Google'ı Daha Etkili Kullanmak için İpuçları

Günde milyonlarca kişinin veri araştırmak için kullandığını Google'da gerçekleştireceğiniz pratik arama teknikleriyle sonuçlarınızı daha verimli ve efektif hale getirebilirsiniz.

Google'ı Daha Etkili Kullanmak için İpuçları

İnternet günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Sınırlarını hayal etmekte bile zorlandığımız bu devasa bilgi ağında kullanıcılar aradıklarını hızlı bir şekilde bulabilmek için arama motorlarından yardım alıyor.

Bildiğiniz gibi Google şu an için en popüler arama motoru konumunda. Milyonlarca kullanıcı aradıkları sonuca ulaşabilmek için Google’ın gelişmiş filtreleme ve arama özelliklerini kullanıyor. Google her ne kadar gelişmiş filtreleme seçenekleri sunsa da kullanıcıların da atması gereken bir takım adımlar var. Bu adımlar sonuçların daha doğru ve daha net olmasını garantiliyor.

Tamindir ekibi olarak Google’da karşılaşacağınız sonuçların daha efektif olması için yapmanız gereken arama örneklerini derledik. Yazımızda yer alan tavsiyeleri uyguladıktan sonra sonuçların daha verimli ve daha doğru çıkmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu adımlar sadece daha doğru sonuçların çıkmasını değil aynı zamanda herhangi bir konuda yapacağınız arama için harcadığınız vaktin de hatırı sayılır ölçüde kısalmasını garantileyecek.

Temel Arama Teknikleri

1- Mümkün olduğunca basite indirgeyin

Yapacağınız aramayı ne kadar komplike hale getirirseniz sonuçlar da bir o kadar karmaşık olacaktır. Bu yüzden aramanızı mümkün olduğunca basit tutun. Bu tavsiyeyi uygulayabilmek için aramak istediğiniz konu hakkında bir veya iki kelime seçin ve bu şekilde aratın. Bu aramadan çıkan sonuçlar yetersiz gelirse birkaç adet daha konuyla alakalı kelime yazarak arama yapabilirsiniz.

Arama: Türkiye’nin yüzölçümü kaç kilometrekaredir?

Daha etkili arama: Türkiye yüzölçümü

2- Kelimelerin dizilimine dikkat edin

Arama yaparken doğru kelimeleri seçmek kadar bu kelimelerin nasıl dizildiği de çok önemli. Google’da çıkacak sonuçlar tamamen yazdığınız kelimelerle alakalı olacağından anahtar kelimeleri mümkün olduğunca „nokta atışı“ yapacak şekilde seçmek gerekiyor.

Google’da ünlü bir cümle veya özlü söz aratacağınız zaman anahtar kelimelerin sırasına mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor.

Arama: Az düşünürse insan konuşur

Daha etkili arama: İnsan ne kadar az düşünürse, o kadar çok konuşur

Her ikisinde de sonuçlar çıkıyor fakat ikinci adımdaki mantığı uygularsanız daha karmaşık sonuçlar için daha etkili bir arama metodu uygulamış olursunuz.

3- Gereksiz kelimeleri ve işaretleri atlayın

Google yapılan aramalardaki eksikleri ve hataları düzeltebilecek kapasiteye sahip. Bu özelliği sayesinde Google anahtar kelime olarak belirtilenler arasından gereksiz olarak algıladıklarını zaten gözardı edecektir. Bu yüzden o kelimeleri girmekle vakit harcamayın ve direkt olarak sonuç odaklı çalışın.

Google’da arama yaparken aşağıdaki maddelere dikkat etmeseniz de olur;

  • Heceleme
  • Büyük ve küçük harf
  • Noktalama işaretleri
  • Özel karakterler (parantez, artı, eksi vb...)

4- Sosyal aramalar

Sosyal medya kanaları üzerinde aradığınız sonuçlar için yapacağınız aramalarda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

+[profil-ismi]
Google’da yapacağınız aramanın başına + (artı) işareti koyduktan sonra bir isim yazıp arattığınızda o ismin Google Plus hesaplarına ulaşabilirsiniz.

#[kelime]
Hashtag (#) sembolünü kullanarak yapacağınız aramalarla Google+, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında yer alan hashtag’lere ait sonuçları listeleyebilirsiniz.

@[kişi-ismi]
Sosyal medya kanalları üzerinde yapacağınız kişi aramaları için kişi ismnden önce @ sembolünü kullanmanız gerekmekte.


Orta Seviye Arama Teknikleri

5- Gün doğumu ve gün batımı sonuçları

Google’ı dünya üzerindeki herhangi bir şehrin veya bölgenin gün doğumu ve gün batımı saatlerini öğrenmek için kullanabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için;

Gün doğumu/gün batımı, şehir ismi

Gelişmiş Arama Teknikleri

6- Eş anlamlı kelime ile arama yapma

Google’da herhangi bir anahtar kelimeyi eş anlamlı alternatifleriyle aratma şansına sahipsiniz.

(~) sembolünden sonra yazacağını herhangi bir kelime eş anlamlı alternatifleriyle aratılacak. Bu sembolü yapmak için;

Alt Gr + Ü (ardından kelimeyi yazın)

7- Limitler arası arama yapma

Google’da belirli limitler arasında arama yapabilirsiniz. Bu limitler fiyat aralığı, tarih veya ölçü birimi olabilir.

Tavsiye edilen arama tipi: 200..500 TL Android telefon

Elbette bu örneğe benzer şekilde birçok farklı arama gerçekleştirebilirsiniz.

8- Dosya tipleriyle arama yapın

Herhangi bir konuda arama yaparken çıkacak sonuçları belli bir dosya tipiyle sınırlandırabilirsiniz.
Örneğin akademik bir makale ararken başa „pdf“ yazarsanız sadece pdf sonuçlardan oluşan bir liste bulabilirsiniz.

İdeal arama: pdf araştırma yöntemleri


Google’da arama yaparken bu adımları izleyerek daha hedef odaklı aramalar yapabilir ve arama yaparken harcayacağınız vakti hatırı sayılır ölçüde kısaltabilirsiniz. Bahsini ettiğimiz teknikleri tek tek uygulayabileceğiniz gibi birkaç tanesini kombine edip arama yapmak da mümkün. Eğer siz de Google’ı aktif bir şekilde kullanıyorsanız arama sonuçlarınızı daha efektif hale getirmek için yukarıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Skype Reklamları Nasıl Engellenir ve Kapatılır?

YORUMLAR