Facebook'da Göreceğiniz Reklamları Kendiniz Belirleyin

Facebook'ta gördüğünüz reklamları düzenleyerek ilgilendiğiniz konularda reklamlar görebileceğinizi biliyor muydunuz?

Facebook'da Göreceğiniz Reklamları Kendiniz Belirleyin

1.5 milyar aktif kullanıcısına sunduğu reklamlar ile büyük gelir elde eden Facebook üzerinde göreceğiniz reklamlara yüzde 100 müdehale edilemiyor olsa da, göreceğiniz reklamların ilginizi çekebilecek içriklerden oluşmasını sağlayabiliyorsunuz.

Çok farklı sayıda algoritma ile birlikte çalışan Facebook reklamları, farklı yöntemler ile kullanıcıların ilgilendiği konuları toplayarak bu sonuçları birleştirip gösterilecek reklamlara karar veriyor. Tabi tüm bu işlemler arka planda çalışırken sizin bunlardan haberiniz olmuyor ve sadece reklamları görmekle yetiniyorsunuz. Eğer Facebook üzerinde göreceğiniz reklamları biraz optimize ederek daha yararlı olabilecek reklamlar görmek istiyorsanız bir takım düzenlemeler yapmanız gerekiyor. Yazı başında da dediğim gibi Facebook'un size göstereceği reklamları direkt olarak siz seçemiyorsunuz fakat ilgilendiğiniz alan ve kategorilerde yapacağınız düzenlemeler sayesinde göreceğiniz reklamların sizinle daha ilgili olmasını sağlamanız mümkün.

Eğer uzun yıllardır bir Facebook hesabına sahipseniz, zaman içerisinde beğendiğiniz, paylaştığınız ve yorumda bulunduğunuz pek çok konu size reklam olarak geri dönüş sağlayabilecek konular arasında yer alıyor demektir. Bunun anlamı da size sunulacak reklam kategorilerinin çok fazla sayıda olması. Gelin hep birlikte göreceğiniz reklamların nelere göre filtrelenerek sizlere geldiğini görelim ve gerekli düzenlemeleri yaparak daha ilgili ve işinize yarayacak reklamlar görmenizi sağlayalım.

Facebook Reklamlara Giriş

Facebook üzerinde reklamların kontrolünü sağlamak için ilk olarak yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sağ üstteki oka tıklayarak önce ayarlara, sonrasında ise ekranın sağına gelen menüden reklamlara tıklamanız gerekiyor.

"Facebook Reklamlar" ekranına geldiğinizde karşınıza 3 farklı seçenek çıkıyor. Buradaki seçenekler arasında en altta yer alan "Tercihlerime Dayalı Reklamlar" menüsünün sağındaki düzenle yazısına tıklayarak ikinci adımımıza geçelim.

Facebook Reklam Tercihleri

Facebook üzerinde tercihlerinize dayalı reklamları düzenleyebileceğiniz ekrana geldiğinizde karşınıza çıkan ekran yukarıda gördüğünüz gibi. Burada spordan tutun modaya kadar pek çok farklı kategori başlığı ve her birinin içerisinde alt başlıklar bulunuyor. Buradaki tüm başlıklar ise sizin Facebook kullanımıza göre zaman içerisinde toplanan verilerden oluşuyor. Örneğin sayfalarını beğendiğiniz sanatçılar, futbolcular ünlüler vb. hepsi ilgili alt başlıklar altında yer alıyor. Burada yapabileceğiniz düzenleme ise bu kategori ve alt başlıklarını düzenleyerek, sevdiğiniz fakat ilgili reklamlar görmek istemediğiniz konuları burdan dışarı silmek.

Reklam tercihleri ekranının hemen başında yer alan boş kutucuk ise özel olarak ilgilendiğiniz ve reklamlarını görmek istediğiniz konuları eklemenizi sağlıyor. Bu kutucuğa ilgilendiğiniz konu ya da kişileri yazarak listenize eklenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Kutucuğun altındaki listede çok fazla sayıda konu görebilirsiniz. Dediğim gibi burası Facebook kullanımıza bağlı olarak zamanla artıyor. Fakat bu sayfaı belirli aralıklarla düzenleyerek sayıyı düşürebilir ve böylece göreceğiniz reklamları kısıtlı da olsa düzenleyebilirsiniz. Örneğin Ariana Grande'yi çok seviyor olabilirsiniz ve dolayısıyla Facebook sayfasını beğenmiş olabilirsiniz. Bu nedenden dolayı Ariana Grande size gösterilecek reklam kategorileri altında bulunuyor. Fakat kendisi ile ilgili sizi reklamlar ilgilendirmiyorsa gerekli kategori altından kendisini bularak çıkartabilir ve böylelikle Ariana Grande ile ilgili reklamları görmemiş olursunuz.

Tamamen tercihlerinize bağlı olarak yapacağınız düzenlemeler sonucunda ister göreceğiniz reklam alanlarını daraltabilir, isterseniz de genişletebilirsiniz. Fakat asıl önemli olan Facebook üzerinde göreceğiniz reklamların sayısını değiştiremesiniz.

UYARI: Yapacağınız tercih değişiklikleri Facebook üzerinde göreceğiniz reklamların sayısında bir değiştirme yapmaz. Eğer 10 reklam görüyorsanız yine 10 reklam göreceksiniz. Fakat 5 kutu bal 10 TL gibi reklamlar yerine, gerçekten ilgilendiğiniz konularda reklamlar görmeye başlayacaksınız.

YORUMLAR