Google Play Store'da Çok Kullanılmayan 5 Müthiş Özellik

Pek bilinmeyen Google Play Store özellikleri neler? Bu yazıda Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazasındaki bilinmeyen işlevleri bir arada topladık.

Bazı Google Play Store özellikleri, çoğu akıllı telefon ve tablet kullanıcısı tarafından pek bilinmiyor. Bu özellikler, kullanım deneyimini önemli ölçüde iyileştiriyor. Hazırladığımız yazıda söz konusu özelliklere göz atabilir ve bu işlevlerin ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz. 

Android telefon ve tablet kullanıcılarının cihazlarına uygulama indirmek için kullandığı en popüler ve resmi Google uygulama marketi olan Google Play Store, kullanıcılara sunduğu uygulamalar ile birlikte aslında pek çok yararlı ve kullanışlı özelliğe de sahip.

Android Uygulamaları Windows'a Nasıl Yüklenir?
NASIL YAPILIR

Android Uygulamaları Windows'a Nasıl Yüklenir?

Çok sayıda akıllı telefon ve tablet kullanıcısı, bazı uygulamaları bilgisayarında çalıştırmak istiyor. Peki, Android uygulamalarını Windows'a yükleme nasıl yapılır? Bir uygulamayı bilgisayarda açmak için çeşitli yöntemler yer alıyor.

Pek çok Android kullanıcısı Google Play Store'u sadece uygulama indirmek ve güncellemek için çok basit anlamda kullanıyor. Biz de bu yazımızda Google Play Store üzerinde çok fazla kullanılmayan 5 özelliği listeleyerek servisten daha fazla yararlanabilmenizi sağlamak istiyoruz.

Eğer aşağıdaki özellikleri daha önce keşfetmediyseniz, okuyarak detaylı bilgi alabilir ve işinize yarayacağını düşünüyorsanız kesinlikle kullanabilirsiniz. Google Play Store'u daha efektif kullanmanızı sağlayacak 5 müthiş özellik aşağıda yer alıyor.

Bilinmeyen Google Play Store Özellikleri Neler?

  • Geliştirme aşamasındaki uygulamaları deneyebilirsiniz.
  • Uygulamaları istek listenize ekleyebilirsiniz.
  • Kişiler bölümü ile güvenilir uygulamalar bulabilirsiniz.
  • Ebeveyn kontrolü ile çocuklarınızı istenmeyen içeriklerden uzak tutabilirsiniz.
  • Otomatik güncellemeleri ihtiyaçlarınıza göre şekillendirin.

Yukarıda pek bilinmeyen Play Store işlevlerini sıraladık. Bu özelliklerin ne işe yaradığına ve nasıl kullanacağınıza aşağıdan göz atabilirsiniz.

1. Geliştirme Aşamasındaki Uygulamaları Deneyebilirsiniz

Google Play Store üzerinde olan fakat en gizli kalmış özelliklerden bir tanesi uygulamaların beta sürümlerini indirebilme. Bunun nedenki ise farklı uygulamalar için farklı beta ya da alpha aşamalarına katılma yöntemi olması.

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Google I/O etkinliğinde Google'ın uygulama geliştiricilerine sunmuş olduğu Google Group oluşturarak beta süreci işletme süreci yeni yöntemlerden bir tanesi ama bu sisteme geçiş yapan sınırlı sayıda uygulama bulunuyor.

Bu uygulamalardan bazıları ise Facebook, Evernote, Dolphin Browser, Nova Launcher ve Rdio. Elbette sürekli yeni uygulamalar bu şekilde Google Groups sistmeine geçiş yaparak güzel bir beta topluluğu oluşturuyor. Bunun için son sürümlerini erkenden denemek istediğiniz uygulamaların geliştirici adreslerini takip ederek bu gruplarınadahil olabilirsiniz.

Google Groups ile gruba katılma isteiğinizi gönderdikten ve kabul edildikten sonra artık o uygulamanın geliştirilme sürecinde geliştirilen uygulama sürümünü deneme fırsatını erkenden yakalayabiliyor oluyorsunuz.

Böylece geliştirme sürecinde uygulama üzerinde bulacağınız hataları geliştiricilere ileterek uygulamanın sorunsuz bir şekilde daha kısa sürede çıkış yapmasını ya da düzenlenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Uygulamaların beta testlerine katılmanın bir diğer yöntemi ise direkt olarak Google Play Store üzerinde yayınlanan beta versiyonlarını indirip kullanmak. Bu yöntem özel bir işlem gerektirmeden uygulamaların beta isimli versiyonlarını direkt olarak indirmenizi gerektiriyor.

Popüler olarak beta versiyona sahip olan uygulamalar arasında ise Google Chrome Beta, Firefox Beta, Humble Bundle, Aereo, Themer vb. uygulamalar bulunuyor. Bu firmalar resmi uygulamalarına ek olarak beta adıyla farklı bir uygulamayı Google Play Store'a koydukları için dilediğiniz zaman indirerek beta sürecine dahil olabiliyorsunuz.

Uygulamalarıon son sürümlerine erken erişim sağlayabileceğiniz beta sürümlerine katılmak için deneyebileceğiniz son yöntem ise APK olarak dapıtılan uygulamaları takip ederke indirmek ya da uygulama geliştiricisini takip ederek sunulan beta APK'yı indirmek.

Bu da yine biraz kişisel efor gerektiren işlemlerden bir tanesi. Android Police ve benzeri popüler Android sitelerini takip ederek uygulamaların yayınlanan APK'larına ulaşabilir ve indirerek erken erişim sağlayabilirsiniz.

