Google Chrome Denetlenen Kullanıcı Özelliği Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

Google Chrome 32 sürümü ile birlikte gelen yeni ve güzel özelliklerden bir tanesi olan "denetlenen kullanıcı" özelliği, her ne kadar kullanışlı bir özellik olsa da eminim ki birçok Google Chrome kullanıcısı tarafından bilinmiyor ve etkili bir şekilde kul

Google Chrome Denetlenen Kullanıcı Özelliği Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

 

Google Chrome 32 sürümü ile birlikte gelen yeni ve güzel özelliklerden bir tanesi olan "denetlenen kullanıcı" özelliği, her ne kadar kullanışlı bir özellik olsa da eminim ki birçok Google Chrome kullanıcısı tarafından bilinmiyor ve etkili bir şekilde kullanılmıyordur. Bu yazımda sizlere Google Chrome üzerinde yer alan denetelenen kullanıcı özelliğinin ne olduğundan ve nasıl kullanıldığından bahsetmeye çalışacağım.

Öncelikle Google Chrome üzerinde yer alan denetlenen kullanıcı özelliği nedir? Denetlenen kullanıcı özelliği Google Chrome üzerinde farklı kullanıcı profilleri oluşturmanıza olanak tanıyan ve aynı bilgisayar üzerinde Google Chrome kullanmakta olan birden fazla kullanıcının kendi tarayıcı seçenekleriyle Google Chrome'u kullanmalarına olanak sağlayan güçlü bir yönetim özelliğidir.

Bunun dışında ana bir kullanıcı hesabı altında açılacak olan yan hesaplar, bu özellik sayesinde kolayca takip edilebilir ve hatta giriş yapılması istenmeyen siteler yan hesaplar üzerinde kolayca engellenebilir. Denetlenen kullanıcı özelliğine bu yönden baktığımız zaman özellikle çocuklarının internet aktivitelerini takip etmek isteyen ebeveynler için oldukça etkili bir çözüm sunduğunu söyleyebiliriz.

Peki denetlenen kullanıcı özelliği nasıl kullanılır? Google Chrome üzerinde yer alan denetlenen kullanıcı özelliğini kullanmak oldukça kolaydır. Öncelikle Google Chrome tarayıcınız üzerinde sahip olduğunuz Google hesabıyla oturum açmanız yeterlidir. Bu sayede kendi hesabınız altında internet aktivitelerini takip edebileceğiniz ve giriş yapılmamasını istediğiniz web sayfalarını yasaklayabileceğiniz yan kullanıcı hesaplarını oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sonrasında Chrome'un sağ üst köşesinde yer alan menü altında yer alan "Ayarlar" butonuna tıklamalısınız.

Ardından ayarlar menüsü altında yer alan "Kullanıcılar" sekmesini görene kadar sayfayı aşağı doğru kaydırın ve bu bölüm altında yer alan "Yeni kullanıcı ekle..." butonuna tıklayarak devam edin.

Yeni açılan pencere üzerinde oluşturmak istediğiniz yan kullanıcı hesabı için bir resim ve kullanıcı adı seçmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bu kullanıcı hesabını ana hesabınıza bağlı olan ve takip etmek istediğiniz bir yan hesap olarak atamak istiyorsanız. Bu tarafından yönetilen, denetlenen bir kullanıcıdır bölümünü işaretlemeyi unutmamalısınız. Eğer yeni kullanıcıya ait tüm işlemler tamamsa "Oluştur" butonuna tıklayarak ana hesabınıza bağlı bir denetlenen kullanıcı hesabını oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Eğer tüm işlemleri doğru bir şekilde tamamlayarak oluştur butonuna bastıysanız. Aşağıda yer alan ekran görüntüsünde olduğu gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu sayfa üzerinden doğrudan oluşturmuş olduğunuz yan kullanıcı hesabına geçiş yapabilir veya Denetlenen Kullanıcı Kontrol Paneli'ne ulaşabilirsiniz. İşlemler sorunsuz bir şekilde tamamlandığında hem ana hesap yöneticisi hem de yan hesap kullanıcısı için masaüstünüzde birer adet Google Chrome kısayolu belirecektir.

Denetlenen kullanıcılar herhangi bir şekilde yönetici hesabına veya denetlenen kullanıcı kontrol paneline ulaşamazlar. Hesabınız altında tanımlı olan kullanıcıların aktivitelerini takip etmek için web tabanlı bir yönetim paneli olan denetlenen kullanıcı kontrol paneline chrome.com/manage adresinden istediğiniz zaman kolayca ulaşabilirsiniz. Açılan yönetim panelinin sol tarafında hesabınız altında tanımlı olan kullanıcılara ait yan hesapları görüntüleyebilir, kullanıcı isimlerine tıklayarak orta bölümde ziyaret ettikleri tüm web sayfalarını görüntüleyebilir, ziyaret etmelerini istemediğiniz web sitelerini İzinler - Yönet kısmı altından engelleyebilirsiniz. Ayrıca yine bu sayfa altından güvenli arama kilidini aktif edebilir veya pasif duruma alabilirsiniz.

Eğer yönetici hesabı altında yer alan bir yan veya alt kullanıcı hesabı üzerinde herhangi bir web sitesini veya alan adını engellemek istiyorsanız yapmanız gereken şey oldukça basit. Öncelikle denetlenen kullanıcı yönetim paneli üzerinde yer alan izinler bölümünün hemen üst kısmında yer alan yönet butonuna basmalısınız. Ardından açılan yeni sekme üzerinde engellemek istediğiniz web sitelerini aşağıda yer alan resimde de görebileceğiniz gibi ilgili alana yazarak, kolayca engelleyebilirsiniz.

Birçok popüler web tarayıcısı üzerinde yer almayan ebeveyn kontrolü özelliği Google Chrome ile birlikte kullanıcılara sunulan en etkili ve yararlı özelliklerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Google Chrome üzerinde yer alan bu yenilikçi özelliği yazımın tamamını okuyarak nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenebilir ve bu yeni özellik hakkındaki görüşlerinizi yorum bölümlerimiz aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ayrıca Google Chrome'un son sürümünü aşağıda yer alan bağlantılar yardımıyla bilgisayarlarınız üzerine indirerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

YORUMLAR