman güçlü kılacak ve alternatifler üretebilmenize yardımcı olacak.

Şöyle düşünün; belirsizlikler kendi zihninizde çeşitli farklı yol haritaları çizmenize olanak sağlarlar. Böylelikle çok fazla seçeneğe sahip olarak daha ayakları yere basan stratejiler izleyebilirsiniz. Her olasılığı düşünmek belki mümkün olmaz, ama olasılık düşünme pratiğine sahip olmak başka bir avantaj. 

Dikkatiniz dağılabilir ve yavaşlayabilirsiniz; hazır olun

Sadece kendi sorunlarınızla değil sizinle bağlantısı olsun olmasın pek çok yan etki hayatınız için alacağınız kararları ve gerçekleştirmeniz için yapacağınız eylemleri engelleyebilir. Bu engeller planlarınızın gecikmesi yol açabilir. Ancak rahatsızlıklara ve belirsizliklere karşı zaten hazırlıklı olmaya da çalışıyorsunuz.

Bu yüzden bunların etrafından geçmek ya da, çözümleyerek ilerlemek için vereceğiniz kararların sonuçlarını dikkatlice hesaplamanız gerekecek. Rahatsız durumları çözümlemek ve onlarla bir şekilde barışık olabilmek sizi bu tür gecikmelere karşı da bir adım öne çıkarabilir. 

Kendinizi kendinizle kandırmayın

Çoğu insan grçekte korkunun bizi kontrol ettiğine inanmaz. Ancak hayat denilen süreç aslında bir endişeler yumağından ibaret. Önümüze engeller çıkmadan bu korkuyu anlayabilmemiz çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Ancak düşünün; ne gibi korkularınız olabilir, onlardan kurtulmak için nasıl planlar yapabilirsiniz. Cevabı aklınıza hemen gelmez ama endişelerinizin büyümesi de sizi zayıf kılmaya devam eder. Bu noktada kendinize yalan söylemeyin. Bu hayata karşı yapacağınız en büyük hata olur. Zihin zor koşullarda her zaman kolay çıkışlar aramaya koşullanır, bunu kendinizi kendinize doğru tanıtarak aşabilirsiniz.

Zihninizin nasıl işlediğini anlamaya çalışın. Bunun en iyi yöntemi kendinize zaman ayırmaktan geçiyor. Hayatta kendi kendinize bir şeyler üretebiliyor olmak size çok fazla öz güven kazandırır. Ne kadar genç olursanız olun bir şeyler üretebiliyor olmak hem zihninizi hem de yaratıcılığınız için iyi bir egzersiz olacak. 

Bir iş bulun, bir kazancınız olsun ve biriktirin

Ufak, yarı zamanlı sevdiğiniz işlerde çalışmak tecrübelerinizi artırır. Sevebileceğiniz işlerin bir listesini çıkarın. Bu işlerle ilgili araştırma yapın. Tam zamanlı olmak zorunda değil, kendi zamanınızı kendiniz kontrol edin. Severek, benimseyerek yaptığınız bir işten kazanacağınız para çok değerli gelecek. Paranın değerini ve onu biriktirmenin zevkini yaşayacaksınız.  İnsanın kendi iş gücüyle kazandığı para, meblağ ne olursa olsun her zaman en değerli kazançtır. 

İnsanların güvenini kazanın

Geleceğe hazırlanırken yapmanız gereken en önemli şey bu. Kimsenin tanımadığı ve kimsenin güvenmediği biri olmayın. Arkadaşlarınızla seviyeli ve karşılıklı saygı çerçevesinde olmanız gerekiyor. Bu elbette herkesle soğuk bir ilişkiniz olsun anlamında algılanmasın. Ancak çabuk şımaran ilişkiler, zaman içinde güven alt yapısını da kaybederler. Yeni arkadaşlıklar kurarken ön yargılı olmamak, arkadaşlığı basamak basamak geliştirmek, geleceğe yönelik  çok sağlam bağlar oluturabilir. 

LinkedIn Job Search İle İş Parmaklarınızın Ucunda

YORUMLAR