Google Goggles: Mobil İçin Görsel Tanıma Uygulaması

Google Goggles'ın yapabildikleri sınırsız. Qrcode, yazı, resim, video, kartvizit, kitap, logo, portre, tarihi eserler ve daha fazlasını cep telefonunuzun kamerasından taramanız ve Goggles'ın tanımasını beklemeniz yeterli.

Google Goggles: Mobil İçin Görsel Tanıma Uygulaması

 Google Goggles hizmeti uzun süredir var olan ama sürekli geliştirilen bir Google Labs uygulaması.Google çıkış noktası olan ve en çok güvendiği arama sistemini sunduğu tüm hizmetlerin içine entegre etmeyi çok seviyor. Goggles'ta aslında akıllı bir görsel arama, tarama ve tanıma sistemi. Cep telefonunuz aslında Google'ın bir gözü olarak çalışıyor ve size gösterdiğiniz şeyin ne olduğunu tanımaya ve anlamlandırmaya çalışıyor. Sonuçlar İngilizce olarak başarılı olsa da Türkçe için özellikle metin tanıma da fazlaca yol katetmesi gerekiyor.

2 yıl önce tanıtılan ve yavaş ilerleyen bir proje olan Gogglesile neler yapılabileceğinize bir göz atalım. Öncelikle uygulamayı mobil cihazımıza indirmemiz gerekiyor.

Adım 1: Android uygulaması Goggles ismiyle Google Play Market'te 1.5 yıldır var olmasına karşın, iPhone uygulaması henüz yeni aktif edildi. iTunes mağazasında Google Search adı altında kullanıcılara sunuluyor. Aşağıda ki bağlantılardan Goggles uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.

Adım 2: Google Goggles ikonuna tıklıyoruz ve bize hangi hesapla bu servise bağlanmamız gerektiğini sormaktadır. Gmail hesabınız var ise hemen tanımlamasını yapmanız yeterli.

Adım 3: Karşınıza koyu bir ekranda 4 farklı ikon çıkacaktır. Sırasıyla bu ikonlar Anlık Görüntü, Sürekli, Resim Yükle, Geçmiş ikonları çıkacaktır.

1. Anlık görüntü bölümünde kameranızın o an ne görüyorsa onu tarar ve size bulabildiği bilgileri gösterir.
2. Sürekli bölümünde kameranız açık olduğu sürece ekrana takılan ve tanınan her nesne kayıt edilir ve bilgileri gösterilir.
3. Resim yükle bölümünde çektiğiniz resmi yükleyerek üzerinde çalışma yapabilmenizi sağlar.
4. Geçmiş bölümünde ise aynı arama geçmişi gibi çalışan bir sistem. Eğer arama geçmişi özelliği açık ise hesabınızda, Google taradığınız nesneleri geçmişle de eşleştirerek size daha düzenli ve doğru bir bilgi sunabiliyor.

Adım 4: Goggles servisini kullanarak yapabileceklerinizi listeleyelim.

1. Ürünler üzerinde yer alan barkod ve qrcode taraması yapabilirsiniz. Eğer ürün internet üzerinden satılıyorsa linklerini ya da görsel olarak ürünün kendisini aratabilirsiniz.
2. Firma logolarını tarayabilir ve ilgili firmanın web sitesine ya da markanın diğer logo görsellerine ulaşabilirsiniz.
3. Ünlü yerleşim yerlerinde ki tarihi binalar, ünlü ressamların yaptığı portreler ve benzeri Google resim servisinin tanımlayabileceği her nesneyi taratabilirsiniz.
4. Okuduğunuz kitaptaki bir paragrafı, etikette yazan bir cümleyi taratıp 40 dilde çevirisini gerçekleştirebilirsiniz. (Türkçede henüz doğruluk değerleri çok düşük.)
5. Kartvizit üzerindeki veya Qrcode içindeki bilgileri rehberinize ekleyebilirsiniz. Kartvizit üzerinde yer alan yazı fontunun Google tarafından tanınması yeterli.
6. OCR yazılımı olarak kullanabilirsiniz.
7. 2D resimler: DVD, cd, yağlı boya tabloların bilgilerini elde edebilirsiniz.
8. Sudoku bulmacasını çözmenizde size yardımcı olmakta. Bu özelliği ne kadar işinize yarar bilemiyorum.

Google Goggles henüz tam isteneni verebilmiş değil özellikle Türkçe metinlerde. Diğer taraftan sunduğu resim tarama ve ilişkilendirme konusunda ise oldukça başarılı sayılır. Sizlerde mobil cihazınızda kullanarak ve geçmiş bilgilerinizi Google ile paylaşarak bu servisin daha hızlı ve doğru sonuçlar çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

YORUMLAR