2. Uygulamaları İstek Listenize Ekleyebilirsiniz

Milyonlarca kişinin sadece uygulama indirmek için kullandığı Google Play Store, aslında sadece uygulamalar barındıran bir platform değil. Uygulamalar dışında kitap ve filmlerde sunan servisin film bölümü şu an Türkiye'de aktif değil fakat ücretsiz ya da satın alarak kitap okuyabiliyorsunuz.

Genellikle ücretli olan uygulama ve kitapların takibini sağlamak ve indirim olup olmadığını öğrenmek isteyen kullanıcılar, herhangi bir işlem yapmazlarsa uygulama ya da kitap akıllarından çıkarak kayboluyor.

Google Play Store üzerindeki istek listem bölümü sayesinde almak istediğiniz her şeyi istek listenize ekleyebiliyor. Böylece daha sonra da kolayca takip edebiliyorsunuz. İstek listenize eklediğiniz uygulamaları karışık olarak sayfa üzerinde görüyorsunuz fakat hiçbir zaman unutmamanızı sağlıyor ve daha sonra da olsa almak istediğinizde kolayca erişebiliyorsunuz.

3. Kişiler Bölümü ile Güvenilir Uygulamalar Bulabilirsiniz

Google Play Store üzerinde belki de en kullanılan bölümlerden bir tanesi olan kişiler bölümü aslında güzel uygulama ve oyunlar keşfetmeniz için en ideal bölümlerden biri. Fakat kişiler bölümünü kullanarak uygulama ve oyun araştırmak daha çok nadiren Google Play Store'u kontrol eden Android kullanıcıları için geçerli. Sıkı bir takipçiyseniz ve yeni gelen popüler uygulamaları sürekli takip ediyorsanız, bu gizli kalan bölümü kullanmanızı gerek yok.

Tanıdığınız kişileri, tanıyor olabileceğiniz kişiler ve bu kişilerin +1'lediği, puan verdiğ ive yorum yaptığı uygulamaları gösteren bölüm üzerinde göreceğiniz uygulamalar ilginizi çekiyorsa ve öneren kişilere de güveniyorsanız indirerek yeni uygulamalar keşfedebiliyorsunuz.

4. Ebeveyn Kontrolü ile Çocuklarınızı İstenmeyen İçeriklerden Uzak Tutabilirsiniz

Eğer aile içerisinde ortak olarak kullandığınız Android telefon ya da tabletler bulunuyorsa ve bilhassa ufak yaştaki çocuklarınızın bu cihazları kullanabilme ihtimali varsa ya da kullanıyorlarsa, Google Play Store'un ayarlar menüsüne giderek ebeveyn kontrolü ile onları yönlendirebilirsiniz.

Bu mekanizmayı çalıştırdıktan sonra çocuklarınızın Google Play Store üzerinde görebileceği uygun olmayan içeriklerin sayısını azaltmakla birlikte görebilecekleri uygulama ve oyunları da kendiniz limitleyebiliyorsunuz. Sonuç olarak çocuklarınız sadece işlerine yarayacak oyun, uygulama ve kitapları kullanabilir duruma geliyorlar.

Güzel bir filtreleme sistmeine sahip olan Google Play Store ile çocuklarınızın güvenliğini sağlayarak, istemediğiniz içeriklere girişini kolayca önleyebilirsiniz.

5. Otomatik Güncellemeleri İhtiyaçlarınıza Göre Şekillendirin

Eğer Android mobil cihazlarınız üzerinde çok fazla uygulama kullanıyorsanız sık sık güncelleme problemi ile siz de karşılaşıyorsunuz demektir. Bu problemin kökten bir çözümü bulunmuyor çünkü uygulamalar düzenli olarak güncelleniyor ve tıpkı bilgisayar programlarında olduğu gibi mobil uygulamalarda da en güncel versiyonları kullanmak bir çok açıdan bakıldığında daha yararlı. En önemlisi de güvenlik ve yenilikler açısından.

Uygulama ve oyun güncelleme yöntemleri kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterse de, genel olarak kullanılan yöntem mobil internet ile değil, Wi-Fi ile internete bağlanıldığında uygulamaların otomatik olarak güncellenmesi.

Tüm bu güncelleme ayarları kişiselleştirilebilir olduğu için, dilerseniz Wi-Fi dilerseniz de mobil internet bağlantınız ile otomatik uygulama güncellemelerini yapabiliyorsunuz veya her ikisi ile de yapmayarak otomatik güncellemeyi kapatabiliyorsunuz.

Otomatik güncelleme işlemi dışında bu işlemle ilgili gelen bildirimleri de kapatabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. Böylece otomatik güncellemeleriniz siz farkında olmadan arka planda yapılarak tamamlanacak ve siz herhangi bir bildirim bile görmeyeceksiniz.

Yukarıda belirtilen otomatik uygulama güncelleme ayarlarını Google Play Store üzerinde sol tarafta açılan menüden ayarlara giderek hemen yapabiliyorsunuz.

Bir diğer ve muhtemelen en sevdiğim özellik ise uygulamaların sayfaları üzerinde sağ üstte bulunan 3 noktaya dokunarak her uygulama için teker teker otomatik güncelleme yapılıp yapılmayacağına karar verebiliyor olmanız. Böylece sizin için çok önemli olmayan uygulamaları otomatik güncellemeden çıkartarak biraz daha rahatlamış olabiliyorsunuz.

YORUMLAR