Google Chrome'da Açılır Pencereler Nasıl Etkinleştirilir?

Pop-up pencereleri, veya günümüz Türkçesiyle açılır pencereler, internet kullanımı sırasında bizi en çok rahatsız eden faktörler arasında yer alıyor. Ne var ki, her açılır pencere de kötü olmayabiliyor. Bazı websayfalarının mekanikleri için lazım olan aç

Google Chrome'da Açılır Pencereler Nasıl Etkinleştirilir?

Pop-up pencereleri, veya günümüz Türkçesiyle açılır pencereler, internet kullanımı sırasında bizi en çok rahatsız eden faktörler arasında yer alıyor. Ne var ki, her açılır pencere de kötü olmayabiliyor. Bazı websayfalarının mekanikleri için lazım olan açılır pencereleri otomatik olarak engelliyorsanız bu durumu ortadan kaldırmanız gerekebilir.


Açılır Pencereler Nereden Çıktı?

1990'lı yılların ortasından sonuna doğru internet reklamcılığı yeni filizlenen bir fenomen olmuşken bunu açılır pencereler ile yapmak gelenekselleşmeye başladı. Dünyanın ilk kullanıcı tabanlı web sayfalarından biri olan tripod.com ekibinden Ethan Zuckerman bu fikirle gelmişti ve seneler sonra beklenmedik bir facia yarattıklarını dile getirip açılır pencereler için özür diledi.

Opera günümüzde hala ciddi bir tarayıcı olarak görülmese de açılır pencere engelleme kısmını başaran ilk tarayıcı oldu. Günümüzde zararlı kaynaklardan gelen internet reklamcılığı açılır pencere yöntemini neredeyse terketti ve bunun yerine akışkan reklamlar tercih edilmeye başladı. Buna rağmen birçok tarayıcı açılır pencereleri engellemeye devam ediyor.


Açılır Pencere Ne İşimize Yarayacak?

Bu soru kaçınılmaz bir gerçek. Açılır pencereleri senelerdir engelliyoruz ama açmak için iyi bir gerekçeye de ihtiyacımız olacaktır. Günümüz spam reklamcılığı bu yöntemden vazgeçmiş olsa da işi açılır pencere üzerinden yürütmeye devam edenlerin sayısı da azımsanamayacak ölçülerde. Kullanıcıların büyük çoğunluğu bu pencerelerle karşılaşmak istemeyecektir.

Açılır pencere kullanmanızı gerektirecek sebep, bazı sitelerin bu fonksiyonu içerik sunmak için gerçekleştirmeleri. Bankalar, havayolu şirketleri, yazılım yükleyicileri ve haber siteleri açılır pencerelerin aktif kullanımı konusunda başı çeken modeller arasında yer alıyor. İşlemin devamı veya hesap bilgileri paylaşımı için açılır pencere kullanılmak durumunda kalıyor.

Google Chrome'un standart ayarları gereğince açılır pencerelerin tamamı engelleniyor. Adres çubuğunuzda yer alan ibare üzerinden bu işlemin aktif olarak kullanıldığını anlayabilirsiniz.

Eğer istisna bir durumun olmasını ve açılır pencerenin diğer sayfalarda engelli kalıp burada görünmesini arzuluyorsanız adres kutusundaki ibareyi tıklıyorsunuz. "Bu siteden çıkan açılır pencereleri göster" yazan bir seçeneğe ulaşacaksınız.


Tüm Açılır Pencereleri Aktif Hale Getirmek Nasıl Yapılır?

Açılır pencereleri siteye göre teker teker serbest bırakma seçeneğinizin olduğunu unutturmadan, buna rağmen her sayfada açılır pencereniz olsun istiyorsanız, bu işlemi size aşamalarıyla gösterelim. Ne var ki, bu işlemin bazı riskleri var be Google Chrome bilinçli olarak bu ayarlara ulaşmanızı biraz zor kılmış.

Google Chrome'un sağ üst kısmında yer alan menü butonunu tıklayınca seçenekler arasında "Ayarlar" kısmına ulaşın. Açılan yeni pencerenin en aşağısında yer alan "Gelişmiş ayarları göster" seçeneğine gelmeniz gerekiyor.

Bunun sonrasında çıkan seçenekler arasında Gizlilik başlığı altında "İçerik Ayarları" butonunu tıklayın.

Karşınıza çıkacak olan yeni bir pencere içerisinde "Pop-Up'lar" seçeneğini göreceksiniz. Pop-up demek açılır pencere demek. Tüm sitelerin açılır pencere göstermesine izin ve seçeneğini onaylamak için sağ altta yer alan "Bitti" butonunu da tıklamanız gerekiyor.

Bu işlemi tamamlarken tekrar uyarmakta fayda olacağını düşündüğümden ikinci kez anlatıyorum: Açılır pencerelerin açılmasına tamamen izin verdiğiniz için bilgisayarınız zararlı içeriklere karşı daha savunmasız bir konumda olacaktır. Bazı siteler açılır pencerelerini kapattırmak konusunda size zorluk bile yaratmaya başlayabilir.

Daha iyi bir çözüm yoluna kavuşmak istiyorsanız belki de Google Chrome'un tavsiyelerine uyup engellemeleri açık tutup kullandığınız hizmetler için ayrıcalık tanımalısınız.

Bunu gerçekleştirebilmek için bahsetmiş olduğumuz tüm aşamaları görseldeki şekilde takip edin ve son çıkan "İstisnaları yönet" butonunu tıklayın.

Karşınıza çıkan ufak bir pencerede daha önce izin vermiş olduğunuz sitelerin listesi görüntülenecektir. Buna ek olarak aşağıda kendiniz giriş yapıp açılır pencerelere izin verebilirsiniz, veya izin verdiğiniz bir sitenin açılır pencerelerini engelleyebilirsiniz.

 

 


Sizin Açılır Pencereler Konusunda Fikirleriniz Nelerdir?

İnternet kullanırken açılır pencerelere ihtiyaç duyduğunuz anlar olduysa veya kaçınılmaz olarak bu hizmeti sunmakla mükellif olan siteler biliyorsanız bunu bizimle paylaşabilirsiniz. Açılır pencereler arasında iyi ve kötü olanları ayıklayan başka bir yöntem öneriyorsanız yorum kutusunda bizi de bilgilendirmeyi ihmal etmeyin.

YORUMLAR