AMD vs Intel: Hangi İşlemciyi Satın Almalısınız?

AMD mi, Intel mi? Bu soru, uzun yıllardır bilgisayar kullanıcıları tarafından en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, hangi marka daha iyi?

AMD mi, Intel mi? Teknoloji meraklılarının yıllardır tartıştığı ve muhtemelen kesin bir sonuca varamayacağımız bu soru, şu sıralar pek çok kişinin aklını kurcalıyor gibi gözüküyor. Peki, iki marka arasında kararsız kaldıysanız hangisini tercih etmelisiniz?

AMD mi, İntel mi: Performans Karşılaştırması

Öncelikle bu rehberimizin temelde ana akım masaüstü bilgisayarlara odaklandığını unutmayın. Her iki marka mobil ve sunucu odaklı çözümler de sunuyor. Sunucu ve iş istasyonu odaklı çözümler genellikle çok daha pahalıdır ve çoğu tüketici için gerekli değillerdir.

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?
TEKNOLOJİ

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

RAM nedir ve ROM nedir? İkisi de birbirine benzer iki terim gibi görünüyor olsa da aralarında büyük farklar vardır.

Geçmişte AMD işlemciler, yalnızca bütçe ve giriş seviyesi segmentlerinde en iyi seçenekti fakat bu durum AMD Ryzen 3000 ve Ryzen 5000 serisi ile birlikte değişti. Günümüzde AMD, performans konusunda Intel ile çok ciddi bir şekilde rekabet ediyor ve hatta bazı konularda Intel’i geride bırakıyor.

Intel işlemcileri çok uzun bir süre boyunca AMD işlemcilerinin önündeydi fakat AMD Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X ve Ryzen 5 5600X işlemcilerinin piyasaya sürülmesi ile birlikte manzara değişti. Ryzen 5000 serisi oyun, uygulama ve güç tüketimi konularında sunduğu yüksek performans ile dikkat çekiyor.

Intel’in Alder Lake işlemcileri önemli avantajlara sahip ancak Ryzen serisi birkaç önemli alanda kesinlikle rekabetçidir. Yüksek performans sunan Alder Lake, yeni bir hibrit mimariyle x86 masaüstü bilgisayar yongalarını tamamen yeniden tanımladığını belirtmek gerekiyor.

AMD’nin Zen tabanlı işlemcileri hem ana anakım masaüstü hem de HEDT pazarları için adından söz ettirmeyi başardı.

AMD vs Intel: Hangisini Satın Almalısınız?

Bilgisayar dünyasında en iyi donanımı seçmek pek kolay değildir. Herhangi bir donanım bileşeninin belirli bir modeline karar vermeden önce bir marka seçmeniz gerekir. Masaüstü işlemci tarafında piyasada AMD ve Intel olmak üzere iki önemli şirket yer alır.

Intel, 2010’lu yıllarda kesinlikle tartışmasız liderliğe sahip olsa da özellikle son birkaç yıl içerisinde bu durum büyük ölçüde değişti. AMD, 2017 yılında piyasaya sürdüğü Ryzen işlemciler ile birlikte rekabet konusunda oldukça iddialı hale geldi.

Hangi markanın işlemcisi satın alınmalı sorusuna basit bir yanıt vermek gerekirse AMD'nin işlemcileri genel olarak daha düşük fiyat etiketine sahiptir. Intel'in işlemcileri nispeten biraz daha pahalıdır ve bazı üst modeller soğutucu bile içermez. Yani bu noktada seçimin genellikle bütçe ile ilgili olduğunu söylememizde herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Her iki üreticinin de çok başarılı işlemcileri yer alıyor. Bu sebepten ötürü markadan ziyade işlemcilerin benchmark testlerini inceleyerek karar vermeniz daha doğru olacaktır.

Siz bu karşılaştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR