Hangi İnternet Tarayıcısı Daha Hızlı?

En hızlı internet tarayıcıları neler? Hangi internet tarayıcısının daha hızlı olduğunu Browsermark, Peacekeeper ve Sunspider testlerine göre değerlendirdik.

En hızlı internet tarayıcıları neler? Bu sorunun yanıtını merak eden internet kullanıcıları için detaylı bir test hazırladık. Hazırladığımız testte Browsermark, Peacekeeper, Sunspider ve bellek tüketimi sonuçları bulunuyor. Böylelikle hangi tarayıcının daha hızlı olduğunu görebilirsiniz.

Kullanıcıların bilgisayarlarında hangi web tarayıcıyı kullanmak istediklerini belirlemeleri genellikle geçmişte karşılaşılan tarayıcı deneyimlerinden kaynaklanıyor fakat zaman içerisinde tüm tarayıcılar evrim geçiriyorlar ve bu nedenle tercihlerin değişmesi de gerekiyor diyebilirim.

Tarayıcı Deneyimini Üst Seviyeye Taşıyan Chrome Ayarlar
İNTERNET

Tarayıcı Deneyimini Üst Seviyeye Taşıyan Chrome Ayarlar

Tarayıcı deneyiminizi iyileştirecek çeşitli Chrome ayarlar yer alıyor. Bu ayarları uygulayarak daha iyi bir deneyim elde edebilirsiniz.

Eğer siz de yavaş yavaş web tarayıcınızı değiştirmek istediğinizi farkediyor ancak tercih yapamıyorsanız size yardımcı olabilmek için en hızlı internet tarayıcısının hangisi olduğunu test sonuçlarıyla birlikte göstermek istedik.

Testimizde kullandığımız Lenovo Ideapad Z510 laptop üzerinde Windows 8.1 işletim sistemi kullanılıyor ve tüm tarayıcılar tamamen aynı koşullar altında test edildiler. Kullandığımız tarayıcıların sürümleri şu şekilde sıralanıyorlar.

  • Google Chrome: 38.0.2125.104 m
  • Mozilla Firefox: 33.0
  • Microsoft Internet Explorer: 11.0.9600.17351
  • Opera: 25.0.1614.50
  • Yandex.Browser: 14.8.1985.12084

En Hızlı İnternet Tarayıcıları Neler?

  • Opera
  • Google Chrome
  • Yandex Browser
  • Mozilla Firefox
  • Internet Explorer

Yukarıda en hızlı web tarayıcılarının listesi yer alıyor. Listede yer alan web tarayıcılarının Browsermark, Peacekeeper, Sunspider ve bellek tüketimi testlerine göz atabilirsiniz. Böylelikle hangi tarayıcının daha iyi performans gösterdiğini görebilirsiniz.

Browsermark Test Sonuçları

Web tarayıcılarının genel ve günlük hayattaki performanslarının ölçümünde kullanılan Browsermark testinde elde ettiğimiz test sonuçlarının bilhassa Internet Explorer için pek de güzel sonuçlar vermediğini baştan söylemek gerek.

Her ne kadar diğer tarayıcılar arasında çok büyük farklar olmasa da Chromium tabanlı web tarayıcılarının genel kullanım için en yüksek performansları sundukları ortada. Mozilla Firefox ise maalesef ortalama bir performans sunabiliyor.

Bu nedenle bazı kullanıcılar uzak durmak isteyebilirler fakat testimizin devamında dikkate alınması gereken başka test kriterleri de mevcut, bu nedenle okumaya devam edin.

Peacekeeper Test Sonuçları

Web tarayıcıları arasındaki devasa fark Peacekeeper testinde biraz daha azalıyor ve Firefox'un bu testte Chromium tabanlı Google Chrome, Opera ve Yandex.Browser tarayıcılara biraz daha yaklaşabildiğini görüyoruz. Lakin Internet Explorer bu testte de gereken performansı gösteremiyor ve diğerlerinden oldukça düşük bir puan alıyor.

Firefox'un Peacekeeper'da diğerlerine yetişmesinin en büyük sebebi ise Peacekeeper'ın Browsermark'a nazaran daha basit işlemler gerçekleştirerek direkt tarayıcı hızını ölçmeye çalışması. Yine de programa hakkını vermeden geçmeyelim.

Sunspider Test Sonuçları

Sunspider ise bütün performans testimizi alt üst eden bir test oldu diyebilirim. Internet Explorer bu testte tüm diğer web tarayıcılarından daha iyi bir performans göstererek JavaScript kodlarında gerçek bir usta olduğunu bizlere kanıtladı.

Çok JavaScript içeren web sitelerini geziyorsanız Internet Explorer çok hızlı performansıyla işinizi görecektir. Diğer Opera, Chrome, Yandex.Browser ve Firefox web tarayıcıları ise bu testte vasat bir performans gösterdiler. Yine de Firefox'un IE'den sonra en hızlısı olduğu ve Opera'nın sonuncu olduğunu da belirtmek gerek.

Bu testte en iyi sonucun en düşük sonuç olduğuna dikkatlerinizi çekmek isterim.

Bellek Tüketimi Testi

Test ettiğimiz tarayıcılar içerisinde genellikle Chrome öne çıkıyor diye hemen Chrome'a meylettiğinize eminim, fakat aslında işin ucu o kadar da basit değil. Bellek yani RAM tüketimi testine baktığımızda siz de bunu farkedeceksiniz. Bellek tüketimi testimizde web tarayıcılarımızın hepsinde sekiz adet Tamindir.com ana sayfasını açık halde tuttuk ve bir kaç dakika işlem yapmadık.

Bu testin sonuçlarına göre Google Chrome bilgisayarınızın hafızasını adeta emiyor ve bu durum bilhassa düşük bellek sahibi bilgisayarlarda büyük sorunlara yol açacaktır. Mozilla Firefox ise en düşük tüketimi gerçekleştirerek donanım dostu bir tarayıcı olduğunu kanıtlıyor.

Bu kadar az tüketimle diğer tarayıcılardan çok fazla geri kalmamayı başardığı için gerçekten takdir etmem gerektiğine inanıyorum.

Microsoft Internet Explorer ise Firefox'tan daha fazla olsa da yine de düşük diyebileceğimiz bellek performansıyla biraz yakayı kurtarıyor. JavaScript testindeki performansını da işin içine katınca standart web kullanımlarında bir sorun yaşatmayacağı kesin.

Opera ve Yandex.Browser web tarayıcılarının bellek tüketimleri yine yüksek düzeyde ancak performansları da genel olarak bu tüketimi karşılayacak seviyede.

Genel Sonuçlar

Genel sonuçlarımızı belirlerken Browsermark ve Peacekeeper test sonuçlarından alınan puanları toplama, Sunspider ve Bellek Testi sonuçlarından alınan puanları ise çıkarma yoluna giderek adaletli bir tercih elde etmeye çalıştık.

Her ne kadar karmaşık bir algoritma kullanmamış olsak da elde edilen sonuçların oldukça yol gösterici olduğuna inanıyorum. Sonuçlara göre kendi değerlendirmelerinizi de elbette yapabilirsiniz.

Grafiğimizin birincisinden sonuncusuna web tarayıcılarının indirme bağlantılarını aşağıda bulabilir ve indirerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

YORUMLAR